17. 04. 2023

Donosen teden na kapitalskih trgih je predvsem posledica manjšega strahu vlagateljev pred bančno krizo in zniževanja inflacije v ZDA. Teden je zaznamovala še dokončna odločitev Nemčije, da zapre še zadnje tri jedrske reaktorje in s tem pomembno zniža svojo energetsko neodvisnost.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*
(7.4.2023 – 14.4.2023
)

Donosnost letos*
(31.12.2022 – 14.4.2023
)

Svet - MSCI World

+0,68%

+6,64%

ZDA - S&P 500

+0,41%

+5,67%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,86%

+10,94%

Japonska - Topix

+0,85%

+2,64%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+0,76%

+2,63%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

V marcu se je letna inflacija v ZDA znižala za eno odstotno točko na 5 % glede na predhodni mesec. Eden izmed razlogov za tako občutno znižanje inflacije je zagotovo višja raven cen pred letom dni, kot posledica ruske ofenzive na Ukrajino. Jedrna inflacija, v izračunu katere ni upoštevana sprememba cen hrane in energentov, pa se je v mesecu marcu povišala s 5,6 % na 5,7 %. Na nadaljnje zniževanje inflacije kažejo podatki o gibanju cen vhodnih surovin v ameriškem gospodarstvu, ki so se v marcu znižale za 0,5 %. Po letu 2009 so se cene vhodnih surovin znižale za pol odstotka ali več le januarja 2015 in v prvih mesecih covid pandemije. Cene vhodnih surovin, ki ne upoštevajo hrane in energentov, pa so se znižale za 0,1 %.

Pretekli petek so poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje objavile tri večje finančne institucije: JPMorgan Chase, Wells Fargo in Citigroup. Vse omenjene družbe so znatno presegle povprečje pričakovanj analitikov, med pomembnejšimi razlogi za odlične poslovne rezultate pa velja izpostaviti visoko obrestno maržo. Poudariti velja še, da so največje banke v ZDA, po propadu družb Sillicon Valley Bank in Signature Bank, v marcu zabeležile visoko rast depozitne baze, kar kaže na visoko stopnjo zaupanja ameriških depozitarjev v največje ameriške banke.

Po vsaj začasni umiritvi razmer v ameriškem bančnem sistemu in umiku novic o Credit Suisse z naslovnih strani se je tudi v Evropi nekoliko polegel strah pred morebitno bančno krizo oziroma recesijo. K nekoliko boljšemu sentimentu je pripomogla tudi objava o rasti industrijske proizvodnje v februarju. Slednje pa je v luči še vedno rastoče inflacije v EU nekoliko slabše sprejel evropski obvezniški trg. Pretekli teden so se namreč zahtevane stopnje donosnosti nemških in francoskih 10 letnih državnih obveznic nekoliko povišali. Obvezniški trg tako še naprej pričakuje nadaljnje dvige referenčne obrestne mere ECB.

V soboto so nemške oblasti pričele z ugašanjem zadnjih treh jedrskih reaktorjev v Nemčiji, s čimer zaključujejo proces ukinjanja jedrske energije, ki se je začel leta 2002. Zaradi zaenkrat premalo razvite tehnologije za izkoriščanje sončne in vetrne energije bo tako Nemčija še bolj odvisna od energije, pridobljene iz premoga in zemeljskega plina, kar bo dodatno znižalo energetsko neodvisnost Nemčije.

Kazuo Ueda je 9. 4. 2023 zaprisegel kot nov guverner Japonske centralne banke. Sodeč po njegovi prvi novinarski konferenci bo politika centralne banke vsaj na kratek rok ostala nespremenjena. Nadaljevanje ohlapne denarne politike in posledično šibak jen sta pomembna razloga za pozitivno donosnost japonskih delnic v preteklem tednu. K pozitivnemu razpoloženju na japonskem delniškem trgu pa je pripomogel tudi Warren Buffett, ki je dejal, da družba Berkshire Hathaway, ki jo vodi, povečuje izpostavljenost japonskim delnicam.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja