29. 12. 2020

Ta članek je del publikacije Analitski pregled, letnik 13, št. 3, december 2020.

Leto 2020. Ne bomo ga pozabili. Začelo se je z dobrimi obeti in na borzah v bikovskem trendu, nato pa se nam je ob koncu februarja življenje na vseh področjih nenadoma obrnilo na glavo. Novi koronavirus je med nas vnesel strah za zdravje in celo naša življenja. Globalna pandemija in posledični omejevalni ukrepi (t.i. lockdowni) so vsepovsod po svetu izpraznili ulice, restavracije, nakupovalna središča in letališča, marsikomu pa vzeli delo in zaslužek. Ohromljena gospodarstva so bila potisnjena v recesijo. Marca so globalni kapitalski trgi strmo upadli, nato pa so ob močnih monetarnih in državnih spodbudah relativno hitro in močno spet pričeli okrevati. Turbulentno leto, ki je bilo zaznamovano tudi z ameriškimi predsedniškimi volitvami in z razpletanjem brexita, pa se bo očitno na borzah vendarle relativno dobro zaključilo.

Dogodki leta 2020 so na preizkušnjo postavili tudi naše vrednote, zlasti odgovornost do drugih in zaupanje ter disciplino, ki je pri vlaganju še kako pomembna vrlina. Spoštovani vlagatelji, iskrena hvala vam, da ste v tem nepredvidljivem času ohranili vaše zaupanje do nas in nadaljevali z vašim varčevanjem ter tudi s spremljanjem naših prispevkov / publikacij.

Namen pričujoče publikacije pa ni povzemanje preteklosti, temveč pogled v prihodnost. Pandemija bo, kot kaže, še nekaj časa ostala del naših življenj. Danes vseeno stojimo na precej bolj optimistični točki, saj v številnih državah že poteka cepljenje proti novemu koronavirusu, kar nam vliva upanje, da bomo iz te nenavadne situacije vsi skupaj že morda kmalu izšli. Verjamemo, da močnejši in bolj prilagodljivi.

Življenje gre naprej in z njim skrb za vašo prihodnost. Zagotovo vas zanima, kje so priložnosti za vlaganje v 2021 in se v povezavi z varčevanjem sprašujete zelo konkretne stvari, denimo, kolikšno dividendno donosnost si od košarice delnic globalnih družb vlagatelj v letu 2021 lahko obeta ali kaj lahko realno vlagatelj pričakuje, da bo nastalo iz 1000 EUR, vloženih v obveznico ali naloženih na depozit. Naša analitska ekipa je, čeprav tokrat preko digitalnih kanalov, staknila glave in poiskala kar se da konkretne odgovore na vaša vprašanja oziroma priložnosti za vlaganje v 2021, ki so predstavljene v tej publikaciji.

Želim vam prijetno branje. In nenazadnje, zdravo in donosno leto 2021. Naj bo stkano iz srečnih trenutkov.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vljudno vabljeni k prebiranju člankov publikacije:

 

 

 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja