06. 10. 2014

Teden so zaznamovali študentski protivladni protesti v Hong Kongu, nižja gospodarska klima in manjše razočaranje s strani Evropske centralne banke v evroobmočju. Dobri podatki z ameriškega trga dela ter tečaj ameriškega dolarja na najvišji ravni proti evru od avgusta 2012 so bili ključni dejavniki gibanja borznih tečajev v preteklem tednu.

RegijaV zadnjem tednu (26.9.2014-3.10.2014)Letos (31.12.2013- 3.10.2014)*
Svet - MSCI World -0,53% +11,14%
ZDA - S&P 500 +0,64% +17,32%
Evropa - DJ STOXX 600 -2,08% +2,11%
Japonska - Topix -2,75% +3,96%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets -1,23% +9,60%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

V začetku tedna so se študentski protivladni protesti v Hong Kongu negativno odrazili tudi na finančnih trgih. Prebivalci Hong Konga so namreč razočarani ob prelomljenih obljubah kitajskih oblasti glede volitev svojega voditelja in s tem omejevanjem demokracije v tem delu Kitajske. Še sreča, da je bil v sredo in četrtek praznik in se na hongkongški borzi ni trgovalo.

V Evropi je k negativnemu vzdušju med vlagatelji dodatno prispeval podatek o rekordno nizki gospodarski klimi v evroobmočju. Indeks gospodarske klime je septembra upadel na najnižjo raven v zadnjih desetih mesecih, kar odraža manjši optimizem potrošnikov in prodajalcev na drobno. Nekaj upanja po bolj optimističnem vzdušju daje objava podatka o prodaji na drobno v Nemčiji, ki je po julijskem 1,1-odstotnem padcu avgusta v mesečni primerjavi porasla za 2,5 % in s tem močno presegla tudi pričakovanja.

Referenčna obrestna mera po četrtkovem zasedanju Evropske centralne banke (ECB) pričakovano ostaja nespremenjena. Predsednik Mario Draghi je na novinarski konferenci več pozornosti namenil nekonvencionalnim ukrepom, natančneje odkupovanju vrednostnih papirjev, kar bo prvotno pokrivalo zavarovane papirje zasebnih izdajateljev (kritne obveznice in ABS instrumenti). Odkupe bodo začeli izvajati v drugi polovici tega meseca oz. enkrat v tem četrtletju za ABS instrumente. Podpora uporabi nekonvencionalnih monetarnih orodij naj bi bila po besedah Draghija znotraj Sveta ECB soglasna, v Nemčiji pa sta bila navedena ukrepa deležna precejšnjih kritik. Za doseganje cilja cenovne stabilnosti in zasledovanja inflacije pri 2 % letno namerava ECB bilančno vsoto v naslednjih dveh letih povečati za dodatnih 1.000 mrd EUR. Kar bo sicer težko s temi ukrepi ob 1.000 mrd EUR pričakovanega povračila iz naslova LTRO. Predsednik Mario Draghi je sicer pustil vtis, da se močno zanašajo na učinkovitost TLTRO posojil, ki so na prvi avkciji septembra pritegnile izjemno malo zanimanja bank. Dodatno je poudaril, da bodo učinki njihovih ukrepov brez strukturnih reform na ravni posameznih držav precej manjši, kot bi bili ob siceršnjem močnem izvajanju le-teh. Vprašanje, ki se analitikom postavlja, pa je, zakaj bi banke ob trenutnem presežku likvidnosti sploh prodajale kritne obveznice in ABS instrumente.

Ameriški dolar je v primerjavi z evrom dosegel najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih. Indeks, ki meri vrednost ameriškega dolarja glede na šest največjih svetovnih valut, je v preteklem tednu pridobil 1,23 %. Na četrtletni ravni znaša rast tega indeksa +7,7 %, kar je največji skok vrednosti USD od septembra 2008 dalje. Tečaj EUR/USD se je znižal na 1,2516 po tem, ko je na dan prišel septembrski podatek za inflacijo v evroobmočju, ki je pri 0,3 % najnižja v zadnjih petih letih.

Konec preteklega tedna so onkraj luže objavili spodbudne podatke s trga dela. Poleg tega, da je bilo v mesecu septembru dodanih 248 tisoč novih delovnih mest (33 tisoč nad pričakovanji), so pozitivno revidirali tudi podatke za mesec julij in avgust. Upad stopnje brezposelnosti na 5,9 % (najnižja stopnja od julija 2008) bi lahko narekoval hitrejši dvig obrestnih mer s strani FED-a, vendar odsotnost omembe vredne rasti plač kaže v drugo smer.

Zadnje tedne smo priča razhajanju v podatkih o gospodarski rasti v EU in ZDA. V ZDA že dalj časa beležijo objave solidnih podatkov, kot je bilo na primer zadnje poročilo s trga dela, medtem ko je v Evropi slika bistveno bolj šibka. Gibanja borznih tečajev v zadnjem obdobju to lepo odražajo.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Jaša Perossa
Jaša Perossa

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja