31. 12. 2018

Pretekli teden je navkljub božičnim praznikom prinesel dovolj tematike za pričujoč opis dogodkov. Zgodovinsko gledano je december na borznih parketih med bolj donosnimi meseci, česar pa vsekakor ne moremo trditi za letošnji praznični mesec. Vmešavanje ameriškega predsednika Trumpa v neodvisnost ameriške centralne banke, višanje obrestnih mer, nejasnosti glede Brexita in saga s trgovinsko vojno je pač pustila posledice.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (21.12.2018-28.12.2018)*Donosnost letos (31.12.2017-28.12.2018)*

Svet - MSCI World*

+1,52%

-4,22%

ZDA - S&P 500*

+2,40%

-0,39%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,09%

-10,60%

Japonska - Topix*

+0,92%

-9,97%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,33%

-10,17%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Pretekli praznični teden na borzah ni prinesel prav veliko mirnega vzdušja. Predvsem delniški tečaji ameriških družb so izjemno nihali iz dneva v dan, kljub temu pa so teden vseeno uspeli zaključiti v zelenem: 2,37 % rast (v EUR) je glede na celotno dogajanje soliden rezultat. V ponedeljek so tečaji delnic najprej močno upadli, saj so se trgi odzvali na komentar Trumpa, ki je okrivil ameriško centralno banko (FED) za močan upad delniških naložb v preteklih tednih. Na dan so pricurljale špekulacije, da naj bi Trump celo poizvedoval o možnosti zamenjave guvernerja FED-a. V ponedeljek je glavni indeks S&P 500 upadel za slabe 3 % in se močno približal medvedjemu trendu, v katerega naj bi vstopili, ko splošni delniški indeks izgubi 20 % vrednosti od prej doseženega vrha.

Na božični dan so bile borze zaprte, nakar je v sredo sledilo močno pozitivno presenečenje. Med 505 podjetji v ameriškem indeksu S&P 500 je zgolj ena naložba zabeležila upad svoje vrednosti. Evrska vrednost omenjenega indeksa je porasla kar za 5,46 %, medtem ko je vrednost tehnološkega indeksa Nasdaq poskočila za 6,34 %. Več dejavnikov je prispevalo k pozitivnemu vzdušju na ameriških borzah. Po precejšnjih padcih v zadnjih tednih so vrednotenja postala ugodnejša. Trgi so tudi pozdravili novico, da bo čez dva tedna ameriška administracija odpotovala v Peking, kjer bodo poskušali zmanjšati napetosti glede trgovinske vojne.

Potrošniško razpoloženje povprečnega Američana še vedno ostaja močno. Zgolj v decembru (do božiča) se je znesek nakupov povečal za 5 % glede na primerljivo obdobje lani in se ustavil pri rekordnih 850 milijardah dolarjev. Verjetno najbolj pomemben dejavnik pa so izjave visokih vladnih uradnikov, da je guverner FED-a, Jerome Powell, trdno v sedlu.

Za pozitivno vzdušje v Evropi je poskrbela italijanska vlada, ki je pokazala pripravljenost prilagoditi svoj proračun v smeri nižjega primanjkljaja. Zahtevan donos italijanskih državnih obveznic je tako upadel na 2,73 %, medtem ko je le dva meseca nazaj znašal že 1 odstotno točko več. Sicer pa je bila večina evropskih borz zaprtih dva ali celo tri dni. Indeks Stoxx 600 je teden končal na praktično nespremenjeni vrednosti.

Japonski delniški indeks Nikkei je v torek upadel kar za 4,1 %, merjeno v evrih. Do konca tedna je indeks sicer uspel nadomestiti svojo izgubo, vseeno pa se je del kapitala prelil v japonske 10-letne državne obveznice, katerih zahtevana donosnost je prvič po septembru 2017 upadla v negativno območje. Kitajska oblast je v luči ohlajanja gospodarstva za naslednje leto napovedala višje monetarne in fiskalne vzpodbude, kar pa ni pomirilo trgov. Šanghajski indeks SHCOMP je v preteklem tednu upadel za dober odstotek, v celotnem letu pa kar za dobro četrtino (merjeno v evrih).

Za zaključek lahko omenimo še zanimivo in divje gibanje cene nafte. Cena severnomorske nafte brent je po ponedeljkovem padcu za dobrih 6 % v sredo porasla skoraj za 8 %. Na trgu je visoka nejasnost glede dejavnikov, ki vplivajo na ceno črnega zlata: gospodarska rast, političen pritisk do Irana ter delovanje OPEC-a.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Potočnik, CFA
Rok Potočnik, CFA

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja