23. 04. 2019

Pretekli teden so spodbudni gospodarski podatki tako s Kitajske kot iz ZDA vplivali na pozitivno donosnost ključnih delniških indeksov. Dobri podatki s Kitajske so voda na mlin tudi Evropi, saj je za Evropo prav Kitajska najbolj pomemben izvozni partner.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (12.04.2019-19.04.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-19.04.2019)*

Svet - MSCI World*

+0,56%

+17,76%

ZDA - S&P 500*

+0,55%

+18,90%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,88%

+17,01%

Japonska - Topix*

+1,30%

+9,47%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,82%

+15,73%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Kapitalski trgi celotno letošnje leto dosegajo čedalje lepše donosnosti, ki jih poganja predvsem optimizem, da se bodo gospodarski podatki pričeli postopoma izboljševati. Na veselje vlagateljev sta pretekli teden obe največji svetovni gospodarstvi objavili spodbudne gospodarske podatke.

Kitajska, drugo največje svetovno gospodarstvo, je v prvem četrtletju kljub nižjim pričakovanjem poraslo za 6,4 %. K temu so pripomogli stimulativni ukrepi države, ki so uspešno spodbudili kitajsko gospodarstvo. Nad pričakovanjem sta porasla tako industrijska proizvodnja kot prodaja na drobno. Z več kot dvakrat višjo rastjo od pričakovanj analitikov je porasel tudi kitajski izvoz, kar je vlagateljem vlilo upanje, da se globalna rast postopoma izboljšuje. Tako so rast zabeležili tudi tečaji delnic iz držav, ki so tesneje povezane s kitajskim gospodarstvom.

Spodbudni podatki so prišli tudi od ameriškega potrošnika, ki je glavni motor rasti največjega svetovnega gospodarstva. V mesecu marcu je v primerjavi s februarjem rast prodaje na drobno porasla za 1,6 % (pričakovano 1,0 %), kar je najvišja rast po septembru 2017. Manj od pričakovanj je bilo tudi novih zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost (192 tisoč; pričakovano 205 tisoč).

Razpoloženja vlagateljev pa niso pokvarili slabši podatki nemškega gospodarstva in preliminarna objava anketnega indeksa prihodnje gospodarske aktivnosti za evro območje. Nemčija je še tretjič v letu dni znižala napoved o gospodarski rasti za letošnje leto. Medtem ko je najprej napovedovala 2,1 % gospodarsko rast, je svoje napovedi konec leta znižala na 1,0 %, sedaj pa meni, da bo letošnja gospodarska rast »le še« 0,5 %. Ponovnega gospodarskega pospeška trenutno ne kažejo niti anketni indeksi prihodnje gospodarske aktivnosti evro območja, ki še naprej kažejo na upočasnjeno gospodarsko rast, ki izhaja predvsem iz ohlajanja proizvodnega sektorja. A ker je evropsko gospodarstvo bolj odprto, saj izvoz (v primerjavi z ZDA) pomembneje prispeva k gospodarski rasti, vlagatelji večji poudarek dajejo optimističnim podatkom iz Kitajske. Po podatkih Eurostata je bila v letu 2018 Kitajska največji izvozni partner EU, kamor je bilo namenjenih 11 % celotnega izvoza.

V podjetniški sferi pa je presenetila novica o sklenjeni poravnavi, ki je prekinila dvoletno sodno agonijo med Applom in dobaviteljem čipov Qualcommom. Apple je svojega dobavitelja obtoževal, da se poslužuje nelegalnih praks uporabe patentov in zaračunavanju licenčnin, Qualcomm pa je nasprotno obtoževal Apple, da plačuje premalo za uporabo njihove tehnologije. Ameriški proizvajalec telefonov se je v vmesnem obdobju nato povezal z Intelom z željo, da bi razvili in dobavljali modeme s 5G tehnologijo za mobilne telefone. A kot poročajo analitiki, Intel v tem času ni uspel razviti lastnega produkta, ki bi bil primerljiv. Zato je Apple, ki želi naslednji telefon predstaviti s 5G tehnologijo, na koncu sklenil poravnavo ter podpisal večletno pogodbo o dobavi strojne opreme. Vlagatelji so se na novico pozitivno odzvali, s čimer je v dneh po objavi tečaj delnice Qualcomma porasel za 36,5 %.

Nazaj