11. 03. 2013

Pretekli teden si bodo borzni vlagatelji zapomnili po novem rekordu, ki ga je v torek dosegel ameriški borzni indeks Dow Jones. Stanje v ameriškem gospodarstvu se dejansko izboljšuje, kar potrjujejo tudi podatki s trga dela, saj se brezposelnost v ZDA še naprej zmanjšuje.

 

RegijaV zadnjem tednu (01.03.2013 - 08.03.2013)*Letos (31.12.2012 - 08.03.2013)*
Svet - MSCI World* +2,33% +8,44%
ZDA - S&P 500* +2,58% +10,50%
Evropa - DJ STOXX 600* +2,26% +5,67%
Japonska - Topix* +1,84% +8,63%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +1,62% +2,63%

 * Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Ameriški borzni indeks Dow Jones, ki ga sestavlja 30 največjih ameriških družb, je pretekli teden dosegel najvišjo zaključno vrednost v zgodovini in presegel prejšnji mejnik, ki je bil dosežen tik pred izbruhom finančne krize v letu 2007. Razlogi za močno rast delniških tečajev so v dobrih poslovnih rezultatih ameriških podjetij in poplavi denarja, ki ga Ameriška centralna banka (FED) sprošča na trg. Zato ni presenečenje, da so pretekli teden delniške trge čez lužo k rasti pognale špekulacije, da bo FED nadaljeval z obsegom odkupovanja obveznic v višini 85 mrd ameriških dolarjev mesečno. Pozitivno razpoloženje vlagateljev gre pripisati tudi novici, da se je število zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost v ZDA minuli teden znižalo, pripomogli pa so tudi sveži podatki ameriškega ministrstva za delo, ki kažejo, da se je stopnja brezposelnosti v ZDA februarja v primerjavi z januarjem znižala s 7,9 na 7,7 odstotka, kar je najmanj po decembru 2008. Podatek je pozitivno presenetil analitike, saj so ti pričakovali, da bo stopnja brezposelnosti ostala nespremenjena.

Pričakovanja vlagateljev, da Evropska centralna banka (ECB) ne bo znižala ključne obrestne mere, so se pretekli teden izkazala za pravilna. Predsednik ECB, Mario Draghi, je na novinarski konferenci po seji Sveta ECB dejal, da so o tem sicer razpravljali, vendar pa je prevladalo mnenje, da jo pustijo nespremenjeno na zgodovinsko nizki ravni 0,75 odstotka, kjer ostaja nespremenjena že od lanskega poletja. Mario Draghi ni zavrnil možnosti glede morebitnega nadaljnjega znižanja obrestnih mer. Odsotnost novih ukrepov za reševanje evropskega gospodarstva s strani ECB je mogoče razumeti tudi kot podajo žogice državam, da naj se resno lotijo izvajanja nujnih strukturnih reform. Draghi je bil sicer na novinarski konferenci optimističen glede okrevanja evropskega gospodarstva v letošnjem letu, vendar pa je iz predstavljenega poročila ECB razvidno rahlo poslabšanje napovedi za letošnje in prihodnje leto. Na novinarski konferenci je Draghi tudi izpostavil, da nedavno objavljeni indikatorji in podatki kažejo, da se bo gospodarska aktivnost v območju evra najverjetneje stabilizirala že v prvi polovici letošnjega leta. Postopno okrevanje naj bi po oceni ECB nato sledilo v drugi polovici leta.

Pozitivni signal za kapitalski trg je v minulem tednu predstavljala tudi uspešna izdaja španskih državnih obveznic. Španija se je namreč za obdobje 10 let po obrestni meri, nižji od 5-ih odstotkov, zadolžila prvič po novembru leta 2010. Državi se znižujejo stroški zadolževanja že od lanskega septembra, ko je ECB pokazala pripravljenost, da pod strogimi pogoji poseže na trg obveznic in tako priskoči na pomoč problematičnim državam evroobmočja.

Med dobrimi objavami poslovnih rezultatov v preteklem tednu velja izpostaviti farmacevtsko podjetje Merck KGaA, ki je v zadnjem četrtletju lanskega leta na medletni primerjavi več kot podvojilo poslovni rezultat. Dobiček družbe se je namreč povzpel za 105,4 %, na 271,8 mio EUR s predhodnih 132,0 mio EUR.

Bikovsko razpoloženje se je letos usidralo na borznem parketu, saj vlagatelji pričakujejo nadaljevanje ohlapne denarne politike s strani centralnih bank, s čimer želijo slednje pospešiti gospodarsko okrevanje. Makroekonomski kazalniki v ZDA so precej boljši kot v Evropi, a z okrevanjem gospodarstev na stari celini lahko pričakujemo tudi tamkajšnje nove borzne rekorde.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Martin Podberšič

upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja