18. 03. 2019

Ameriški vodilni borzni indeks S&P 500 je pretekli teden dosegel najvišjo raven v zadnjih štirih mesecih. Nadaljnje umirjanje zaostrovanj med ZDA in Kitajsko ter zavrnitev »trdega brexita« med britanskimi poslanci sta dvignila delniške tečaje vseh pomembnejših borznih trgov. V nemilosti vlagateljev so se po tragični letalski nesreči v Etiopiji znašle delnice letalskega proizvajalca Boeing.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (08.03.2019-15.03.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-15.03.2019)*

Svet - MSCI World*

+2,13%

+13,80%

ZDA - S&P 500*

+2,22%

+14,43%

Evropa - DJ STOXX 600*

+2,87%

+13,51%

Japonska - Topix*

+0,79%

+7,41%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+1,94%

+11,04%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Spodbudne objave kitajske tiskovne agencije o doseženem »znatnem napredku« pri trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko so na trge vlile optimizem, in to kljub dejstvu, da se srečanje, na katerem naj bi zapečatili sporazum, še ne bo zgodilo konec marca, kot je bilo sprva predvideno. Da so lanskoletna trgovinska zaostrovanja prispevala k ohlajanju gospodarske aktivnosti obeh držav, je bilo ponovno moč razbrati iz gospodarskih objav preteklega tedna. Rast industrijske proizvodnje na Kitajskem je v prvih dveh mesecih letošnjega leta upadla na najnižjo raven v zadnjih dveh letih. Hkrati je prodaja vozil na Kitajskem februarja upadla za 14 % (na letni ravni), kar predstavlja osmi zaporedni mesec letnega upada prodaje vozil. Kljub slabšim gospodarskim podatkom v začetku letošnjega leta pa je kitajska borza ob napovedanih močnih spodbudah kitajskemu gospodarstvu in umirjanju zaostrovanj med svetovnima velesilama z več kot 25 % rastjo tečajev delnic (SHCOMP index) ena najdonosnejših borz letos.

Tudi onkraj Atlantika gospodarske objave niso bile prav spodbudne, industrijska proizvodnja v ZDA se je namreč februarja znižala že drugi mesec zapored. Poleg tega inflacija v ZDA ostaja pod nadzorom, kar je še okrepilo pričakovanja vlagateljev glede previdnosti pri nadaljnjih dvigih ključne obrestne mere v ZDA. To naj bi potrdilo tudi zasedanje Feda v tem tednu.

Pretekli teden so britanski poslanci zavrnili možnost izstopa Združenega kraljestva iz EU brez predhodno doseženega dogovora oz. t.i. trdega brexita, kar so kapitalski trgi sprejeli pozitivno. Hkrati so poslanci še v drugo zavrnili ločitveni sporazum, ki ga je premierka Mayeva izpogajala z EU, ter izglasovali preložitev brexita. Slednje pogojno tlakuje pot dvema najverjetnejšima scenarijema. Prvi je krajši, dvomesečni odlog brexita, in sicer če bi premierki v tem tednu (v tretje) le uspelo doseči dogovor. Drugi scenarij pa je daljši odlog v primeru nedoseženega dogovora v tem tednu.

Med bolj odmevnimi novicami na kapitalskih trgih je v preteklem tednu izstopal svetovni proizvajalec letal Boeing. Po tragični letalski nesreči v Etiopiji, ki je že druga nesreča v zadnjih petih mesecih, v kateri je bil udeležen isti model Boeingovega letala 737-800 Max, ter posledični prizemljitvi tega tipa letal po velikem delu sveta, so delnice družbe pretekli teden izgubile 7 % vrednosti. Kljub odzivu proizvajalca o nadgradnji programske opreme omenjenih letal se je pod vprašajem znašlo več kot 600 milijard dolarjev vrednih odprtih naročil omenjenega letala. Z vietnamske letalske družbe VietJet Aviation, kjer so še pred dobrim mesecem podvojili vrednost naročil Boeingovih letal na 25 milijard ameriških dolarjev, so sporočili, da bodo pred morebitnim preklicem naročil počakali na vzrok nesreče. Ruski Utair Aviation po drugi strani zahteva garancije za nadaljnje nakupe letal, medtem ko v Kenya Airways razmišljajo o zamenjavi proizvajalca za konkurenta Airbus. Kot zanimivost, delnica slednjega je pretekli teden zaključila na rekordni ravni.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja