01. 03. 2008

Pomemben razlog, da zasebni vlagatelji po svetu dosegajo podpovprečne rezultate, je, da različne tipe svojih naložb obravnavajo ločeno.

1. Zelo pomembno je, da vseskozi ohranite celovit pogled na svoje premoženje.

Pomemben razlog, da zasebni vlagatelji po svetu dosegajo podpovprečne rezultate, je, da različne tipe svojih naložb obravnavajo ločeno. Zaradi tega sprejemajo napačne odločitve, ki jih ne bi, če bi imeli celovit pogled na svoje premoženje. Če imate v delnicah četrtino svojega premoženja, tečaji pa padejo za 15 odstotkov, potem te padce ocenjujte skozi prizmo celotnega premoženja. 15-odstotni padec v tem primeru pomeni zmanjšanje vašega premoženja za slabe štiri odstotke tudi v primeru, da z drugimi naložbami niste zaslužili ničesar. Je to res razlog za veliko zaskrbljenost in paničen odziv? Nobelovec Kahneman je med drugim ugotovil, da se je marsikdo pripravljen neracionalno peljati na drug konec mesta, da prihrani pet dolarjev pri nakupu kalkulatorja, ki stane 15 dolarjev (33-odstotni prihranek), ne pa tudi, da prihrani pet dolarjev pri nakupu plašča, ki stane 125 dolarjev (4-odstotni prihranek), čeprav je prihranek (pet dolarjev) povsem enak. Tudi na borzi neracionalno hitro lahko ravna tisti, ki izgube (ali dobičke) delniških naložb obravnava ločeno od svojega celotnega premoženja.

2. Imate kljub temu, da borzne izgube obravnavate glede na svoje celotno premoženje, razlog za večjo zaskrbljenost?

Če da, potem ste napako storili že v samem izhodišču, saj ste prevzeli preveč tveganja. Izpostavljenost delnicam postopno znižajte na takšen nivo, da boste lahko mirno spali.

3. Vprašajte se, če ste res investitor na dolgi rok.

Občasnim večjim kratkoročnim borznim padcem se noben investitor na tem svetu ne more izogniti (kdor meni, da se lahko, živi v nevarni iluziji). Vendar pa se investitor, ki ima dolgoročen naložbeni horizont, bistveno lažje izogne škodljivemu ravnanju (čezmernim nakupom delniških naložb pod vtisom evforije in prekomernim prodajam v primeru panike). Kaj pa, če ste investitor na kratki rok, ki ga kratkoročni padci upravičeno lahko najbolj skrbijo? Potem vam želimo predvsem veliko sreče, ki bi jo morda lahko poskusili tudi v kakšni igralnici. Delnice niso kratkoročna naložba, kar vam bo potrdil vsak verodostojen finančni svetovalec na svetu.

4. Odsvetujemo vam naložbeno odločanje na osnovi instant nasvetov, da je borzne padce treba hitro izkoristiti za dodatne nakupe ali da je v negotovih časih treba preiti na varne naložbe.

Ti nasveti vas bodo predvsem spodbudi lik dodatnim transakcijskim stroškom in odstopanju od za vas najustreznejše izpostavljenosti delnicam. Delniške naložbe kupujte zato, ker na dolgi rok prinašajo višjo pričakovano donosnost od varnih naložb, varne naložbe pa zato, da imate vedno blazino, na katerose lahko naslonite v časih borznih padcev ali osebnih finančnih težav. Ne gre za vprašanje "ali - ali", temveč za vprašanje "koliko česa". Odgovor na to vprašanje pa ne bi smel biti odvisen od dnevnih borznih dogodkov, temveč od vašega osebnega finančnega profila (finančnih razmer in ciljev ter psihološke tolerance naložbenega tveganja), ki se ne spreminja dramatično iz dneva v dan. 

5. Vas kljub vsemu za vaše delniške naložbe še vedno preveč skrbi?

V tem primeru vam lahko svetujemo le, da resno razmislite o postopnem izstopu iz delniških naložb. Vendar pa tega ne storite s ciljem, da boste delniške naložbe nekega dne, ko bodo na borzah spet cvetele rožice, kupovali, temveč to storite enkrat za vselej. Delnice so namreč v tem primeru za vaš želodec prevelik zalogaj, vaš želodec pa čez nekaj let ne bo kaj dosti drugačen. To boste spoznali že ob prvih naslednjih večjih padcih.

Nazaj