30. 12. 2014

Leto, ki se izteka, je bilo vsekakor zanimivo. Politično smo doživeli kar nekaj pretresov, tako v državi na sončni strani Alp, kjer smo šli ponovno na predčasne volitve, kot tudi drugod po svetu. Trenutno sta najbolj aktualna spora rusko-ukrajinski konflikt ter izjemna politična nestabilnost v Siriji, ki je botrovala vzponu t.i. islamske države (IS). Upravljavce premoženja in seveda tudi vlagatelje, kateri jim premoženje zaupajo, najbolj zanimajo dogodki, ki na to premoženje, preko rasti ali padcev delniških tečajev, najbolj vplivajo. Leto 2014 je bilo dobro za večino naših vlagateljev. Globalni delniški trgi so namreč v povprečju porasli za visokih 19 %, do živega jim ni prišla niti precej resna rusko-ukrajinska kriza, v katero se je znatno vključil tudi razviti svet z ZDA in EU na čelu. Slabe novice so namreč kot neprebojni ščit odbili pozitivni gospodarski podatki, zlasti iz ZDA, kjer poročajo o zelo robustni gospodarski rasti. Ameriški delniški trg je bil tako najbolj donosen med razvitimi kapitalskimi trgi, kar je bilo presenečenje tudi za nas. Podobno velja tudi za naložbe v obveznice, ki so predvsem zaradi nadaljevanja ohlapnih denarnih politik ameriške in evropske centralne banke znova dosegle nadpovprečne donosnosti.

Če bi ne bili Slovenci, bi zelo verjetno spregledali izjemno rast slovenskega delniškega trga v letu 2014. Tečaji delnic slovenskih izdajateljev so rasli predvsem na krilih prevzemnih špekulacij. V letu 2014 smo bili priča kar nekaj pomembnim prevzemom (Mercator, Aerodrom Ljubljana, Letrika, Helios), z izjemno visoko nadpovprečno donosnostjo pa so bili nagrajeni tudi vlagatelji v podsklad NLB Skladi – Slovenija delniški, katerega vrednost enote premoženja je porasla za izjemnih + 65,5 %. Čeprav smo prepričani, da se bodo nekateri prevzemi še zgodili, pa ocenjujemo, da tako visoke donosnosti, kot smo ji bili priča v letu 2014, na slovenskem trgu ne gre več pričakovati.

Leto 2014 je bilo torej nadpovprečno uspešno in veliko vlagateljev je dobro zaslužilo. Kako pa bo v 2015? Naložbe s fiksno donosnostjo prinašajo in bodo prinašale tudi v letu 2015 zgolj malenkost več kot 0 %. Nizko tvegano je postalo tudi zelo nizko donosno, kar je prav in v skladu z ekonomsko logiko. Delnice, čeprav ponekod niso več zelo ugodno vrednotene, bodo zelo verjetno tudi v letu 2015 najbolj donosna naložbena kategorija. Dolgočasno spet svetujemo preudarno nalaganje v globalno razpršen portfelj delnic. Tistim, ki ste bolj preudarni, kljub nizkim donosnostim do dospetja, svetujemo nalaganje tudi v obveznice, za tiste, ki si želite visokih donosnosti, pa verjetno največ priložnosti  prinašajo evropske borze, začinjene s ščepcem balkanskih.

Z radostjo, ki smo ji bili priča na Ljubljanski borzi, se vrača tudi zaupanje v vzajemne sklade. Ponosni smo, da ste vlagatelji letos v naše vzajemne sklade vplačali izjemnih 90 mio EUR. S prevzemom dejavnosti individualnega upravljanja premoženja od NLB d.d. smo v družbi NLB Skladi postali največja družba za upravljanje. Vse skupaj v NLB Skladih upravljamo več kot tričetrt milijarde evrov. Hvala za zaupanje! 

Naj vam za konec zaželimo veselo praznovanje novega leta, v 2015 pa veliko uspehov, tako na zasebni kot poslovni strani.

Nazaj