22. 07. 2014

Postopno varčevanje v NLB Skladih

Varčevanje je povsem brez obveznosti, vplačila lahko prosto prilagajate svojim zmožnostim in potrebam, vaša privarčevana sredstva v izbranem podskladu pa niso vezana, saj lahko kadarkoli zahtevate izplačilo.

Zakaj postopno?

Rezultati vlagateljev po svetu v zadnjih nekaj desetletjih kažejo, da so vlagatelji, ki so prihranke v vzajemne sklade nalagali periodično, enakomerno in dolgoročno, v povprečju ustvarili precej višjo donosnost od vlagateljev, ki so nalagali, običajno šele po visokih rasteh, enkratne večje zneske.

Čeprav se 40 evrov na mesec ne zdi veliko, na dolgi rok marsikomu prinaša presenetljive rezultate.

Koliko pa ploh lahko privarčujem z zgolj 40 EUR na mesec? Preverite na naših simulacijah.

NLB Skladi – Varčevalni načrt brez pologa je primeren prav za vse vlagatelje, predvsem pa za tiste, ki nimajo izkušenj z varčevanjem v vzajemnih skladih in si želijo začeti varčevati z nižjimi zneski. Za postopna vplačila vaših sredstev se lahko odločate med vsemi 18 podskladi krovnega sklada NLB Skladi z raznovrstnimi naložbenimi politikami. V izbranem podskladu lahko začnete varčevati že s 40 evri na mesec, znesek in periodo vplačil pa lahko enostavno prilagodite svojim željam ali zmožnostim. Vlagateljem priporočamo, da za izbrani znesek odprejo trajnik in se s tem izognejo najpogostejši »napaki«, da pozabijo nakazati sredstva.

Za kateri namen?

Na kratko: za kateregakoli. Zlasti pa kot dodatek k pokojnini, za nakup nenujnih dobrin v prihodnosti, za ustvarjanje varnostne rezerve, za potrebe razdolževanja. Lahko pa varčujete tudi kar tako.

Kaj pa davek?

 Davčna ugodnost postopnega varčevanja za fizične osebe se pokaže pri izplačilu sredstev. Tako npr. vlagatelj za sredstva, ki jih je imel v krovnem skladu naložena 20 let, ne plača nobenega davka, če pa pride do celotnega ali delnega izplačila prej, se davčna stopnja določi glede na dobo varčevanja. Davčne ugodnosti so zelo zanimive predvsem pri periodičnih izplačilih privarčevanih sredstev, kjer se najprej izplačajo enote, ki so najdlje časa naložene v krovnem skladu (metoda FIFO), tako smo lahko ob dovolj dolgi dobi varčevanja celo tudi v celoti oproščeni plačila davčne obveznosti.

Ali se da prihraniti pri stroških?

Ko vlagatelj s svojimi vplačili v izbrani podsklad doseže kumulativno 480 evrov, mu za vsa nadaljnja vplačila priznamo 33,33 % popusta na vstopne stroške. To v praksi pomeni, da npr. za delniški podsklad plača 2 % namesto 3 %. Če seštejemo prihranek čez vsa leta našega varčevanja, ugotovimo, da to ni tako malo, kot je mogoče videti na prvi pogled. Nezanemarljiv prihranek ustvarimo tudi pri stroških plačilnega prometa, saj NLB d.d. komitentom, ki vplačujejo preko njih, stroškov plačilnega prometa ne zaračunava. Po trenutno veljavni Tarifi za prebivalstvo izračun kaže, da vlagatelj iz tega naslova prihrani skoraj 1 % pri posameznem vplačilu. Skupno ima torej vlagatelj več kot polovičen popust.

Če še niste začeli postopno varčevati, vam svetujemo, da začnete čim prej. Prej boste začeli, več boste privarčevali.  

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Blanka Košmerlj

koordinatorka trženja in prodaje, NLB Skladi

Vsi članki avtorja