29. 12. 2023

Ta članek je del publikacije Analitski pregled, letnik 16, št. 1, december 2023.

Kakšno leto je za nami! Čeprav smo za leto 2023 priporočali nadpovprečno izpostavljenost lastniškemu kapitalu, vseeno nismo pričakovali tako impresivne rasti tečajev delnic na veliki večini borznih trgov. Dve s strani veliko vlagateljev nekoliko pozabljeni regiji smo v našem analitskem pregledu pred letom dni še posebej izpostavili, Poljsko in Madžarsko. Delniška indeksa omenjenih držav sta v letu 2023, merjeno v evrih, porasla za skoraj 50 %. Donosnosti, ki jih lahko v povprečju zavidajo celo ameriška podjetja, vključena v tehnološki indeks Nasdaq! 

V letu 2024 pričakujemo gospodarsko ohlajanje in nadaljevanje trenda zniževanja inflacije na najpomembnejših globalnih trgih ter zniževanje obrestnih mer s strani centralnih bank. V času pisanja prispevka je moč s terminskih pogodb razbrati, da tržni udeleženci za konec leta 2024 pričakujejo za 1,4 odstotne točke nižjo obrestno mero ameriške centralne banke (FED). Na prvi pogled morda to izgleda kot slaba novica za ZDA, saj naj bi takšno znižanje po nekaterih interpretacijah signaliziralo resno recesijo in občutno znižanje tečajev tveganih naložb. Bolj verjetni scenarij se nam zdi zgolj ohlajanje gospodarske rasti, kot posledica že nekaj časa trajajočega trenda zmanjšanja nadpovprečnih prihrankov prebivalstva, ki jih je le-to nakopičilo s pomočjo državnih dodatkov oziroma različnih finančnih spodbud v času pandemije Covida. Podoben efekt bo imelo počasno krčenje fiskalnih spodbud gospodarstvu ZDA, kar je sicer povečevalo proračunski primanjkljaj v času gospodarske rasti. Nižanje obrestnih mer pa bi lahko kljub odsotnosti znatne recesije temeljilo na opaznem ohlajanju inflacije.

V primeru hujše recesije, ki po našem mnenju ni najverjetnejši scenarij, bi kratkoročno seveda lahko prišlo do opaznega znižanja tečajev delnic. Na srečo zgodovina kaže, da so takšni trenutki običajno dobra nakupna priložnost, če je le horizont investiranja posameznika dovolj dolg in skladen z njegovim širšim finančnim profilom.

Recesija res pomeni nižje dobičke na delnico za večino podjetij, vendar po drugi strani nižje obrestne mere nadomestijo izgubo dobičkov, če gledamo z vidika vpliva srednjeročnega vpliva na tečaje delnic. To preprosto lahko pojasnimo na način, da je efekt nižjih dobičkov podjetij kratkotrajen in linearen, medtem ko efekt diskontnega faktorja oziroma obrestnih mer na tečaje delnic deluje eksponentno. To je eden izmed razlogov, da je večji splošen padec tečajev delnic zaradi prekomernih čustvenih odzivov vlagateljev navadno dobra vstopna točka na kapitalske trge za dolgoročnega in preudarnega vlagatelja.

Klasična vrednotenja delnic v ZDA so danes nedvomno višja kot v preostalem svetu. Vseeno naše priporočilo ostaja nevtralno za ameriške delnice. Razlog tiči v tem, da ameriška podjetja vodijo pri razvoju in prenosu umetne inteligence v poslovno rabo. Če ne bodo države iz kakršnihkoli razlogov (denimo varnostnih) omejile razvoj umetne inteligence, lahko pričakujemo eksponentno rast razvoja tega področja. Chat GPT nas je navdušil in nam že olajšal marsikatero opravilo, vendar ga še vedno prištevamo med šibke umetne inteligence, ki je v zdajšnji verziji (4.0) še precej oddaljen od t.i. AGI (splošne umetne inteligence). Možnosti za napredek je torej še ogromno.

Stalna geopolitična trenja narekujejo vse večje državne izdatke za obrambo, ne samo v ZDA, ampak tudi v Evropi, Tajvanu, Južni Koreji in na Japonskem. Podjetja iz obrambne industrije so tako z nekoliko višjo utežjo lahko dobro dopolnilo razpršenemu globalnemu portfelju. Skupna točka pospešenemu razvoju umetne inteligence in izdatkom za obrambo so podjetja, ki nudijo storitve kibernetske varnosti, kjer so tudi dobre naložbene priložnosti.

Že dolgo ni skrivnost, da Evropa ni prva svetovna tehnološka velesila, lahko pa ponudi potrošnikom najbolj iskane luksuzne izdelke. Delnice teh podjetij so med zmagovalci leta 2023 in imajo dobre obete za nadaljevanja pozitivnega trenda v letu 2024. Tipični kupec teh dobrin je manj občutljiv na morebitno recesijo, v kateri bi najmočnejše blagovne znamke še okrepile svoj tržni položaj.

Za še več naložbenih idej vas vabim, da preberete celoten analitski pregled. Želim vam prijetno branje in v imenu celotne ekipe NLB Skladov zdravo in uspešno leto 2024!

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Simon Logar, mag.
Simon Logar, mag.

Direktor sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja