03. 06. 2024

Pretekli teden so bili ponovno v ospredju gospodarski podatki in sveže objave o rasti cen, ki predstavljajo temelj za odločitve centralnih bank. Podjetja, ki so povezana z umetno inteligenco, pa tokrat niso uspela doseči visokih pričakovanj vlagateljev.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(24.5.2024 – 31.5.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 31.5.2024
)

Svet - MSCI World

-0,45%

+11,96%

ZDA - S&P 500

-0,49%

+13,52%

Evropa - DJ STOXX 600

-0,34%

+10,69%

Japonska - Topix

+1,01%

+8,23%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

-3,09%

+5,60%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

V začetku tedna je za rast tečaja delnice Nvidie nad 1.100 USD poskrbela objava Elona Muska na socialnem omrežju X, da bo podjetje xAI, ki je pridobilo 6 milijard dolarjev sredstev, za razvoj umetne inteligence uporabljalo Nvidine čipe. Predah v evforiji pa so povzročile govorice, da se je upočasnila izdaja licenc družbama Nvidia in AMD za večje pošiljke na Bližnji vzhod. Za dodatno razočaranje je poskrbelo podjetje Salesforce, ki ponuja rešitve v oblaku in je doseglo najslabšo kvartalno rast v zgodovini ter objavilo napoved glede prihodnjega poslovanja družbe, ki je bila pod pričakovanji analitikov. Skrb, da podjetje ne bo uspelo povečati prihodkov iz naslova umetne inteligence, je poskrbela za največji dnevni padec cene delnice v zadnjih 20 letih (-20 %). Vlagatelje je z rastjo prihodkov pod pričakovanji razočaralo tudi računalniško podjetje Dell in delnica je v petek izgubila 18 %. Pričakovanja za segment AI strežnikov so bila po podvojitvi cene v letošnjem letu preprosto previsoka. Bolj zadovoljni pa so bili lahko delničarji podjetja GAP, saj je sprememba v strategiji istoimenske znamke, oglaševanja in trgovin obrodila sadove v obliki odličnih četrtletnih rezultatov. Strpni vlagatelji so bili v petek posledično nagrajeni z 29 % dnevno rastjo cene delnice omenjene družbe.

Vroče pa je bilo tudi na političnem parketu, saj je bil Trump spoznan za krivega zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov in se tako zapisal v zgodovino kot prvi bivši predsednik ZDA z obsodbo za kaznivo dejanje. V ZDA je bila gospodarska rast v prvem četrtletju leta 2024 s stopnjo 1,3 % nižja od začetne ocene pri 1,6 %. Razlog se skriva v nižji rasti osebne potrošnje, saj se je povišala le za 2 % namesto ocenjenih 2,5 %, in sicer predvsem na račun nižjih izdatkov za avtomobile. V petek objavljena aprilska letna inflacija na podlagi zasebne porabe (PCE) je dosegla 2,7 %, kar je bilo enako kot marca in skladno s pričakovanji analitikov. Pozitivno pa je presenetil mesečni padec za 0,1 % točke pri inflacijsko prilagojeni potrošnji.

V evroobmočju je bil zaskrbljujoč podatek o ocenjeni letni majski rasti cen, ki je bil z rastjo 2,6 % višji od pričakovanih 2,5 % in zbuja skrbi glede trdovratnost inflacije. Po objavi jedrne inflacije (2,9 %, pričakovano 2,7 %) se je pojavilo razhajanje glede tega, koliko rezov bomo videli do konca leta, medtem ko so vlagatelji prepričani, da bomo 6. junija priča znižanju obrestne mere s strani ECB. Rudarsko podjetje BHP se je po 5-tedenskem zasledovanju prevzema podjetja Anglo American odločilo, da ne bo nadaljevalo s prevzemom. Sam prevzem je bil po oceni uprav in največjih delničarjev preveč kompleksen zaradi zahteve po prodaji sredstev v Afriki pred prevzemom. 49 milijard dolarjev težak prevzem je tako padel v vodo za najmanj 6 mesecev, podjetje BHP pa bo verjetno tako želene dodatne rudnike bakra, ki je ključna sestavina pri prehodu na električna vozila, poskusilo pridobiti na drugačen način.

Višina aprilske inflacije pa je negativno presenetila tudi v Avstraliji (3,6 %, pričakovano 3,4 %), kar je spodbudilo vlagatelje k razmišljanju, da bi lahko bili septembra v Avstraliji priča dvigu obrestne mere. Osrednji scenarij sicer ostaja, da letos ne bo sprememb obrestne mere in da bo prišlo do znižanja obrestne mere v drugi polovici naslednjega leta. Zmagovalec preteklega tedna med delniškimi trgi pa je bila Japonska, ki je navdušila z gospodarskimi podatki. Industrijska proizvodnja na letni ravni se je namreč znižala manj od pričakovanj, prodaja na drobno pa povečala za več od pričakovanj. Na letni ravni je prišlo tudi do kar 13,9% rasti v številu začetih gradenj stanovanj. Poraženec tedna je bila z 3 % padcem delniškega indeksa MSCI China Kitajska, saj je prišlo do upada industrijske aktivnosti in korekcije cen delnic kitajskih tehnoloških podjetij. Bodo pa kitajski proizvajalci avtomobilov v prihodnosti vedno večja konkurenca globalnim proizvajalcem. BYD je namreč predstavil tehnologijo, ki bo omogočala, da bo hibridni avtomobil s polno baterijo in polnim rezervoarjem bencina sposoben prevoziti 2.100 kilometrov ob sanjsko nizki porabi goriva pri 2,9 litra na 100 kilometrov.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Domen Granda, CFA
Domen Granda, CFA

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja