16. 10. 2017

Večina osrednjih delniških indeksov je v lokalni valuti tudi v preteklem tednu beležila rast, ameriškim naložbam pa je evrsko donosnost znižal šibkejši dolar.

V EURV zadnjem tednu (6.10.2017-13.10.2017)Letos (31.12.2016-13.10.2017)*
Svet - MSCI World* -0,17 % +4,93 %
ZDA - S&P 500* -0,71 % +3,32 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+0,54 %

+11,52 %

Japonska - Topix* +1,13 % +6,67 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +1,19 %

+18,98 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Začela se je sezona objav poslovnih rezultatov družb za tretje četrtletje. Doseganje pričakovanih dobičkov družb bo imelo pomembno vlogo pri podpori delniškim tečajem, zato je bilo zanimanje vlagateljev v prejšnjem tednu usmerjeno predvsem k podjetjem. Med družbami, ki so svoje poslovne rezultate poročale v preteklem tednu so izstopale objave nekaterih največjih ameriških bank. Bank of America, Citigroup in JPMorgan Chase so tretje četrtletje na račun večjega obsega posojil in rasti neto obrestnih marž zaključile z višjim dobičkom, ki je porasel za več kot pričakovano, vendar pa je padec zaslužkov bank v segmentu fiksnih prihodkov med vlagatelje vnesel nekoliko razočaranja, ki se je razširilo na celoten finačni sektor. K negativnemu sentimentu je doprinesla tudi objava rezultatov tretje največje banke Wells Fargo, ki je zaradi predvidenih sodnih stroškov zabeležila 20 % upad dobička. Nasprotno je v preteklem tednu objava trgovca Wal-Mart o povečanem odkupu lastnih delnic ter optimističnih napovedih o povečani spletni prodaji dvignila tečaj delnice trgovca za 8,4 %, ugodno pa je ta objava vplivala tudi na vrednosti delnic preostalih družb iz segmenta maloprodaje. Kljub manjšemu razočaranju s strani finančnih institucij pa objavljeni dobički družb v povprečju presegajo pričakovanja analitikov, ki za tretje četrtletje pričakujejo 3 % rast dobičkov v indeks S&P 500 vključenih ameriških družb.

Onkraj luže smo bili priča tudi spodbudnim gospodarskim objavam. Razpoloženje potrošnika, ki ga meri univerza v Michiganu, se je oktobra povzpelo na najvišjo raven v zadnjih 13 letih. Američani ostajajo tako glede trenutnega kot glede prihodnjega stanja optimistični, kar zvišuje obete za ameriško gospodarstvo. Odpornost gospodarstva na naravne nesreče in predvsem dobro stanje ameriškega potrošnika pa nakazuje tudi podatek o prodaji na drobno, ki se je septembra na mesečni ravni, na račun povečane prodaje avtomobilov okrepilo. Orkani so imeli precejšen vpliv tudi na inflacijo: zaradi začasnega dviga cen energije po zaustavitvi rafinerij v Mehiškem zalivu so cene septembra porasle za 0,5 % glede na predhodni mesec, izključujoč ceno energentov in hrane pa se je septembrska mesečna rast cen rahlo umirila (0,1 %). Kljub temu letna stopnja inflacija septembra (2,2 %) ostaja nad ciljno pri okvirno 2 % in v takem okolju bo do konca leta po vsej verjetnosti prišlo do še enega dviga ključne obrestne mere.

Ob odsotnosti ostalih novic so bila na stari celini konec tedna v ospredju namigovanja, da bo ECB z novim letom sicer podaljšala program odkupovanja obveznic, a bo hkrati zmanjšala mesečne nakupe s 60 na 30 mrd EUR ali celo manj. To je tudi pripomoglo k rasti vrednosti evra glede na dolar v preteklem tednu. Postopno zaostrovanje gre razumeti v luči, da se je rast cen življenjskih potrebščin v Evropi v zadnjih mesecih okrepila, gospodarski obeti za evroobmočje pa ostajajo optimistični. Kljub porastu stopnje inflacije pa ta po mnenju centralnih bankirjev še ni na ravni, ki bi bila vzdržna brez dodatne podpore ECB. Posledično naj bi na prihodnjem srečanju ECB Mario Draghi znova potrdil, da bodo obrestne mere tudi po zaključku programa odkupovanja obveznic še nekaj časa ostale nizke.

Na Japonskem smo bili priča porasti osrednjega borznega indeksa na najvišjo vrednost v zadnjih 21 letih. Izboljšanje stanja Japonske, ki beleži že šest zaporednih četrtletnih rasti gospodarstva, je očitno vzbudilo upanje, da bo z nadaljnim okrevanjem svetovnega gospodarstva in denarnimi spodbudami japonske centalne banke njihovo gospodarstvo po letih deflacije le uspelo v zadostni meri dvigniti gospodarstvo ter s tem tudi stopnjo inflacije. 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja