27. 11. 2017

Črni petek ter rast tehnološkega sektorja sta prekinila dvotedenski negativni niz in delniške indekse v ZDA pretekli teden, merjeno v dolarjih, ponovno ponesla na rekordne vrednosti. Sledile so evropske delnice, kjer so vlagatelji tokrat prednost pred političnimi zapleti dali spodbudnim objavam makroekonomskih kazalcev.

V EUR V zadnjem tednu (17.11.2017-24.11.2017) Letos (31.12.2016-24.11.2017)*
Svet - MSCI World* +0,25 % +6,37 %
ZDA - S&P 500* -0,13 % +4,66 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+0,78 %

+10,38 %

Japonska - Topix* +0,29 % +10,53 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +0,50 %

+21,01 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

V ZDA je bil pretekli teden praznično obarvan. Dnevu zahvalnosti je sledil »Črni petek«, dan, ki ga Američani tradicionalno označujejo za začetek sezone božičnih nakupov in ki je dobil ime po tem, da na ta dan trgovci pridejo iz rdečih številk v črne. Le-ta je prinesel spremembo gibanja tečajev ameriških delniških indeksov v zadnjih dveh tednih. Pomembnejši delniški indeksi so, merjeno v dolarjih, ponovno dosegli rekordne vrednosti, med bistvene razloge za rast pa lahko med drugim uvrstimo tudi pričakovanja vlagateljev, da bo ta, s popusti prežet trgovski praznik, pritegnil kupce in prodajalcem prinesel povečano prodajo in posledično rast prihodkov. Poleg ostalih so največ pridobile delnice tehnološkega sektorja, kjer je za dodaten pospešek poskrbel proizvajalec integriranih vezij Marvell Technology Group, ki je napovedal prevzem konkurenčnega podjetja Cavium. Ceni obeh podjetij sta v prejšnjem tednu pridobili okoli 17 % vrednosti. Pridobival je tudi energetski sektor, ki je sledil rasti cene nafte. Ta je prejšnji teden dosegla najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih. Cilj držav OPEC in Rusije, da z omejitvijo črpanja dosežejo višjo ceno, se je zaenkrat izšel, o nadaljnjih ukrepih pa se bodo voditelji pogovarjali še ta teden na Dunaju.

V Evropi je glavno pozornost vlagateljev pritegnilo politično dogajanje v Nemčiji, ki je za kratek čas zasenčilo pogajanja o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Prvi poskus zmagovalke volitev in kanclerke Angele Merkel, da oblikuje novo vlado, je propadel, saj je stranka FDP odstopila od tako imenovanih »Jamajka« pogajanj.  Neuspeh je v ponedeljek za kratek čas povzročil nekaj negotovosti na evropskih finančnih trgih, saj ni bilo jasno, ali bo kanclerki uspelo sestaviti vlado z drugimi strankami ali pa bo v Nemčiji prišlo do novih volitev. Kljub temu drsenje delniških tečajev ni trajalo dolgo, saj vlagatelji očitno bolj verjamejo v nadaljevanje rasti evropskega gospodarstva kot v politične zaplete, četudi je šlo v tem primeru za največje evropsko gospodarstvo. Da so imeli prav, se je izkazalo že v naslednjih dneh, ko so države objavile podatke o indeksu nabavnih managerjev (PMI), ki meri aktivnost v storitvenem in proizvodnem sektorju in je precej zanesljiv kazalnik gospodarske rasti v prihodnje. Podatki so presegli napovedi tako za posamezne evropske države kot tudi za celotno evroobmočje v katerem je PMI novembra dosegel 57,5 točke, kar je 1,5 indeksne točke več kot mesec prej, hkrati pa je to najvišja vrednost v zadnjih šestih letih in pol. Proizvodni PMI je dosegel celo 60 točk, kar je najvišja vrednost v zadnjih sedemnajstih letih in pol, zvišal pa se je tudi storitveni PMI in sicer za 1,2 indeksne točke na 56,2. Za piko na i je ob koncu tedna poskrbel še nemški Inštitut za ekonomske raziskave (IFO), ki je sporočil, da je poslovna klima v Nemčiji na najvišjih nivojih od začetka merjenja leta 2005. Pozitivne novice so poleg na rast delniških tečajev na evropskih borzah vplivale tudi na krepitev evra. Ta je prejšnji teden v primerjavi z ameriškim dolarjem pridobil dober odstotek vrednosti in se ponovno približal meji 1,2 dolarja za evro.

Da je evrsko gospodarstvo v precej dobri kondiciji, je pred časom pokazal že bruto domači proizvod, ki je na letni ravni v tretjem četrtletju 2017 porasel za 2,5 %, visoki PMI in dobra gospodarska klima pa nakazujejo, da se bo trend gospodarske rasti v evroobmočju nadaljeval, kar je dober signal tudi za evropske delniške trge.

Nazaj