01. 03. 2008

Padci delniških tečajev pri nas in po svetu v začetku tega leta so podobo naložb v delnice pri marsikaterem vlagatelju čez noč obrnili na glavo. V marsikaterega vlagatelja se je naselil strah.

Seveda se po borznih padcih kot gobe po dežju pojavijo "borzni poznavalci", ki pravijo, da "je v negotovih časih treba posegati predvsem po varnih naložbah". V ta namen sem preučil tveganje delnic na ameriškem kapitalskem trgu (ta ima najverodostojnejšo zgodovino) v zadnjih 206 letih. In kaj sem ugotovil? Tveganje delnic za dolgoročnega investitorja s časovnim horizontom naložbe od petih do desetih let se v 206 letih ni omembe vredno spremenilo! Kratkoročna nihanja se lahko nenadoma močno povečajo (kot se je zgodilo v zadnjih mesecih), vendar pa to še ne pomeni, da se spremenijo tudi dolgoročna nihanja (na primer letne donosnosti).

Kaj pravite, zakaj se varne naložbe najbolj intenzivno promovirajo po borznih padcih (in ne pred njimi), delniške naložbe pa po visokih borznih rasteh (in ne po padcih)?
Zelo preprosto - varne naložbe se najbolje prodajajo tedaj, ko se je v investitorje že naselil strah, delniške pa tedaj, ko so investitorji evforični. Ta marketinška logika je pomemben razlog za to, da zasebni investitorji po svetu na dolgi rok dosegajo podpovprečne rezultate. Ne le evforija in nerealistična pričakovanja, tudi strah je lahko dobra spodbuda za nakup finančnih produktov in tržniki to dobro vedo. Ponudba garantiranih produktov se je na primer v Evropi še posebej razcvetela po hudih borznih padcih na svetovnih borzah v začetku tega desetletja. Vlagatelj, ki je po borznih padcih naložbeno strategijo nekritično spremenil v prid garantiranim produktom, je bil dvakrat "tepen". Najprej z visokimi izgubami zaradi naložb v negarantirane delniške produkte, nato pa z nižjimi donosi na osnovi garantiranih produktov, kot so jih potem prinesli negarantirani produkti. Nič čudnega, da je neprofesionalni investitor zmeden in da težko ohranja ustrezno strateško perspektivo, ki na dolgi rok prinese več koristi kot katera koli dnevna ali letna projekcija borznih dogodkov.

Glede naložb v delnice na svetovnih kapitalskih trgih za dolgoročne investitorje sem optimist. A ne zato, ker bi špekuliral na to, da bodo tečaji delnic do konca tega leta čudovito porasli (čeprav tudi te možnosti ne izključujem, tako kot ne dodatnih padcev). Optimist sem predvsem zato, ker verjamem v produktivno moč svetovnega prebivalstva in gospodarstva. V časih borzne zmede radi pozabimo, da je ravno ta dejavnik edino gonilo borznih rasti na dolgi rok. Zakaj bi se zgodovina človeštva usodno spremenila ravno v naslednjih letih? Samo zato, ker so tečaji preteklo leto padli za petino, potem ko so pred tem precej bolj porasli?

Optimist pa sem lahko tudi zato, ker v delnicah varčujem na dolgi rok, prevzemam pa toliko tveganja, kot si ga lahko privoščim. Privoščim si ga lahko zato, ker imam zadosten del prihrankov tudi v varnih naložbah, kot so bančni depoziti in obvezniške naložbe. Naložbe sem skrbno izbral že na samem začetku varčevanja in ne glede na modne muhe, občasno paniko in evforijo mi od njih ne bo treba odstopati, saj sem za blazino poskrbel. Strateško perspektivo lahko mirno ohranjam.

Vsakemu investitorju svetujem, naj pri naložbi časa v razmislek pred katero koli finančno naložbo ne varčuje. Na ta način bo prihranil mnogo časa, ki bi ga sicer namenil neproduktivnim vsakodnevnim pregledovanjem tečajnic in sunkovitemu odločanju na osnovi dnevnih borznih gibanj, ki na dolgi rok prinese več škode kot koristi. Kaj pa storiti v primeru, da imate opraviti z "naložbenim svetovalcem" (prodajalcem finančnih produktov), ki se obrača po borznem vetru? To je tistim, ki vam po lepih borznih rasteh nudi visoko donosne produkte iz preteklosti, po borznih padcih pa priporoča predvsem varne naložbe ali vas v lastni prodajni paniki prepričuje, da delnice kupujte le zato, ker naj bi bile po padcih poceni. Svetujem vam, da ga čim prej zamenjate ali pa njegove nasvete vsaj ignorirajte. Vaša lastna zdrava pamet vam bo namreč prinesla več koristi od instant nasvetov, ki so namenjeni izključno doseganju finančnih ciljev prodajalca, vaših pa zanesljivo ne.

mag. Robert Kleindienst, predsednik uprave, NLB Skladi, d.o.o.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Robert Kleindienst

predsednik uprave NLB Skladi, d.o.o.

Vsi članki avtorja