04. 07. 2019

Prva polovica leta 2019 je nagradila pogumne. Delniške naložbe so namreč porasle za +17,6 %. Tudi bolj previdni niso bili deležni slabih donosov, saj so se z nepričakovano pozitivno donosnostjo dobro odrezale tudi varne evrske podjetniške obveznice srednje in daljše ročnosti. Vse to bo dejstvu, da smo v leto 2019 vstopili v dokaj komornem vzdušju, saj so borze v zadnjem četrtletju lanskega leta močno upadle. Vlagatelje je takrat prestrašil ameriški predsednik Trump s svojo agresivno retoriko v odnosu do trgovanja s Kitajsko, pa tudi sicer ameriškega predsednika ne moremo opisati kot vzor diplomacije, taktnosti in predvidljivosti, saj je s svojimi izjavami in dejanji že kar nekajkrat, morda namenoma, zatresel borze. Na drugi strani Atlantika smo s strahom pričakovali kaotični Brexit, ki se tudi ni zgodil in zelo možno je, da bomo v NLB Skladih izdali še veliko številk Analitskega pregleda, v katerih se bomo čudili, da smo tako ali drugače še vedno pod isto streho z Britanci.

Finančni trgi se sončijo v razmerah nizkih in še celo padajočih obrestnih mer in, kot kaže, bo iz tega naslova veselica še kar nekaj časa trajala. Nizke obrestne mere spodbujajo potrošnjo in po drugi strani kaznujejo posameznike s presežki, kaznujejo torej tiste vlagatelje, ki varčujejo za dolgoročne cilje v naložbah s fiksnimi donosi; bančni depoziti in varne (državne in podjetniške) obveznice. In po trenutnih pričakovanjih kapitalskih trgov bo tako ostalo še zelo dolgo, saj bo obrestna mera, ki jo ECB zaračunava evrskim bankam za depozite pri njej, po trenutnih pričakovanjih ostala negativna vse do sredine leta 2025. Potrošniško zaupanje ostaja na visoki ravni, zlasti v ZDA, medtem ko imajo tudi pregovorno varčni Nemci težave pri iskanju večjih številk nogavic, v katere bi spravili svoje prihranke. Zdi se, da se je v zadnjem letu in pol tudi med Slovenci prebudila sla po trošenju, saj domača potrošnja in visoko potrošniško zaupanje opazno več prispevata k rasti BDP.

Ob vsem povedanem v NLB Skladih za leto 2019 dvigujemo našo napoved glede letne rasti delniških trgov na 20 %. Visoko? Da. In optimistično tudi. A razlog za naš optimizem ima podlago v ekonomskih temeljih, ki jih razlagamo v tokratni številki Analitskega pregleda. Očitno naš optimizem delijo tudi borze, saj po letošnji bogati rasti delniških trgov zadostuje že podpovprečna druga polovica leta, da bo naš cilj (20 %) dosežen.

Prva polovica leta 2019 je bila torej v znamenju delniških trgov. Vlagatelji, ki so vsaj del svojega finančnega premoženja naložili v delnice, so lahko zelo zadovoljni. Varnost je po našem mnenju relativna in trenutno močno precenjena. Če na primer za 5 let naložite 1.000,00 EUR v avstrijsko 5 letno državno obveznico, boste po petih letih dobili le še 978 EUR. Upoštevaje inflacijo pa si boste kupili za skoraj 5 % manj dobrin kot danes. Včasih se torej splača tvegati raje na finančnih trgih, kot s skokom v vodo, ne da bi prej preverili njeno globino. Želimo vam prijetne in sončne počitniške dni, ki so pred nami.

Nazaj