19. 07. 2021

V preteklem tednu so vrednosti ključnih delniških indeksov upadle, predvsem na račun višje inflacije v ZDA, h kateri sta v veliki meri prispevali rast cen rabljenih vozil in pogonskih goriv. Ob nadaljnji rasti povpraševanja po pogonskih gorivih so članice skupine OPEC+ sedaj dosegle novi dogovor o povečanju količine načrpane nafte.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (9.7.2021- 16.7.2021) Donosnost letos* (31.12.2020-16.7.2021)

Svet - MSCI World*

-0,44%

+17,65%

ZDA - S&P 500*

-0,48%

+20,19%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,64%

+16,16%

Japonska - Topix*

+1,62%

+5,63%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+2,22%

+8,84%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Pretekli teden je večina ključnih delniških indeksov zaključila v negativnem območju z izjemo Japonske in trgov v razvoju. Vlagatelji so namreč ob objavljeni inflaciji v ZDA, ki je bila višja od pričakovanj, delno unovčili dobičke na delniškem trgu, ki letos beleži že zelo lepe donosnosti. V mesecu juniju so cene življenjskih potrebščin v ZDA glede na mesec prej porasle za 0,9 %, približno dvakrat več od pričakovanj. Preračunano na letno raven je splošna inflacija junija porasla na 5,4 %, kar je najvišja stopnja po letu 2008, jedrna inflacija, ki ne vključuje cen pogonskih goriv in hrane, pa je porasla na 4,5 %, najvišjo stopnjo po letu 1991. K višji inflaciji sta v veliki meri prispevali rast cen rabljenih vozil in pogonskih goriv.

Razlogi za rast cen pogonskih goriv so v odpiranju gospodarstev in počasnim prilagajanjem ponudbe nafte povpraševanju. Tako je cena soda zahodnoteksaške nafte (WTI) v zadnjem letu porasla že za več kot 70 %. V preteklem tednu pa je upadla za 3,9 %, kar je največji tedenski padec po letošnjem marcu. Po neuspelem dogovoru članic skupine OPEC+ oziroma nesoglasju med članicama Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati o prihodnjem povečanju količin načrpane nafte so vlagatelji v ospredje postavili tveganje, da bi posamezne članice samostojno začele povečevati količino načrpane nafte. A nato sta konec tedna Savdska Arabija in Združeni arabski emirati le dosegli dogovor, s čimer bodo članice skupine OPEC+ povečale dnevno količino načrpane nafte za dodatnih 400 tisoč sodov.

Medtem ko so se zaradi padca cen nafte v preteklem tednu najslabše odrezale delnice naftnih družb, pa so se na drugi strani bolje odrezale defenzivne panoge, kot so javne storitve, nujne potrošniške dobrine in nepremičnine, ki so zabeležile pozitivno donosnost. Povečalo pa se je tudi povpraševanje po obveznicah in posledično znižalo donosnost do dospetja desetletne ameriške obveznice pod 1,3 %. Nižje donosnosti do dospetja obveznic daljših ročnosti s tem nakazujejo, da vlagatelji ne pričakujejo, da bo inflacija dlje časa vztrajala pri višjih nivojih. Tako mnenje še naprej ohranja tudi Ameriška centralna banka (Fed), saj je predsednik Fed-a Jerome Powell pretekli teden na zagovoru pred ameriškim Kongresom ponovno poudaril, da trenutno višjo inflacijo vidijo le kot začasno in da denarnih spodbud še ne nameravajo umikati.

Poleg skrbi, da bi se ob višji inflaciji začela evropska centralna banka spogledovati z umikanjem denarnih spodbud, so se vrednosti evropskih delniški indeksov znižale tudi zaradi ponovne rasti števila okuženih z novo različico korona virusa. Na Kitajskem pa je vlagatelje pomiril podatek o gospodarski rasti za drugo četrtletje. Potem ko je teden pred objavo Kitajska centralna banka znižala zahteve glede rezerv bank in s tem omogočila povečanje kreditiranja prebivalstva, so se vlagatelji spraševali, ali je ta ukrep posledica slabših gospodarskih podatkov. A je podatek o gospodarski rasti vlagatelje pomiril, saj je kitajski bruto domači proizvod v drugem četrtletju porasel v skladu s pričakovanju, in sicer za 7,9 % na letni ravni.

Nazaj