21. 11. 2016

Pretekli teden je pripeljal nasmeh na obraz zlasti evropskim vlagateljem. Tečaji na ključnih delniških trgih so namreč, merjeno v evrih, v povprečju občutno porasli. K pozitivnemu vzdušju so v največji meri prispevala pričakovanja, da bo nova ameriška administracija posegla po bolj odločni ekspanzivni fiskalni politiki. Dobre makroekonomske objave pa so dodale piko na i popolnemu okolju za znatno tedensko rast delniških tečajev.

V EURV zadnjem tednu (11.11.2016 - 18.11.2016)Letos (31.12.2015 -18.11.2016)*
Svet - MSCI World* +2,61 % +4,78 %
ZDA - S&P 500* +3,42 % +9,57 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+0,56 %

-7,22 %

Japonska - Topix* +2,26 % +3,61 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +2,04 %

+9,16 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

V tednu, ki je bil sicer bogat z objavami makroekonomskih podatkov najbolj pomembnih gospodarstev, je osrednjo vlogo odigral ameriški dolar (USD). Zelenec je namreč nasproti evru pridobil približno 2,5 %, kar je najmočneje prispevalo k odlični tedenski donosnosti delniških trgov v evrih. Za visoko rast ameriškega zelenca je poskrbela ameriška povolilna vročica, v kateri vlagatelji s prihodom Donalda Trumpa v Belo hišo vidijo predvsem krepitev ameriške fiskalne politike in zmanjšanje regulatornih zahtev v bančno-finančnem sektorju. Posebej večja državna potrošnja naj bi bila tista, ki bi lahko še dodatno okrepila že tako relativno  solidno gospodarsko okrevanje ZDA. Slednje bi od ameriške centralne banke (FED) zahtevalo višjo dinamiko dvigovanja osrednje obrestne mere, zato decembrski dvig v očeh vlagateljev ni več vprašanje, v ospredje pa prihaja analiza, koliko dvigov sledi v letu 2017. Prav pričakovanja o pospešeni dinamiki dvigov cene ameriškega denarja pa so bila tista, ki so odločilno vplivala na rast vrednosti USD.

Makroekonomski podatki niso kaj prida zaostali, prav nasprotno, le še okrepili so povolilno pozitivno vzdušje. Tako je oktobrska maloprodaja v ZDA pozitivno presenetila analitike, saj je z 0,8 %-no rastjo presegla njihova pričakovanja. Še bolj spodbudni so bili podatki s trga dela. Število novih zahtevkov za nadomestilo za čas brezposelnosti je namreč v tednu, ki se je končal 12. novembra, upadlo na 235 tisoč, medtem ko so analitiki pričakovali opazno večje število (257 tisoč). Da je ameriški trg dela res v odlični kondiciji, dokazuje tudi podatek, da je bilo tako nizko število novih prosilcev za nadomestilo nazadnje doseženo v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Nazadnje, število izdanih gradbenih dovoljenj ter začetih gradenj v ZDA, indikatorja, ki kažeta na aktivnost v nepremičninskem sektorju, sta v oktobru prav tako pozitivno presenetila in le še potrdila, da je gospodarska rast v ZDA robustna.

Evropa v preteklem tednu ni izrazito blestela. Nekoliko je razočarala nemška gospodarska rast v tretjem četrtletju leta, saj je z 0,2 % rastjo zaostala za pričakovanji tržnih udeležencev (0,3 %). A obeti, ki so ključni za kapitalske trge, nikakor niso slabi. Novembrska vrednost indeksa nemškega inštituta za raziskovanja ZEW o gospodarski rasti največjega evropskega gospodarstva v prihodnjih 6 mesecih namreč kaže, da so vlagatelji in analitiki precej bolj optimistični  in da se bo okrevanje nadaljevalo ali celo okrepilo. Na makroekonomskem področju je rahlo pozitivno presenetila tudi tretja največja evropska ekonomija, Italija. Njena gospodarska rast je namreč v 3. četrtletju znašala 0,3 %, s čimer je malenkost presegla tržna pričakovanja (0,2 %).

Da se z ugledom ni za igrati, je v podjetniški sferi prikazal ameriški bančni velikan Wells Fargo. Nedavni škandal o odpiranju računov s strani zaposlenih brez vednosti strank je namreč pustil občutne prodajne posledice. V oktobru je namreč število novih odprtih računov pri omenjeni banki upadlo za 27 %, v primerjavi z letom prej pa za kar 44 %. Dober glas res morda seže v deveto vas, slab pa očitno še dlje - v deveto deželo.

Ameriške volitve bodo počasi izgubile zalet. V ospredje bodo počasi prišli ključni akterji in njihove obljube. Le od njih bo odvisno, ali se bo pozitivno vzdušje, ki je na kapitalskih trgih vladalo v zadnjih tednih, nadaljevalo.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja