01. 06. 2015

Dogajanje na finančnih trgih v preteklem tednu je zaznamovalo predvsem nadaljevanje negotovosti glede dogovora Grčije z upniki. Mešani signali, ki jih nekateri analitiki označujejo za del politične igre, so prispevali k nihajnosti tečajev delnic. Ključni delniški indeksi so po rasti v začetku tedna v petek upadli, kljub temu pa so mesec maj, z izjemo trgov v razvoju, zaključili s pozitivnimi mesečnimi donosnostmi.

RegijaV zadnjem tednu (22.5.2015-29.5.2015)*Letos (31.12.2014 - 29.5.2015)*
Svet - MSCI World* -0,78% +14,76%
ZDA - S&P 500* -0,31% +12,87%
Evropa - DJ STOXX 600* -1,93% +16,74%
Japonska - Topix* +0,01% +26,80%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -2,66% +15,80%

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Na razpoloženje vlagateljev v minulem tednu so ob odsotnosti pomembnejših ekonomskih objav vplivale novice glede Grčije, ki za izognitev bankrotu in zmanjšanje verjetnosti izhoda iz evroobmočja potrebuje čimprejšnji dogovor s posojilodajalci. Grčija mora junija vrniti 1,6 milijarde evrov Mednarodnemu denarnemu skladu, in sicer v 4 obrokih. Prvi obrok v višini 308 milijonov evrov zapade že ta petek, naslednji trije pa do 19. junija. Pogajanja med predstavniki grške vlade in upniki še vedno potekajo; potreben je dogovor, ki ne vključuje le kratkoročnih, temveč tudi dolgoročne rešitve v obliki strukturnih reform (zlasti spremembo pokojninskega sistema in reformo trga dela). Iz grške vlade so sredi tedna prišle optimistične novice o napredku glede dogovora, a so se na njih takoj odzvali predstavniki Evropske komisije. Slednji so poudarili, da še vedno ostaja več odprtih vprašanj, ki jih je treba razrešiti pred sklenitvijo dogovora.

Mešani signali, ki sta jih pošiljali obe strani, so se odrazili na finančnih trgih, saj so evropski delniški indeksi po sredini rasti v četrtek in petek upadli. Tudi zahtevana donosnost na grške državne obveznice (11,25 % za 10-letno in 23,47 % za 2-letno obveznico) potrjuje, da je negotovost še vedno precejšnja. Gre namreč za zapleten politični proces, kljub nekaterim pozitivnim novicam pa je težko napovedati razplet. Grške finančne težave vzbujajo skrb tako v finančnih krogih kot tudi med prebivalci te sredozemske države, ki vztrajno praznijo bančne račune. Odliv depozitov iz grških bank v višini 30 milijard evrov od lanskega decembra, ki se v zadnjih tednih izrazito stopnjuje, le še povečuje likvidnostne težave poslovnih bank. Le-te se soočajo tudi z naraščajočim deležem slabih posojil, kar ustvarja še dodaten pritisk in zvišuje tveganje, povezano z zadostno likvidnostjo in kapitalsko ustreznostjo.

Na drugi strani Atlantika je teden minil relativno mirno in v pomanjkanju gospodarskih objav. V ZDA se sicer nadaljuje optimistična naravnanost potrošnikov. Indeks, ki meri zaupanje ameriških potrošnikov, se je namreč maja povzpel na 95,4 točke, medtem ko je aprila znašal 94,3 točke. V tednu, ki je pred nami, pa bodo v ospredju zanimanja vlagateljev objave o proizvodni aktivnosti v maju.

Najbolj negativno donosnost so v minulem tednu zabeležile delniške naložbe iz razvijajočih se držav, med katerimi so ob objavi gospodarskih podatkov izstopale delnice brazilskih družb. Brazilija je v prvem četrtletju zabeležila 0,2 % padec BDP v primerjavi s prejšnjim četrtletjem. Vzroki za to so višje obrestne mere in davki, ki so zadrževali potrošnjo, nizke cene surovin, huda suša, počasno globalno okrevanje in nizko zaupanje vlagateljev. Poleg vsega se država sooča tudi z naraščajočo inflacijo, depreciacijo valute, visoko zadolženostjo in s številnimi korupcijskimi škandali. Bolj kot zadnji podatki pa so zaskrbljujoče napovedi o prihodnjem gospodarskem stanju Brazilije, po katerih krčenje ne bo tako kratkotrajno, kot je bilo sprva pričakovano.

Med posameznimi družbami je v tednu, ki je za nami, odmevala novica o prevzemu med tehnološkimi podjetji. Singapurska družba Avago Technologies Ltd., ki se ukvarja s proizvodnjo polprevodnikov za mobilne telefone, avtomobilsko in obrambno industrijo, je napovedala prevzem ameriške družbe Broadcom Corporation, prevzem pa naj bi bil zaključen v začetku prihodnjega leta. Nakup proizvajalca brezžičnih čipov, za katerega bo Avago odštel 37 milijard dolarjev, je eden od največjih prevzemov na področju tehnologije. Avago bo tako okrepil svoj položaj na močno konkurenčnem trgu in postal šesti največji izdelovalec polprevodnikov na svetu. Cena delnice družbe Broadcom je po objavi novice poskočila za 22 %, delnice družbe Avago pa so pridobile 8 % vrednosti.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Anja Cajner
Anja Cajner

Namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji

Vsi članki avtorja