06. 03. 2023

Pozornost vlagateljev je bila v preteklem tednu usmerjena v natrpan koledar objav gospodarskih podatkov držav. Kljub povečani nestanovitnosti v pričetku tedna so kapitalski trgi teden zaključili pri višjih vrednostih, saj so objave o stanju gospodarstev vlile nekaj optimizma.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*
(24.2.2023 – 3.3.2023
)

Donosnost letos*
(31.12.2022 – 3.3.2023
)

Svet - MSCI World

+1,19%

+7,06%

ZDA - S&P 500

+1,21%

+6,55%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,50%

+9,58%

Japonska - Topix

+1,10%

+3,63%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+0,94%

+4,28%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Na ameriških tleh je teden minil v znamenju objav številnih gospodarskih podatkov, ki so podale mešano sliko o stanju tamkajšnjega gospodarstva. Ministrstvo za trgovino je sporočilo, da so se naročila za neobrambne investicijske dobrine januarja povišala za 0,8 %, a so skupna naročila trajnega blaga hkrati zabeležila najstrmejši upad vse od vrhunca zaustavitev gospodarstva aprila 2020. Drugi podatki kažejo, da se proizvodni sektor krči, a počasneje kot pričakovano. PMI indeks nabavnih menedžerjev (merjen s strani S&P Global), ki meri gospodarsko aktivnost, je februarja prvič po lanskemu maju dosegel višjo raven, a še vedno ostal v območju krčenja pri 47,7 (raven pod 50 kaže na upočasnitev). Vrednost indeksa storitvenega sektorja se je sicer rahlo znižala, a manj od pričakovanj in še vedno kaže na rast dejavnosti (55,1). Za največje presenečenje je v prejšnjem tednu poskrbela objava o 8,1 % skoku prodaje stanovanj v mesecu januarju, kar predstavlja že drugi zaporedni mesečni porast.

Onkraj Atlantika se je praktično zaključila tudi sezona objav poslovnih rezultatov družb za zadnje četrtletje preteklega leta. Po trenutno objavljenih rezultatih 496 družb, vključenih v indeks S&P 500, so dobički na letni ravni upadli za 4,6 %, zgolj 69 % družb pa je z objavo poslovnih rezultatov poskrbelo za pozitivno presenečenje v primerjavi s pričakovanji analitikov, kaj je manj od 5-letnega povprečja (77 %). Zmagovalke četrtletja so bila nedvomno energetska podjetja, ki so na račun energetske krize in posledično višjih cen energentov beležila odlične rezultate.

Tudi na stari celini so vlagatelji premlevali gospodarske podatke. Obseg industrijske proizvodnje se je v evroombočju februarja, po osmih mesecih upadov, stabiliziral. Po podatkih indeksa nabavnih managerjev (PMI), merjenega s strani S&P Global, pa so bili managerji v februarju tudi bolj optimistični glede obetov v prihodnje. Med drugimi gospodarskimi novicami je izstopala še januarska rast nemškega izvoza, ki se je okrepila za več kot pričakovano, nasprotno pa je vlagatelje razočaral podatek o stopnji inflacije. Osnovna inflacija v evroobmočju se je februarja na letni ravni sicer znižala na 8,5 %, se je pa jedrna inflacija, ki ne vključuje hrane in energentov, dvignila na rekordno visoko raven 5,6 %. Da bodo zaradi visoke inflacije verjetno potrebni nadaljnji dvigi ključne obrestne mere, je opozorila tudi predsednica ECB  Christine Lagarde – naslednje zvišanje za 50 b.t. bo po pričakovanjih in napovedih sledilo še v tem mesecu. Neenotnost glede dvigov v prihodnje pa je sicer povišala nestanovitnost, a kljub temu so borzni trgi prejšnji teden zaključili z rastjo.

Kitajske delnice so že drugi teden zapored beležile rast tečajev, saj je serija močnih gospodarskih podatkov pokazala na boljše okrevanje gospodarstva, kot je bilo sprva pričakovano. Kitajski proizvodni in storitveni PMI indeks sta namreč februarja na mesečni ravni po sedmih mesecih zabeležila rast vrednosti. Rekordni prihranki kitajskih gospodinjstev v obdobju karantene so namreč vodili do velikega povečanja domače potrošnje. Tudi prodaja novih stanovanj se je na Kitajskem, potem ko je vlada opustilo ničelno Covid toleranco in okrepila ukrepe za krepitev nepremičninskega sektorja konec leta 2022, povečala za 14,9 %. Nepremičninski sektor, ki predstavlja skoraj četrtino kitajskega gospodarstva, je tako zabeležil prvo medletno rast po juliju 2021.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja