07. 01. 2013

Vlagatelji so z velikim navdušenjem pozdravili dogovor ameriških politikov, ki je, vsaj kratkoročno, ameriško gospodarstvo rešil pred tako imenovanim fiskalnim prepadom in kapitalske trge v pričetku novega leta zaznamoval z vsesplošno rastjo.

RegijaV zadnjem tednu
(28.12.2012-4.1.2013)*
Letos
(31.12.2012 - 4.1.2013)*
Svet - MSCI World* +4,63% +3,52%
ZDA - S&P 500* +5,95% +3,99%
Evropa - DJ STOXX 600* +3,25% +2,91%
Japonska - Topix* +2,08% +2,08%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +3,51% +3,31%

 * Donosnost cenovnega indeksa v EUR

Vir: Bloomberg

Sklenitev dalj časa trajajočega dogovarjanja o preprečitvi fiskalnega prepada v prejšnjem tednu, ki je s pričakovano ukinitvijo obsežnih davčnih olajšav grozil ameriškemu gospodarstvu z novo recesijo, je na kapitalske trge prinesel olajšanje. Ameriški politiki so naposled le sprejeli kompromis in preprečili (prem)močno zvišanje davkov na kapitalski dobiček in dividende. Dogovor je sicer pomemben korak naprej, a kljub temu predstavlja le začasen sporazum, saj ne rešuje dolgoročnih proračunskih težav in naraščanja že sedaj visokega javnega dolga. Navdušenje nad odpravo davčne negotovosti so tako že zamajale nove skrbi, saj bodo odprta vprašanja že v prihodnjih mesecih ponovno predmet političnih prepirov in pogajanj, ki bi lahko ogrozila gospodarstvo.

Bikovski moment je tekom tedna nekoliko zaustavilo poročilo ameriške centralne banke (Fed), ki je razkrilo razdvojenost med člani odbora banke glede nadaljevanja programa odkupovanja obveznic. Pričakovano je namreč bilo, da bo Fed politiko kvantitativnega sproščanja vodil še kar nekaj časa, po objavljenem poročilu pa je slutiti, da se vendarle vsaj del članov odbora boji negativnih posledic ekspanzivne denarne politike, zato utegne biti v prihodnje previdnejši.

K boljšemu razpoloženju je prispeval tudi podatek o rasti sektorja storitvenih dejavnosti v mesecu decembru, ki je bila najhitrejša od februarja 2012. Avtomobilski giganti v ZDA so v lanskem letu prodali 14,5 milijon vozil, kar je največ od leta 2007 in predstavlja 13,4 % porast v primerjavi z letom poprej. Največji letni poskok prodaje je uspel Toyoti, ki je prodala za 27 % več vozil kot leta 2011.

Veselje in znižanje tveganja, ki bi ga lahko povzročilo zaostrovanje gospodarskih razmer v ZDA tudi v Evropi, je ugodno vplivala tudi na evropske obvezniške trge. Zahtevana donosnost varnih naložb, kot so npr. nemške obveznice, je porasla, medtem ko so zahtevane donosnosti ranljivih evropskih držav upadle. Donos desetletne italijanske obveznice se je znižal na 4,31 %, po dolgem času pa je pod  5 % tudi zahtevana donosnost slovenske dolgoročne državne obveznice. Zaradi pozitivnih premikov v smeri reševanja domačih težav in zaradi pričakovane prodaje državnih podjetij je izjemno optimistično v leto 2013 stopila tudi Ljubljanska borza, katere vodilni delniški indeks SBITOP je v  preteklem tednu poskočil kar za  5,66 %.

Nadaljevanje okrevanja na delniških trgih je bilo zabeleženo tudi na Japonskem. Novo izvoljeni premier Abe zaradi slabših gospodarskih podatkov objavljenih ob koncu lanskega leta obljublja več spodbud, ki bi nudile prepotrebno pomoč za oživitev izvozno usmerjenega japonskega gospodarstva. Ob koncu leta je premier ponovno izpostavil tudi podporo jedrski energiji, saj je pripravljen ponovno zagnati jedrske reaktorje. Odmik od energetske politike prejšnje vlade, po kateri naj bi Japonska zaradi nesreče v Fukušimi do leta 2040 povsem opustila jedrsko energijo, pa ugodno vpliva na donosnosti energetskih podjetij. Tokyo Electric Power, ki ima v lasti reaktor v Fukušimi, je samo od časa izvolitve nove politične opcije porasel za dobrih 37 %.

Makroekonomska poročila objavljena konec tedna v ZDA so nekoliko ublažila zaskrbljenost glede prihodnosti. V prihodnjem tednu bodo gospodarske težave nekoliko postavljene v ozadje, osrednjo vlogo pa bodo na borznem parketu prevzeli poslovni rezultati družb za zadnje četrtletje preteklega leta. Po pričakovanjih naj bi bili ti malenkost boljši kot v tretjem četrtletju, dobički pa naj bi po napovedih porasli za 2,9 %.                                                                               

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja