23. 12. 2013

Ameriška centralna banka (FED) je sicer previdno pričela z zmanjševanjem agresivnosti spodbujevalnih denarnih ukrepov, a hkrati podaljšala pričakovano obdobje izredno nizke referenčne obrestne mere. Predvsem slednje in podatki o visoki ameriški gospodarski rasti v letošnjem tretjem četrtletju, ki naj bi se po FED-ovih napovedih nadaljevala v 2014, sta bila glavna »krivca« za močno rast delniških trgov v preteklem tednu. Svoj nemajhen delež je prispevala tudi objava hitrejše rasti proizvodne aktivnosti evroobmočja.

RegijaV zadnjem tednu (13.12.2013-20.12.2013)*Letos (31.12.2012 - 20.12.2013)*
Svet - MSCI World +2,75% +17,25%
ZDA - S&P 500 +2,72% +23,01%
Evropa - DJ STOXX 600 +3,68% +14,82%
Japonska - Topix +1,36% +17,36%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +0,07% -9,64%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Sredina izjava ameriških centralnih bankirjev je bila osrednji dogodek preteklega tedna. Od FED-a se je pričakovalo, da bo znižal tempo odkupovanja državnih in hipotekarnih obveznic (»tapering«), kar je tudi dejansko naredil (s 85 mrd USD na 75 mrd USD mesečno). Manj pričakovana je bila ocena FED-a, da bo izredno nizka referenčna obrestna mera primerna tudi »še dolgo potem«, ko bo stopnja brezposelnosti upadla pod 6,5 %, še posebej če bodo inflacijska pričakovanja ostala nizka. Predvsem »še dolgo potem« del izjave je pozitivno presenetil, saj je vsebinsko podaljšal pričakovano obdobje izredno nizkih, za gospodarstvo spodbujevalnih obrestnih mer. V preteklem tednu tudi sicer ni manjkalo spodbudnih podatkov o moči okrevanja ameriškega gospodarstva. Tako smo bili v ponedeljek priča podatkoma o krepitvi industrijske proizvodnje in višjem izkoriščenju proizvodnih kapacitet. V torek je indeks razpoloženja gradbenih podjetij (NAHB indeks) z najvišjo vrednostjo v zadnjih 8 letih potrdil, da se okrevanje ameriškega gradbenega trgu pospešeno nadaljuje. Število pričetih gradenj je novembra močno poskočilo in je najvišje po februarju 2008. Petkova objava o 4,1 % gospodarski rasti v tretjem letošnjem četrtletju (prevedeno na letno raven) je bila le pika na i tednu, ki je močno dvignil prihodnjo pričakovano gospodarsko rast ZDA (npr. napoved MDS za 2014) in posledično tudi preostalega sveta.

Evropa sicer ni bila priča tako močni poplavi odličnih gospodarskih podatkov, a veter gospodarskega optimizma se krepi tudi na stari celini. Anketni indeks pričakovane gospodarske aktivnosti (PMI indeks) se je v novembru rahlo okrepil in sedaj nakazuje na 0,2 % četrtletno gospodarsko rast (0,8 %, prevedeno na letno raven). Okrepila so se predvsem pričakovanja v proizvodnem sektorju, kar je posledica visokega obsega novih naročil, predvsem na izvoznih trgih (npr. v ZDA). Najmočnejšo gospodarsko rast še naprej beleži Nemčija, a močan napredek iz recesije v rahlo ekspanzijo beležijo tudi države, ki smo jih nedolgo nazaj označevali za »problematične« (Irska, Portugalska, Španija, Italija, Grčija). Vse večji bolnik Evrope postaja Francija, ki se je sodeč po nizki vrednosti indeksa pričakovane proizvodne in storitvene aktivnosti v državi zopet vrnila v recesijo. Da francoski prehlad za zdaj ni nalezljiv, dokazuje optimizem nemških finančnikov (ZEW indeks) in uprav podjetij (IFO indeks).

Gospodarska rast razvijajoče se regije (Kitajska, Indija, Brazilija,…) se ne krepi, denar vlagateljev z razvitih trgov pa se ob vse močnejši gospodarski rasti domačih gospodarstev vrača domov oz. umika iz regije razvijajočih se trgov. Trgi v razvoju ostajajo letošnja najmanj donosna regija. Pritisk na delnice teh trgov lahko pričakujemo, vse dokler bo pozitivno presenečala gospodarska rast razvitih trgov, ne pa razvijajočih se trgov.

Optimizem gornjih vrstic se že odraža tudi na ravni posameznih družb. Družba Accenture Plc., tehnološko svetovalna družba, je tako na primer objavila presenetljivo dobro bero novih naročil v zadnjem četrtletju, kar je predvsem posledica rasti povpraševanja po njihovih storitvah v ZDA in Evropi. Slednje je posledica gospodarskega preporoda in potrebe podjetij, da sledijo spremembam na področju računalništva v oblaku, socialnih omrežij, mobilnih aplikacij in analitike podatkov. Cena delnice je v preteklem tednu posledično poskočila za 8 %.

Upoštevaje odlične gospodarske podatke in prva poročila družb (npr. Accenture) bomo januarja priča solidnim poslovnim objavam družb s poslovanjem v ZDA in Evropi.

Nazaj