27. 08. 2018

Tudi v preteklem tednu so za nervozo na borzah poskrbeli neuspešni trgovinski pogovori. Pozitivno pa sta na razpoloženje vlagateljev vplivala podatka o prihodnjem tempu dvigovanja obrestnih mer v ZDA, ki bo po izjavah sodeč postopen, na evropskih tleh pa je za optimizem poskrbela krepitev nemškega gospodarstva.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (17.8.2018-24.8.2018)*Donosnost letos (31.12.2017-24.8.2018)*

Svet - MSCI World*

-0,75%

+7,71%

ZDA - S&P 500*

-0,99%

+12,60%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,69%

+1,47%

Japonska - Topix*

-1,89%

-0,39%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,81%

-4,23%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Nadaljevanje trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko je tudi v preteklem tednu narekovalo razpoloženje vlagateljev na kapitalskih trgih. Dvodnevni pogovori med predstavniki obeh strani pričakovano niso privedli do napredka. Zato je v veljavo vstopila uvedba novih 25 % carin za dodatnih 16 milijard dolarjev vrednega blaga, ki tako zvišuje vrednost obdavčenega blaga na skupno 50 milijard dolarjev. Nove carine so sprožile odzive Kitajcev, ki vračajo žogico z protiukrepi enake vrednosti. Kljub dvigu, skupni znesek obdavčenega blaga predstavlja manjši delež od 500 mrd dolarjev vrednega letnega uvoza kitajskih izdelkov in sodeč po raziskavah Mednarodnega denarnega sklada ne predstavlja katastrofalnih posledic za svetovno gospodarstvo in s tem dobičke družb. Vsekakor pa zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša negotovost na kapitalske trge, ki smo jim priča v zadnjih mesecih.

 Potem, ko dvodnevni pogovori v Washingtonu niso prinesli znakov popuščanja, se je zanimanje vlagateljev preusmerilo na tradicionalno letno srečanje vodilnih centralnih bankirjev v Jackson Hole-u. V ospredju zanimanja vlagateljev je bil govor predsednika ameriškega Fed-a, ki v luči trdnosti in odpornosti ameriške ekonomije vztraja pri postopnem zaostrovanju ameriške denarne politike. Ameriška centralna banka, ki je ključno obrestno mero nazadnje dvignila na junijskem zasedanju (na raven med 1,75 % in 2 %), do konca leta napoveduje še dva dviga, predvidoma meseca septembra in decembra. Kljub napovedim je bilo iz govora razbrati večjo previdnost glede nadaljnjih dvigov, kar je presenetilo vlagatelje in posledično spodbudilo rast ameriških delnic, ki so merjeno v dolarjih dosegle rekordne ravni.

 Za boljše razpoloženje na stari celini so v preteklem tednu poskrbeli podatki o stanju nemškega gospodarstva. Gospodarska rast se je na račun domačega povpraševanja (predvsem gospodinjstev) v drugem četrtletju na letni ravni okrepila za 0,5 % in ublažila skrbi glede robustnosti nemške ekonomije in umirila bojazni, da bo zaostritev trgovinskih odnosov ohromila rast izvozno usmerjenega nemškega gospodarstva. Izredno izvozno usmerjena država je namreč v zadnjih letih uspela zmanjšati odvisnost od izvoza na račun domače porabe, ki zmanjšuje ranljivost negativnih zunanjih vplivov, kot ga v tem trenutku predstavljajo trgovinske napetosti. Optimizem je podkrepila tudi objava podatkov o poslovni aktivnosti (kompozitni indeks PMI), ki se je avgusta na račun krepitve storitvene aktivnosti zvišal na najvišjo vrednost v zadnjih šestih mesecih. Objave so dvignile vrednost nemškega osrednjega indeksa, ki je na tedenski ravni zabeležil 1,5 % rast. 

 Na ravni podjetij je vlagatelje razveselila objava poslovnih rezultatov ameriške trgovske verige Target. Prizadevanja prodajalca za prenovo trgovin in izboljšanje zmogljivosti spletne prodaje sta prispevala k 6,5 odstotni rasti prodaje, kar predstavlja najboljši četrtletni rezultat družbe v zadnjih trinajstih letih. Na poslovni rezultat pa je vsekakor vplivalo tudi odlično razpoloženje ameriškega potrošnika, kar se je odrazilo tudi na poslovnih rezultatih ostalih ameriških prodajalcev - ti so v drugem četrtletju zabeležili visoko, 36 % rast dobičkov. Tudi sicer so lahko vlagatelji s sezono objav poslovnih rezultatov ameriških družb vključenih v indeks S&P zadovoljni. Po do sedaj objavljenih podatkih skoraj večine družb, so dobički v povprečju porasli za 25,4 %, kar 84 % družb pa je z objavo poslovnih rezultatov preseglo pričakovanja analitikov, kar je več od dolgoletnega povprečja (63 %).

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja