28. 08. 2023

Zasedanje centralnih bankirjev v Jackson Holu je minilo brez večjih presenečenj. Prihodnji dvigi obrestnih mer bodo pogojeni s stanjem ameriškega gospodarstva in niso več gotovi. Na evropskih tleh bo nemško gospodarstvo po napovedih v tretjem četrtletju drugič zapored doseglo ničelno rast. Kitajsko gospodarstvo pa se sooča z vse večjimi težavami.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(18.8.2023 – 25.8.2023)

Donosnost letos*
(31.12.2022 – 25.8.2023
)

Svet - MSCI World

+1,24%

+12,70%

ZDA - S&P 500

+1,56%

+15,08%

Evropa - DJ STOXX 600

+0,69%

+9,29%

Japonska - Topix

+1,12%

+7,91%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+1,46%

+3,04%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Pretekli teden so se centralni bankirji večine najpomembnejših centralnih bank sestali na tradicionalnem ekonomskem simpoziju v Jackson Holu. Zagotovo je bil zainteresirani javnosti najbolj pričakovan govor predsednika ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powella. Dejal je, da je inflacija v ZDA, kljub opaznemu znižanju v zadnjih 12 mesecih, še vedno previsoka. Pri tem pa je opomnil, da vpliv preteklih rekordno hitrih dvigov referenčne obrestne mere še ni v celoti viden v gospodarstvu in da bo Fed pozorno spremljal njegovo stanje, predvsem trg dela, ter da bo znova reagiral, če bo to potrebno. Kapitalski trgi so se pozitivno odzvali na zadnjo Powellovo opazko, saj to pomeni, da prihodnji dvigi referenčne obrestne mere niso zagotovljeni.

Dvigi referenčne obrestne mere pa že pomembno vplivajo na ameriški nepremičninski trg. V preteklem tednu je povprečna spremenljiva obrestna mera za 30-letni hipotekarni kredit dosegla 7,23 %, kar je najvišja raven po letu 2001. Tako ni presenetljivo, da se je število vlog za nova posojila občutno znižalo in doseglo najnižjo raven po letu 1995. Kupcem, ki želijo kljub visokim obrestnim meram kupiti nepremičnino, zaradi nizke zaloge obstoječih nepremičnin in vse nižje prodaje rabljenih nepremičnin, ne preostane drugega kot nakup nove nepremičnine. Slednje je razlog, da je prodaja novih nepremičnin v juliju povečala za 4,4 % glede na primerljivo lansko obdobje. 

Vrednosti pomembnejši delniških indeksov v EU so pretekli teden končale v zelenem območju. Razlogi so predvsem cenejši zemeljski plin in nekoliko slabši makroekonomski podatki, zaradi česar vlagatelji sklepajo, da se tudi v evroobmočju približujemo koncu dvigovanja referenčne obrestne mere s strani Evropske centralne banke. Nemška centralna banka Bundesbank je pretekli teden sporočila, da v Nemčiji tudi v tretjem četrtletju pričakuje ničelno gospodarsko rast. Kljub okrevanju nemške zasebne potrošnje je tuje povpraševanje šibko in se še znižuje. Eden izmed razlogov za slednje je vse konkurenčnejši in vse bolj priljubljen Teslin Model Y, ki v Evropi ostaja najbolj prodajan model avtomobila. Nemška avtomobilska industrija je tako pred resnim izzivom, kako se prilagoditi novim razmeram na avtomobilskem trgu.

Slabe gospodarske novice pa še naprej prihajajo s Kitajske. Vse počasnejša gospodarska rast, zametki deflacije, rekordna brezposelnost mladih in likvidnostne težave kitajskega nepremičninskega sektorja vse bolj spodkopavajo zaupanje vlagateljev. Dodatno se tudi kitajska partija še ni odločila za obsežnejšo pomoč pešajočemu kitajskemu gospodarstvu, kar je razlog za vse večji odliv tujega kapitala iz države. Po poročanju Bloomberga so tuji vlagatelji v zadnjih 13 dneh s Kitajske umaknili 10,7 milijarde USD sredstev. To je tudi najdaljše obdobje neprekinjenega odliva tujega kapitala iz države po letu 2016. Kitajske delnice, ki kotirajo v Hongkongu, so tako pretekli teden zaključile na nivojih iz novembra lanskega leta.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Matej Mazi, CFA
mag. Matej Mazi, CFA

Namestnik direktorja sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja