13. 04. 2015

Ameriški trg dela nadaljuje z robustnim okrevanjem, osrednji evropski, japonski in hongkonški delniški indeksi so dosegli najvišje vrednosti v zadnjih letih, prevzemna aktivnost pa je že primerljiva s prevzemno aktivnostjo v letu 2007.

RegijaV zadnjem tednu (3.4.2015-10.4.2015)*Letos (31.12.2014 - 10.4.2015)*
Svet - MSCI World* +5,31% +18,90%
ZDA - S&P 500* +4,46% +16,63%
Evropa - DJ STOXX 600* +3,80% +20,55%
Japonska - Topix* +4,21% +28,79%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +7,77% +23,59%

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Pretekli teden se je izkazalo, da je bilo marčevsko počasnejše ustvarjanje delovnih mest v ZDA v veliki meri posledica slabega vremena. Število Američanov, ki so v preteklem tednu zaprosili za nadomestilo za brezposelnost, se je namreč znižalo na najnižjo raven po letu 2000. Vlagatelje je navdušila tudi objava, da je bilo v februarju število prostih delovnih mest kar 5,13 milijona, kar je največ po februarju 2001. Začela se je tudi sezona objav poslovnih rezultatov za letošnje prvo četrtletje. Alcoa je kot prva med pomembnejšimi družbami v ZDA objavila poslovne rezultate, ki pa niso znatno odstopali od pričakovanj. Pozornost vlagateljev pa je pritegnila dvig napovedi družbe glede globalnega povpraševanja po aluminiju s predhodno 7 %  na 9 % rast v letu 2015. Poudariti velja, da za prvo letošnje četrtletje analitiki v povprečju pričakujejo  kar 4,2 % nižji dobiček kot so ga družbe, vključene v borzni indeks S&P 500, dosegle v primerljivem lanskem obdobju. Glede na robustno okrevanje ameriškega trga dela in gospodarstva nasploh, gre nižja pričakovanja v veliki meri pripisati nizkim cenam surove nafte, kar negativno vpliva na poslovanje energetskih družb, ter tudi močnejšemu dolarju, saj bo zaradi relativno šibkejših ostalih valut dobiček ameriških družb, dosežen v tujini, ustrezno nižji. Seveda nizka pričakovanja odpirajo vrata tudi pozitivnim presenečenjem.

Osrednji evropski delniški indeks DJ Stoxx Europe 600 je v četrtek dosegel najvišjo vrednost indeksa v zadnjih 15 letih. Hkrati se je evro, v primerjavi z ameriškim dolarjem, znova približal najnižjim ravnem v zadnjih letih, doseženim 16.3.2015, kar izboljšuje konkurenčnost evropskih izvoznikov. Vlagatelje je pozitivno presenetila tudi robustna rast industrijske proizvodnje v Nemčiji, kar nakazuje nadaljevanje gospodarske rasti v Nemčiji. Najvišjo vrednost v zadnjih petnajstih letih je dosegel tudi osrednji japonski delniški indeks Nikkei. Rast japonskega delniškega indeksa poganjajo predvsem ohlapna denarna politika in visoka pričakovanja vlagateljev glede prihodnje zasebne potrošnje ter postopne oživitve inflacijskih pričakovanj.

Najvišjo donosnost v preteklem tednu so dosegli tečaji delnic družb s sedežem v razvijajočih se državah. Na Kitajskem so vnovič zabeležili nizko, 1,4 % inflacijo, kar je spodbudilo špekulacije o dodatnih denarnih spodbudah gospodarstvu. Znatno rast so tako zabeležili tečaji delnic v Hong Kongu, kjer so prav tako zabeležili najvišjo vrednost delniškega indeksa po letu 2008. Omeniti velja, da od novembra 2014 delnice v Hong Kongu lahko kupujejo tudi Kitajci in to je eden izmed glavnih razlogov, da so na hongkonški borzi v četrtek zabeležili največji promet v zgodovini borze. Stabilizacija razmer v rusko-ukrajinskem sporu je blagodejno vplivala na rast osrednjega ruskega borznega indeksa (+11,29 %),  k rasti katere je v veliki meri pripomogla 9,32 % rast vrednosti rublja v primerjavi z evrom.

Pretekli teden je vlagatelje razveselila tudi novica, da je družba General Electric (GE US) za 23 milijard ameriških dolarjev odprodala finančni del družbe družbama Blackstone Group in Wells Fargo. Hkrati je družba napovedala začetek odkupovanja lastnih delnic v višini 50 milijard USD, kar je po Applovem 90 milijardnem odkupu drugi največji odkup lastnih delnic v zgodovini. Novica se je odrazila tudi na tečaju delnice družbe, ki je trgovalni dan po objavi novice zaključila z 11,6-odstotno rastjo tečaja. Nizke cene surove nafte pa je izkoristila družba Royal Dutch Shell, ki je po znatnem upadu tečaja delnice družbe BG Group napovedala njen prevzem, njenim delničarjem pa po podatkih terminala Bloomberg ponudila znatno prevzemno premijo v višini 54,07 %. Med v preteklem tednu napovedanimi prevzemi velja izpostaviti še prevzem farmacevta Perrigo s strani družbe Mylan in prevzem TNT Expressa s strani družbe Fedex, ki bo na ta način povečala prisotnost na evropskem trgu. Za nami je torej odličen, prevzemov poln borzni teden.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja