24. 02. 2020

V začetku preteklega tedna smo bili priča relativno optimističnim novicam glede zajezitve širjenja novega virusa na Kitajskem in solidnim gospodarskim objavam v Evropi in ZDA. V zaključku tedna pa je ta virus vnovič poskrbel za nemir na borzah.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (14.2.2020-21.2.2020)Donosnost letos* (31.12.2019-21.2.2020)

Svet - MSCI World*

-1,28%

+5,61%

ZDA - S&P 500*

-1,36%

+7,13%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,52%

+3,15%

Japonska - Topix*

-3,52%

-2,07%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-2,10%

+0,68%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

V prvih dneh preteklega tedna so za optimizem na borzah poskrbeli podatki, ki so potrjevali, da kitajskim oblastem uspeva zaustavljati širjenje koronavirusa. Če je še pred tedni dnevno število novozbolelih na Kitajskem znašalo prek 3.000, je ta številka v preteklem tednu upadla krepko pod 2.000. Poleg tega je v evroobmočju anketni indeks prihodnje proizvodne in storitvene aktivnosti za februar nakazal na najhitrejšo krepitev evrskega gospodarstva v zadnje pol leta in to kljub negativnemu vplivu novega virusa na dobavne roke. Skladno z omenjenimi težavami so se februarja znižala pričakovanja vlagateljev glede nemškega gospodarstva, ki je močno vpeto v mednarodno trgovino. Hkrati so v ZDA zaradi ugodnih hipotekarnih posojil in cvetočega trga dela dovoljenja za gradnjo stanovanj januarja porasla na najvišji nivo po letu 2007. Posledično je tudi optimizem med gradbinci nepremičnin februarja kljub malenkostnemu znižanju ostal blizu 20-letnega vrha.

Za nervozo med vlagatelji je proti koncu tedna poskrbel podatek o prvem krčenju ameriške podjetniške aktivnosti po letu 2013. Anketni indeks prihodnje proizvodne in storitvene aktivnosti za februar je tako zaradi motenj pri nabavi in tudi previdnosti podjetij pri novih naročilih, kot posledici večje negotovosti, upadel pod 50, kar kaže na krčenje aktivnosti. Vse omenjeno potrjujejo tudi težave podjetij, ki poslujejo tudi na Kitajskem. Takšne družbe v zadnjih tednih druga za drugo znižujejo napovedi glede letošnjih poslovnih rezultatov, ena zadnjih v nizu je bila v preteklem tednu tudi Apple. Proizvajalec iPhonov je zaradi motenj pri proizvodnji in nižjega povpraševanja po njihovih produktih znižal napovedi za prvo letošnje četrtletje, tečaj delnice pa je posledično v preteklem tednu upadel za približno 3,7 %.

Na dodaten pesimizem je vplivalo tudi širjenje koronavirusa izven Kitajske. V Italiji so tako že v petek potrdili 14 novih primerov. Med vikendom je število vseh primerov skokovito poraslo, in sicer nad 150, zaradi česar so italijanske oblasti za 11 mest v Lombardiji in Benečiji uvedle karanteno, kar pomeni odpoved športnih dogodkov, zaprtje šol, restavracij in celo znamenitega pustnega karnevala. Na tečaje japonskih delnic je poleg virusa negativno vplivala tudi novica o 6,3 % krčenju (prevedeno na letno raven) tamkajšnjega gospodarstva v zadnjem četrtletju lanskega leta. Negativni učinki zaradi dviga davkov, šibkega globalnega povpraševanja in vpliva najmočnejšega tajfuna v zadnjih nekaj desetletjih na gospodarstvo so namreč več kot presegli stimulativne ukrepe japonske vlade.

Vse pa ni črno. Stopnja smrtnosti novega virusa je dokaj nizka, pri čemer so bili kitajski ukrepi v boju proti širjenju novega virusa relativno uspešni. Z večjo negotovostjo je v prejšnjem tednu prišlo tudi do novega znižanja srednje- in dolgoročnih obrestnih mer po svetu. Ameriški Fed je namreč zaradi zadnjih dogodkov napovedal dodatno previdnost pri prihodnjih dvigih obrestnih mer. Hkrati se bo v Evropi stopnja inflacije z upadom cene nafte najverjetneje dodatno znižala in tako še bolj oddaljila od ciljne inflacije. Vse omenjeno govori v prid nadaljevanju ultra ohlapnih denarnih politik najpomembnejših centralnih bank. Če uspe državam po kitajskem vzoru pravočasno zajeziti širjenje virusa, potem tudi večjega vpliva na globalno gospodarstvo ne bo. V tem primeru bi prišlo predvsem do prerazporeditve rasti iz prvega v drugo letošnje četrtletje. In v tem primeru se lahko morebitna korekcija izkaže zgolj kot dobra nakupna priložnost!

Nazaj