18. 09. 2017

Dogajanje na kapitalskih trgih v preteklem tednu so krojila predvsem umirjanje geopolitičnih razmer, spremenjena pričakovanja tržnih udeležencev glede prihodnje politike centralnih bank in dobre makroekonomske objave.

V EURV zadnjem tednu (8.9.2017-15.9.2017)Letos (31.12.2016-15.9.2017)*
Svet - MSCI World* +1,91 % +2,11 %
ZDA - S&P 500* +2,32 % +0,06 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+1,38 %

+8,34 %

Japonska - Topix* +0,80 % +1,50 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +1,75 %

+15,21 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Precejšen pesimizem na kapitalskih trgih v prvem septembrskem tednu, manjše posledice orkana Irma od pričakovanih in olajšanje ob odsotnosti severnokorejskih jedrskih poskusov, so glavni razlogi za optimističen pričetek preteklega tedna na ameriškem borznem parketu. Pomemben vpliv  je imela še četrtkova objava o avgustovski inflaciji v ZDA, ki je znašala 0,4 %. Višja inflacija kot v preteklih mesecih je skladna z oceno ameriške centralne banke FED, da je nizka inflacija le prehodne narave ter, da se bo v drugi polovici leta okrepila. Po objavi so se okrepila pričakovanja tržnih udeležencev glede dviga ključne obrestne mere v decembru, ki pričakujejo dvig že s 50 odstotno verjetnostjo. Višje obrestne mere pozitivno vplivajo tudi na obrestne marže bank in tako ni presenetljivo, da so ameriške bančne delnice v preteklem tednu v povprečju pridobile več kot 5 % svoje vrednosti. V preteklem tednu pa so se znižali tečaji ameriških državnih obveznic. Upad je predvsem posledica selitve sredstev vlagateljev iz varnih naložb v bolj tvegane naložbe, zlasti zaradi manjše negotovosti in spremembe pričakovanj glede dviga ključne obrestne mere.

Optimizem je prevladoval tudi v Evropi. Med makroekonomskimi objavami velja izpostaviti predvsem 2 % rast plač v evroobmočju v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi z lanskim in gospodarsko rast območja, ki je bila najvišja v zadnjih dveh letih. Glede na objave ni presenetljivo, da so v preteklem tednu na svoji vrednosti največ pridobili tečaji delnic panožnih skupin maloprodaja, avtomobili in finačne delnice, ki so močno odvisne od razpoloženja potrošnika. Izpostaviti velja tudi objavljeno vrednost indeksa razpoloženja nabavnih managerjev v evroobmočju, ki je bila nekoliko nižja od pričakovane, a še vedno v območju, ki napoveduje solidno gospodarsko rast območja tudi v prihodnjih mesecih.

Z visoko inflacijo se soočajo v Združenem kraljestvu, kjer so se cene življenjskih potrebščin v avgustu, v primerjavi z lanskim avgustom, v povprečju dvignile kar za 2,9 %. Angleška centralna banka (BoE) na višjo inflacijo sicer ni odgovorila z dvigom ključne obrestne mere, a je v izjavi za javnost zapisala, da bi lahko bili prihodnji dvigi hitrejši od prvotno pričakovanih. Tudi ta sprememba pričakovanj tržnih udeležencev se je močno odrazila na trgu, saj je vrednost angleškega funta v primerjavi z evrom v preteklem tednu porasla kar za 3,75 %, zahtevana donosnost angleške 10-letne državne obveznice pa je dosegla najvišjo vrednost od začetka avgusta.

Odsotnost severnokorejskih jedrskih poskusov v začetku preteklega tedna in dobre makroekonomske objave so razlog tudi za rast tečajev japonskih delnic. Med objavami velja izpostaviti predvsem 4 % porast naročil za strojno opremo, kar je posledica predvsem gospodarske rasti, ki na Japonskem traja šest zaporednih četrtletij, višji japonski zaposlenosti in tudi rasti mednarodne trgovine. Slednje, in pa zlasti rastoča cena surove nafte, ki je v preteklem tednu ob napovedih o rastočem povpraševanju in postopnem pričetku delovanja ameriških rafinerij znova presegla ceno 50 USD za sodček, sta tudi ključna razloga za v povprečju pozitivno donosnost trgov v razvoju.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja