04. 03. 2013

Čeprav bi bralec ob naslovu prispevka na prvo žogo pomislil, da je pretekli teden zaznamovala politična negotovost v Sloveniji, je bila za finančne trge mnogo pomembnejša negotovost, ki jo spremljamo pri zahodnih sosedih, vse skupaj pa je zasenčil Ben Bernanke.

RegijaV zadnjem tednu (22.02.2013 - 01.03.2013)*Letos (31.12.2012 - 01.03.2013)*
Svet - MSCI World* +1,11% +5,97%
ZDA - S&P 500* +1,31% +7,72%
Evropa - DJ STOXX 600* +0,16% +3,34%
Japonska - Topix* +3,08% +6,67%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +1,11% +0,99%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Volitve v Italiji niso postregle s pravim zmagovalcem, ki bi imel parlamentarno večino in bi lahko sestavil delujočo vlado. Presenetljivi vzpon gibanja 5 zvezdic, ki ga vodi komik Beppe Grillo (op.avt. njegov blog se uvršča med 10 najbolje branih na svetu), je sicer zagotovil večino levo sredinski opciji v spodnjem domu parlamenta, a je ta opcija ostala brez kontrolnega števila sedežev v zgornjem domu. V Italiji je torej zmagalo brezvladje. Rezultat italijanskih volitev je sprva povzročil precejšen padec na finančnih trgih, zahtevana donosnost na italijanske državne obveznice pa je sicer porasla, a vendarle ne dramatično (za cca. 30 bazičnih točk). Strah finančnih trgov ob politični negotovosti, ki bi Italijo lahko odrinila od začrtanih reform, izvira predvsem iz naslova ponovne zaostritve razmer v evroobmočju, ki so se v letu 2012 ravno pričele umirjati. Pier Luigi Bersani, šef levosredinske Demokratske stranke bo tako najverjetneje moral vstopiti v oblikovanje velike koalicije z vedno  problematičnim najbogatejšim Italijanom Silviom Berlusconijem, ki tudi ne uživa ravno spoštovanja in podpore med evropskimi voditelji. Alternativa so nove predčasne volitve, ki pa se jim po izjavah sodeč izogibata oba omenjena politična liderja.

Guverner ameriške centralne banke (FED), Ben Bernanke, je v sredo v očeh finančnih trgov popolnoma zasenčil evropske politične peripetije, ko je izjavil, da bo FED nadaljeval s spodbujevalno monetarno politiko odkupovanja obveznic in ohranjanja nizkih obrestnih mer. Njegovo verodostojnost je potrdil odziv delniških trgov, ki so v hipu porasli preko 1 %, indeks S&P 500 pa je ponovno presegel psihološko mejo 1.500 točk. Govor Bernankeja so še podkrepili spodbudni gospodarski kazalniki v ZDA. Poslovne naložbe so tako v januarju porasle najbolj v zadnjem letu, medtem ko je število pogodb za nakup novih domov doseglo največjo vrednost v zadnjih treh letih.

Pred politično negotovostjo in nesposobnostjo dialoga v preteklem tednu niso bili imuni tudi v ZDA. Spodbudni monetarni politiki v ZDA nekako noče slediti še spodbudna fiskalna politika. S koncem preteklega tedna tako stopajo v veljavo avtomatski stabilizatorji, ki bodo proračun oklestili za 85 mrd USD, saj se republikanci in demokrati niso uspeli dogovoriti o ustreznih ukrepih, da do omenjenih stabilizatorjev ne bo prišlo. Neproporcionalno klestenje proračuna, največja porabnika Medicare in Medicaid namreč ostajata nedotaknjena, bi po mnenju nekaterih poznavalcev utegnil vplivati tudi na hitrost gospodarskega okrevanja v ZDA. Navedeno na gibanje delniških trgov ni imelo pomembnejšega vpliva, saj je bil »nedogovor« pričakovan.

Med podjetniškimi novicami je na borzah odmevala novica spletnega podjetja Groupon, da bo zaračunavalo nižje provizije za svoje storitve, kar bo oklestilo prihodke in dobiček. Tečaj delnice je tako v enem dnevu upadel za več kot 25 %, od začetka kotacije novembra 2011 pa je delnica izgubila že tri četrtine vrednosti.

Če imajo politično negotovost v Evropi in ZDA, ni nobenega razloga, da se ne bi pridružili tudi Slovenci. Tako smo bili v preteklem tednu lahko priča izglasovanju konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše in imenovanju mandatarke Alenke Bratušek. Podobno kot Italijani imamo tudi v Sloveniji možnost dokaj nehomogene  koalicije ali predčasnih volitev. Nobena opcija ni idealna, se pa lahko tolažimo, da slovenska politična kriza, za razliko od prej omenjenih, na svetovne finančne trge nima večjega vpliva.

Nazaj