17. 03. 2014

Minuli teden so vsi glavni delniški indeksi zaključili v rdečem območju. Ključni razlog za to je nadaljnje zaostrovanje razmer med Rusijo in Ukrajino, saj se je napetost zaradi referenduma o odcepitvi krimskega polotoka od Ukrajine in pripojitve k Rusiji še povečala. Za nekoliko večjo negotovost med vlagatelji so delno poskrbele tudi zadnje gospodarske objave, ki kažejo na ohlajanje kitajskega gospodarstva in so zasenčile preostale, večinoma solidne novice iz ZDA in Evrope.

Regija

Donosnost v zadnjem tednu

(7. 3. 2014 - 14. 3. 2014)

Donosnost letos

(31. 12. 2013 - 14. 3. 2014)

Svet   - MSCI World*

-2,56%

-1,99%

ZDA - S&P 500*

-2,14%

-1,19%

Evropa - DJ STOXX 600*

-3,22%

-1,80%

Japonska -Topix*

-4,14%

-7,90%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-3,18%

-7,23%

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Zaskrbljenost glede rusko-ukrajinskega spora je povzročila padec cen večine delnic, še posebej tistih, ki imajo kakršnokoli zvezo s tem delom sveta. Tako so denimo v prejšnjem tednu več kot 7 % vrednosti izgubile delnice ruske banke VTB Bank, proizvajalca zemeljskega plina Novatek ter madžarske energetske družbe MOL. Kljub trenutno nekoliko večji nihajnosti tečajev delnic pa geopolitične težave med Rusijo in Ukrajino tako po mnenju vlagateljev kot tudi analitikov najverjetneje ne bodo imele pomembnejšega vpliva na svetovno gospodarstvo. Zadnji podatki s Kitajske, ki je nedavno napovedala letošnjo gospodarsko rast v višini zgolj 7,5 %, kar bi bila najnižja rast v zadnjih 20 letih, so prav tako povzročili negativno razpoloženje na kapitalskih trgih. Industrijska proizvodnja drugega največjega gospodarstva na svetu se je namreč v prvih dveh mesecih leta 2014, prevedeno na letno raven, povišala zgolj za 8,6 % (napoved: 9,5 %), prodaja na drobno pa za 11,8 % (napoved: 13,5 %).

Čeprav na trgih v razvoju ni moč zaznati pretiranega optimizma, pa to ne velja za razviti svet. Zadnja anketa o globalnih poslovnih napovedih, ki jo je med več kot 11.000 podjetji izvedla družba Markit Economics, je pokazala, da se je globalni poslovni optimizem povzpel na najvišjo raven v zadnjih dveh letih. Pričakovanja podjetij o izboljšanju poslovanja v letošnjem letu so se izboljšala predvsem za ZDA, evroobmočje in Združeno kraljestvo. Med pretekli teden skromnimi objavami iz ZDA velja omeniti podatek o prodaji na drobno, ki je po januarskem padcu februarja v mesečni primerjavi porasla za 0,3 %. To je prva rast po treh mesecih in nakazuje na splošno izboljševanje razpoloženja potrošnikov. Nedavni podatki z ameriškega trga dela kažejo, da se tudi trg delovne sile po težkih zimskih razmerah stabilizira, saj se je število novih prosilcev za nadomestilo v primeru brezposelnosti znižalo.

Iz Evrope še naprej prihajajo spodbudne makroekonomske novice. V Nemčiji, gonilni sili evroobmočja, se je izvoz v mesečni primerjavi januarja povečal za 2,2 %, kar je več od napovedi analitikov, ki so pričakovali 1,5 % rast. Pozitivna je bila tudi objava končnega podatka o gospodarski rasti Portugalske v zadnjem četrtletju 2013. V primerjavi s tretjim četrtletjem se je namreč BDP omenjene države ob višjem domačem povpraševanju in izvozu povišal za 0,6 %. Da se okrevanje Evrope nadaljuje, pričajo tudi zahtevane donosnosti do dospetja državnih obveznic. Irska, ki je še nedolgo nazaj veljala za precej problematično državo, je namreč prvič po letu 2010 izdala 10-letne državne obveznice in to z rekordno nizko zahtevano donosnostjo v višini 3 %. Donosnost do dospetja državnih obveznic iz regije PIIGS (Portugalska, Irska, Italija, Grčija, Španija) se še naprej znižuje, kar je znak ponovnega zaupanja vlagateljev po izpeljanih strukturnih reformah in izboljšanju gospodarske aktivnosti v teh državah. Dodatno se krepi tudi tečaj evra, ki je v primerjavi z ameriškim dolarjem pretekli petek dosegel najvišjo vrednost v več kot dveh letih.

V nasprotju s padci tečajev večine ključnih delniških indeksov pa bi lahko dogajanje na trgu surovin označili kot mešano. Cena bakra je zaradi upočasnjevanja gospodarske rasti Kitajske, največje svetovne porabnice bakra, upadla na skoraj 4-letno dno, po drugi strani pa sta se zlato in srebro podražila. Posledično so se zvišali tudi tečaji delnic podjetij, ki se ukvarjajo s pridobivanjem in predelavo zlata. Tako je minuli teden med drugim za 6,9 % porasel tečaj delnic največjega ameriškega proizvajalca zlata Newmont Mining.

Rusko-ukrajinska kriza je skupaj z manj spodbudnimi podatki glede kitajskega gospodarska v tednu, ki je za nami, povzročila nekoliko več negotovosti med vlagatelji. V tem tednu pa bo njihova pozornost usmerjena predvsem na odločitve centralnih bank v okviru zasedanj Evropske centralne banke in Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC).

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Anja Cajner
Anja Cajner

Namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji

Vsi članki avtorja