27. 01. 2014

Pretekli teden je bil za vlagatelje na vseh ključnih kapitalskih trgih nadpovprečno negativen. Za pretres na kapitalskih trgih so poskrbeli predvsem trgi v razvoju z izrazitim upadom vrednosti njihovih valut v primerjavi z valutami razvitih trgov. Dobre volje niso prinesli niti kitajski makroekonomski podatki niti objave poslovnih rezultatov največjih svetovnih družb.

RegijaV zadnjem tednu (17.01.2014-24.01.2014)Letos (31.12.2013- 24.01.2014)*
Svet - MSCI World -3,43% -1,82%
ZDA - S&P 500 -3,71% -2,39%
Evropa - DJ STOXX 600 -3,30% -1,07%
Japonska - Topix -1,71% +0,60%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets -3,38% -4,53%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Največji poraženec preteklega tedna je bil argentinski peso, saj je nasproti evru izgubil skoraj 20 % vrednosti. Pravo »strmoglavljenje« vrednosti argentinske valute je povzročilo paniko na valutnih trgih, saj so se občutno pocenile praktično vse valute porajajočih se ekonomij v primerjavi z valutami razvitih trgov. Tudi turška lira je namreč v preteklem tednu nasproti evru izgubila več kot 5 % vrednosti, južnoafriški rand pa dobre 3 %. Varni pa niso ostali niti delniški trgi, kjer se je še enkrat več pokazalo, da je kapital izrazito plaha ptica. Po podatkih družbe Citigroup so namreč v preteklem tednu globalni delniški skladi znižali izpostavljenost do trgov v razvoju za 2,4 milijarde dolarjev, kar je negativno vplivalo na gibanje tečajev na omenjenih trgih. Dodatna dokaza, da se je na trge vsaj kratkoročno vrnil strah, sta občutna porasta volatilnosti, ki je na trgih v razvoju (merjeno z indeksom volatilnosti čikaške borze) v preteklem tednu porasla za 40 %, ter deleža vlagateljev, ki stavijo na kratkoročni padec tečajev delniških trgov v razvoju, v primerjavi s tistimi, ki stavijo na rast (60:40 v korist prvih).

Druga največja svetovna ekonomija, Kitajska, je povzročila dodatno skrb vlagateljem. Prva ocena o januarskem obsegu proizvodne dejavnosti (merjeno z indeksom HSBC/Markit Flash PMI) z vrednostjo 49,6 kaže na prvo upočasnitev rasti obsega kitajske industrijske proizvodnje v zadnjih 6 mesecih. Ocena je razočarala analitike, ki so pričakovali rahel porast (50,3). Najbolj bode v oči dejstvo, da sta upadla tako obsega izvoznih kakor domačih naročil. Posledično se je ne glede na objavo o lanski 7,7 %-ni rasti kitajskega BPD, ki je rahlo presegla pričakovanja uradnega Pekinga, okrepila bojazen, da se postopno ohlajanje Kitajske nadaljuje.

Tudi druga stran Atlantika nosi del krivde za padec svetovnih delniških tečajev, pa čeprav so razlogi bolj kratkoročne narave. Na prihajajočem zasedanju Ameriške centralne banke (FED), ki bo 28. in 29. 1. 2014, bodo namreč predstavniki ameriških monetarnih oblasti ponovno razpravljali o morebitnem znižanju denarnih spodbud. Glede na solidno in vzdržno okrevanje ameriške ekonomije, kjer velja predvsem izpostaviti stabilnost na trgu dela (število zahtevkov za brezposelnost je bilo v zadnjem tednu 7. najnižje v zadnjih 5 letih) analitiki pričakujejo, da bo FED dodatno znižal mesečni obseg nakupov ameriških obveznic za 10 milijard dolarjev, kar je negativno vplivalo na svetovne delniške tečaje.

K negativnemu razpoloženju na kapitalskih trgih v preteklem tednu so doprinesle tudi nekatere objave družb. IBM, največji svetovni proizvajalec računalniške opreme, je razočaral vlagatelje z upadom prihodkov in dobička v zadnjem četrtletju 2013. Negativno sta presenetila še dva velikana, Johnson & Johnson, največji svetovni proizvajalec proizvodov za zdravstveno oskrbo, z dobičkom, ki je zaostal za pričakovanji analitikov, ter finska Nokia z napovedjo o nižjih profitnih stopnjah na področju mrežne opreme.

Pretekli teden je pokazal, da so trgi v razvoju upravičeno bolj tvegani od razvitih trgov. Še več, pokazal je tudi, kako pomembna je razpršitev naložb ne samo med regijami, ampak tudi med različnimi naložbenimi kategorijami. Vrednost dolgočasnih srednjeročnih (5-7 let) evropskih obveznic povprečnih bonitet (A) je v preteklem tednu porasla za 0,4 %. Za vlagatelja, ki ima premoženje dobro razpršeno, pretekli teden torej ni bil preveč stresen.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja