19. 11. 2018

Z izjemo trgov v razvoju so ključni delniški indeksi pretekli teden zaključili v rdečih številkah. Sredino novembra so zaznamovali občuten padec cene nafte, pestro politično dogajanje, zlasti glede brexita, in makroekonomske objave, ki kažejo na upočasnitev gospodarske aktivnosti v evroobmočju.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (9.11.2018-16.11.2018)*Donosnost letos (31.12.2017-16.11.2018)*

Svet - MSCI World*

-2,14%

+4,04%

ZDA - S&P 500*

-2,23%

+9,67%

Evropa - DJ STOXX 600*

-2,15%

-5,07%

Japonska - Topix*

-2,49%

-3,91%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,34%

-8,06%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Medtem ko v ZDA ni bilo pomembnejših gospodarskih objav, velja med evropskimi omeniti podatek o 0,2-odstotnem padcu nemškega bruto domačega proizvoda v tretjem četrtletju v primerjavi s prejšnjim četrtletjem. Gospodarstvo lokomotive evroobmočja se je tako prvič po začetku leta 2015 na četrtletni ravni skrčilo, na kar sta v največji meri vplivala nižja zasebna potrošnja in šibkejši trgovinski položaj. Slednji je predvsem posledica mednarodnih trgovinskih sporov in težav v avtomobilski industriji, saj je bila proizvodnja avtomobilov v Nemčiji, verjetno sicer le prehodno, močno zmanjšana zaradi novih emisijskih testov.

Na razpoloženje vlagateljev so imele vpliv tudi politične napetosti držav stare celine, med katerimi prednjačita Združeno kraljestvo z brexitom in Italija s predlogom proračuna za leti 2019 in 2020. Potem ko so v sredo predstavniki Evropske unije in britanske vlade dosegli osnutek dogovora o brexitu, je sledilo več odstopov britanskih ministrov in drugih visokih vladnih uslužbencev ter svetovalcev. Kljub temu je premierka Theresa May prepričana, da bo brexit izpeljala do konca, za Združeno kraljestvo pa bo po njenih besedah ključen ta teden. Burno dogajanje v zvezi z brexitom se je odrazilo na valutnem trgu – britanski funt je v primerjavi z evrom v preteklem tednu izgubil 1,8 %.

Cena zahodnoteksaške nafte (WTI Cushing) se je prvič v zadnjem letu spustila pod 55 ameriških zelencev za sodček zaradi ponovnega strahu pred prekomerno ponudbo na trgu, saj je ameriška proizvodnja na rekordno visokih nivojih, hkrati pa se tudi proizvodnja držav članic OPEC povečuje. Zaloge v industrializiranih državah so se zvišale že četrti mesec zapored, po napovedih Mednarodne agencije za energijo (IEA) pa naj bi se trend nadaljeval. Na tedenski ravni se je nafta WTI pocenila za 6,9 % (merjeno v evrih), od letošnjega vrha v začetku oktobra pa kar za četrtino.

Tečaji delnic družb s trgov v razvoju so v preteklem tednu nekoliko porasli, glavni razlog za bolj optimistično vzdušje v primerjavi z ostalimi regijami pa so predvsem pričakovanja glede nadaljevanja pogajanj o trgovinskem sporazumu med ZDA in Kitajsko. Slednja je namreč odgovorila na nekatere ameriške zahteve, Trump pa je odziv Kitajske označil kot ustrezen in ostaja optimističen glede dogovora.

Sezona objav poslovnih rezultatov ameriških družb za tretje četrtletje je v zadnjih izdihljajih. Cisco Systems, največji proizvajalec omrežne opreme na svetu, je prejšnji teden poročal o 7,7-odstotni rasti prihodkov v preteklem četrtletju na letni ravni. K uspešnemu poslovanju so poleg posodobitve najpomembnejše strojne opreme in spremembe cen doprinesli tudi višji izdatki podjetij za računalniško opremo. Delnice družbe so po objavi rezultatov pridobile 5,3 % vrednosti, v letošnjem letu pa že dobrih 31 %. Po drugi strani so v petek največji padec v zadnjih 10 letih utrpele delnice družbe Nvidia (-19,4 %), vodilnega proizvajalca čipov in grafičnih kartic. Kot zanimivost, slabi poslovni rezultati so povezani tudi z nižjim povpraševanjem po rudarjenju kriptovalut v duhu padajočih cen bitcoina (-15 % v zadnjem tednu) in ostalih kriptovalut.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Anja Cajner
Anja Cajner

Namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji

Vsi članki avtorja