22. 08. 2022

Kljub nekoliko slabšem zaključku tedna je večina indeksov, merjeno v evrih, teden zaključila v zelenem. Na evropskih trgih je bila v ospredju inflacija, ki še ni rekla zadnje besede. Sive lase povzroča predvsem potrošnikom v Združenem kraljestvu, kjer je v juliju presegla mejo 10 % na letni ravni. Tudi v evroobmočju se inflacija še vedno krepi, saj je na letni ravni zabeležila rast v višini 8,9 %. Kljub nekaterim kontradiktornim podatkom o zdravstvenem stanju ameriškega gospodarstva ostaja nižanje inflacije glavna prioriteta ameriške centralne banke (Fed).

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*
(12.8.2022 – 19.8.
2022)

Donosnost letos*
(31.12.2021 – 19.8.
2022)

Svet - MSCI World

+0,57%

-0,75%

ZDA - S&P 500

+1,01%

+1,66%

Evropa - DJ STOXX 600

-0,72%

-7,91%

Japonska - Topix

+0,83%

-3,68%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+0,70%

-5,46%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

V preteklem tednu so bile oči vlagateljev po svetu usmerjene predvsem v objave makroekonomskih podatkov. Podatki so bili najbolj zaskrbljujoči za Združeno kraljestvo, saj je stopnja inflacije na letni ravni presegla mejo 10 %. Divjanje inflacije se kaže tudi v kupni moči posameznika, ki je v zadnjem kvartalu upadla za 3 %, kar je največ v zadnjih 20 letih. Tudi na evropskih tleh inflacija zaenkrat ne kaže znakov umirjanja, saj se je v juliju povzpela na rekordno raven (8,9 % na letni ravni). Ključno vlogo pri visoki inflaciji so imele cene hrane in energentov. Slednje so predvsem odraz energetske krize, ki pesti Evropo, in cen električne energije, ki letijo v nebo. V Nemčiji je namreč cena električne energije za eno leto vnaprej v preteklem tednu na EEX borzi poskočila za dobrih 21 % in tako teden zaključila pri ceni 559 evrov. Poleg tega Nemčijo in ostale evropske države pesti suša, ki še priliva olja na inflacijski ogenj z naraščajočimi stroški transporta po rekah, katerih gladina je na rekordno nizkih ravneh. Svetlobo na koncu tunela kažejo napovedi, da naj bi se gladina reke Ren v prihodnjem tednu spet nekoliko povzdignila.

Čez lužo so bili vlagatelji v pričakovanju podatkov o zdravstvenem stanju ameriškega gospodarstva. Sentiment v proizvodni industriji (merjen z Empire State Manufacturing index) je sicer pokazal rekordno nizke ravni, saj je na mesečni ravni upadel za več kot 42 točk. A na drugi strani so bili za gospodarstvo spodbudni podatki o rasti industrijske proizvodnje, ki so presegli pričakovanja analitikov. Kljub dobri novici za gospodarstvo, je bil odziv trgov negativen, in sicer zaradi pričakovanj o nadaljevanju višanja obrestnih mer. Pričakovanja so se odrazila tudi v zahtevani donosnosti na 2-letno ameriško državno obveznico, saj je le-ta ob objavi podatkov poskočila za skoraj 10 bazičnih točk. Fed je ob objavi zapisnika s preteklega zasedanja v stikih z javnostjo še dodatno potrdil, da ostaja nižanje inflacije v smeri 2 % glavna prioriteta institucije, čeprav ne izključuje možnosti upočasnitve dviganja obrestnih mer ob naslednjem srečanju. Pozornost centralne banke sicer še naprej ostaja usmerjena na makroekonomske podatke. To pa je prispevalo k negativnemu odzivu trgov na četrtkovo objavo podatka o številu na novo vloženih zahtevkov za brezposelnost, ki je znašalo 250.000, kar je bilo pod pričakovanji analitikov in nakazuje na nadaljevanje dosedanjega tempa dvigovanja obrestnih mer.

Na drugi strani pa se Kitajska še naprej sooča z ohlajanjem nepremičninskega sektorja, ki zaradi znatnega deleža v BDP predstavlja tveganje za celotno kitajsko gospodarstvo. Težave se kažejo predvsem v cenah novih stanovanjskih objektov, ki nadaljujejo trend padanja. V juliju so na mesečni ravni zabeležile padec za dodatnih 0,1 %, kar predstavlja že 11. zaporedni mesec padajočih cen. Sol na rano so dodali še podatki o gospodarski aktivnosti, saj sta tako industrijska proizvodnja kot prodaja na drobno bistveno zaostala za pričakovanji analitikov. Ob sočasnem vztrajanju pri politiki ničelne tolerance do virusa Covid-19 in omejitvi porabe električne energije v provinci Sečuan vse kaže na to, da bodo potrebne izdatne spodbude za kitajsko gospodarstvo.

Nazaj