26. 10. 2015

Pretekli teden je bila cena neinvestiranosti v delnicah visoka, saj so svetovni borzni indeksi zabeležili približno polovico letošnje in tudi zgodovinske letne donosnosti. Možnost dodatnih spodbud s strani Evropske centralne banke ter dobre objave poslovnih rezultatov ameriških družb za tretje četrtletje na čelu z Amazonom, Googlom in Microsoftom so bili glavni razlog za veselje vlagateljev. Ob zaključku tedna je kitajska centralna banka z znižanjem ključne obrestne mere poskrbela za boljše razpoloženje tudi na razvijajočih se trgih.

RegijaV zadnjem tednu (16.10.2015 - 23.10.2015)Letos (31.12.2014 - 23.10.2015)
Svet - MSCI World* +4,73 % +9,64 %
ZDA - S&P 500* +5,45 % +10,71 %
Evropa - DJ STOXX 600* +3,92 % +10,17 %
Japonska - Topix* +4,56 % +19,55 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +3,70 % -0, 24 %

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Oči borznih vlagateljev so bile v preteklem tednu usmerjene na zasedanje Evropske centralne banke (ECB). Predstavniki sveta ECB so namreč razpravljali o morebitnih dodatnih spodbudah evropskemu gospodarstvu, po tem ko ECB že sedmi mesec zapored z mesečnimi odkupi obveznic v vrednosti 60 milijard evrov poskuša zajeziti deflacijo ter okrepiti gospodarsko aktivnost evroobmočja. Guverner ECB, Mario Draghi, je naznanil odločitev o ohranitvi nespremenjene ključne obrestne mere pri rekordno nizki ravni 0,05 % ter o nespremenjenem obsegu programa odkupovanja obveznic. Hkrati je namignil bodisi na morebitno povečanje dodatnih spodbud bodisi na možnost nadaljevanja programa tudi po septembru 2016, v kolikor bi se okrevanje zaradi dogodkov na trgih v razvoju upočasnilo.

Evroobmočje je namreč ob nižanju cen energentov septembra letos zabeležilo na letni ravni 0,1 % deflacijo, ki je tako še vedno precej pod ciljno inflacijo (rahlo pod 2 %). Poleg tega v zadnjih mesecih evropsko gospodarstvo okreva z nekoliko počasnejšim tempom, kot smo bili vajeni v prvi polovici leta. Ohlapna denarna politika ECB se sicer pozitivno odraža tudi v realnem sektorju. Izboljšanje kreditnih pogojev evropskih bank in boljše počutje menedžerjev se kažeta, po nekaj letih kreditnega krčenja, v rasti posojilne aktivnosti. Novica o možnosti dodatnih spodbud je razveselila vlagatelje po vsem svetu in povzročila upad evra na najnižjo raven v zadnjih tednih.

Nahajamo se v sezoni objav poslovnih rezultatov za tretje četrtletje. V ZDA analitiki pričakujejo nižje dobičke ameriških družb v primerjavi s predhodnimi četrtletji, med katerimi so najbolj neugodne napovedi zlasti za družbe vezane na energetski in surovinski sektor. Kljub omenjenemu je med podjetji, ki so že objavile rezultate (trenutno je takih 35 % v indeksu S&P 500), zaznati kar nekaj spodbudnih objav. V preteklem tednu so tako z rezultati nad pričakovanji analitikov blesteli internetni trgovec Amazon ter visokotehnološka giganta Google in Microsoft. Omenjene družbe so namreč danes vodilne na področju računalništva v oblaku, ki je  danes eden najhitreje rastočih segmentov v tehnološkem sektorju in tako predstavlja pomemben dejavnik rasti prihodkov teh družb.

Ob nedavnih novicah povezanih s Volkswagnovim škandalom, ki je pretresel svetovno avtomobilsko industrijo velja nekaj pozornosti nameniti tudi preostalim avtomobilskim proizvajalcem. Pretekli teden je poslovne rezultate objavil ameriški avtomobilski gigant General Motors, ki ga v Evropi poznamo predvsem po znamki nemškega Opla. Družba je zabeležila močno rast prodaje na svojem glavnem trgu v ZDA, zlasti v segmentu tovornjakov in terenskih vozil, saj Američani po upadu cen goriv čedalje bolj posegajo tudi po energetsko manj učinkovitih vozilih. Na ta način je družba nadomestila rahel upad prodaje na Kitajskem in izgubo v Južni Ameriki, katere gospodarstva so v splošnem močno odvisna od surovin in energentov. Delnica družbe je tako zabeležila skoraj 7 % porast in se po objavi četrtletnih rezultatov povzpela na najvišjo vrednost v zadnjih štirih mesecih. Ravno tako je za pozitivno presenečenje vlagateljev v preteklem tednu poskrbela evropska avtomobilska družba Daimler. Dobiček družbe je namreč v tretjem četrtletju porasel zlasti na račun močne rasti prodaje terenskih vozil znamke Mercedes-Benz, družba pa je hkrati izboljšala obete za preostanek leta 2015. Zaenkrat ohlajanje kitajskega gospodarstva vendarle ni imelo tako močnega vpliva na samo poslovanje podjetij, kot se je sprva morda pričakovalo, kar je glede na nedavne škandale v svetovni avtomobilski industriji nekoliko bolj spodbudna popotnica za prihodnje objave rezultatov preostalih avtomobilskih proizvajalcev.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja