09. 06. 2014

Evropska centralna banka (ECB), s predsednikom Mariom Draghijem na čelu, je prejšnji teden s sprejemom nekonvencionalnih ukrepov napovedala boj proti nizki gospodarski rasti, deflaciji in kreditnemu krču.

 

RegijaV zadnjem tednu (30.5.2014-6.6.2014)Letos (31.12.2013- 6.6.2014)*
Svet - MSCI World +1,14% +5,57%
ZDA - S&P 500 +1,36% +6,63%
Evropa - DJ STOXX 600 +0,89% +5,80%
Japonska - Topix +2,01% -1,71%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +1,69% +5,36%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

ECB v preteklem tednu ni razočarala vlagateljev. Poleg pričakovanega znižanja obrestnih mer, je sprejela tudi povsem nove metode za spodbujanje kreditiranja bank. V skladu s pričakovanji analitikov je tako znižala ključno obrestno mere na rekordno nizko raven 0,15 %, kot prva v zgodovini izmed pomembnejših centralnih bank pa je znižala obrestno mero za deponiranje sredstev bank pri ECB pod ničelno raven. Vlagatelje je razveselila tudi z okoli 400 mrd EUR vrednem paketom usmerjenih posojil, namenjenih kreditiranju zasebnega sektorja, kar nakazuje na pomemben korak k spodbudi posojilne aktivnosti bank v evroobmočju. V preteklosti so namreč programi cenejšega denarja končali v nakupih državnih obveznic ali pa so jih banke držale v obliki depozitov pri ECB, namesto  da bi z njimi financirale gospodarstvo. S predstavljenimi ukrepi želi ECB spodbuditi posojilno aktivnost in gospodarsko rast ter preprečiti nadaljnjo nižanje inflacije. Ukrepi naj bi med drugim znižali tudi vrednost evrske valute, kar bo koristilo evropskim izvoznikom in posledično pozitivno vplivalo na rast evroobmočja in na povišanje inflacije na ciljno raven blizu 2 %. Glede na videno, lahko rečemo, da je Mario Draghi v boju proti krizi pospravil puško in povlekel bazuko.

V nasprotju z ECB je angleška centralna banka (BoE) na zasedanju prejšnji teden ohranila ključno obrestno mero pri 0,5 %, nespremenjen pa ostaja tudi program odkupovanja državnih obveznic v višini  375 mrd GBP. Zaradi nadaljnjega okrevanja angleškega gospodarstva, kar potrjujejo tudi v prejšnjem tednu objavljeni obetajoči podatki z nepremičninskega trga, je bilo pričakovati povečan pritisk na postopno zniževanje agresivnih spodbujevalnih ukrepov angleške denarne politike. Ta pa naj bi po objavah banke, vse do še trdnejših znakov trajnega okrevanja gospodarstva, ostala nespremenjena.

Poleg ECB so za navdušenje vlagateljev poskrbeli tudi onkraj Atlantika. Poročilo o novo ustvarjenih 217 tisočih delovnih mestih v mesecu maju priča o nadaljnjem okrevanju ameriškega gospodarstva. Čeprav je bilo število novo ustvarjenih delovnih mest meseca maja nižje kot v aprilu, ko je zaradi zimskega zatišja poskočilo preko 282 tisoč, so ameriški delodajalci ohranili visok tempo zaposlovanja že četrti mesec zapored, kar je vrnilo število zaposlenih na ravev pred recesijo. Na postopno, a zanesljivo okrevanje ameriškega gospodarstva in potrošnika v drugem četrtletju nakazujejo tudi objavljeni podatki o ponovnem povečanju tovarniških naročil v mesecu aprilu in povečani proizvodni aktivnosti ter robustni prodaji avtomobilov v mesecu maju.

Grčija, ki je še vedno na poti iz zdaj že štiri let trajajoče krize ponovno prodaja državno premoženje. V upanju na pozitiven rezultat, ki ga je Grčiji pred leti prinesla prodaja dela pristanišča kitajskemu operaterju China Ocean Shipping Group Co (uspel potrojiti promet, pristanišče v Pireju pa povzdigniti med 10 največjih v Evropi) in ki hkrati velja za enega izmed najbolj uspešnih korakov izvedene privatizacije do danes, tokrat ponuja 13 pristanišč ter računa na nov uspeh. Med vlagatelji se pričakuje bitka velikanov, kjer se COSCO, za 67 % delež, med drugim poteguje z danskim Maerskom in ameriškim upravljalcem pristanišč US Group Holding.

Kljub temu, da je bilo znižanje ključne obrestne mere v evroobmočju pričakovano je predstavitev ostalih ukrepov ECB pozitivno presenetila vlagatelje, zato smo bili prejšnji teden, ob ostalih spodbudnih novicah s strani ZDA, ponovno priča rasti na kapitalskih trgih, medtem ko je vrednost evra upadla na najnižje ravni v zadnjih 4 mesecih.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja