NLB Skladi

Izračuni Tečajnica

Glavna odločitev vsakega vlagatelja je, kako finančno premoženje dolgoročno razporediti v posamezno glavno naložbeno skupino: delnice, obveznice in denarne rezerve (bančne depozite in druge nizko tvegane finančne naložbe). Od te odločitve bosta namreč najbolj odvisna prihodnja donosnost in tveganje prihrankov. Ta odločitev je tesno povezana z oddaljenostjo vašega varčevalnega cilja (denimo naložbe v delnice so primerne za najbolj oddaljene cilje) in znanjem ter izkušnjami s tovrstnimi oblikami varčevanja.

V okviru naše ponudbe lahko izbirate med 20 podskladi krovnega sklada NLB Skladi. Za večino vlagateljev je dovolj, da premoženje razporedijo v enega do štiri vzajemne sklade.

Izbiro ustrezne kombinacije podskladov krovnega sklada NLB Skladi vam želimo čim bolj olajšati, zato smo našo ponudbo podskladov krovnega sklada NLB Skladi razdelili na tri ravnitemeljnodopolnilno in dodatno Obveznice visokih donosnosti Evropa uravnoteženi Zahodni Balkan delniški Evropa trgi v razvoju delniški Nepremičnine delniški Zeleni delniški Visoka tehnologija delniški Farmacija in zdravstvo delniški Naravni viri delniški Slovenija mešani Trgi v razvoju delniški Globalni delniški ZDA delniški Podjetniške obveznice EUR Dinamični razviti trgi delniški Družbeno odgovorni razviti trgi delniški Razvita Evropa delniški Svetovni razviti trgi delniški Globalni uravnoteženi Temeljna raven Dopolnilna raven Dodatna raven

 

Temeljna raven

Temeljna raven predstavlja za večino vlagateljev optimalno izhodiščno naložbeno usmeritev: dobro razpršene naložbe v delnice in obveznice na največjih in najbolj razvitih kapitalskih trgih v svetu z manjšim dodatkom naložb na slovenskem kapitalskem trgu. Temeljno raven v ponudbi podskladov krovnega sklada NLB Skladi predstavlja podsklad NLB Skladi - Globalni uravnoteženi.

Dopolnilna raven

Kombinacija naložb na temeljni ravni, ki jo nudi podsklad NLB Skladi - Globalni uravnoteženi, ni ustrezna za vsakogar, saj imamo vlagatelji različna izhodišča in želje. Vlagatelj lahko sestavo naložb prilagodi tudi tako, da naložbo v podskladu NLB Skladi - Globalni uravnoteženi dopolni z enim ali več drugimi podskladi krovnega sklada v ponudbi družbe NLB Skladi.

Dodatna raven

Veliko vlagateljev se danes ne zadovolji več le z naložbo v investicijske sklade z osnovnimi dobro razpršenimi naložbenimi usmeritvami. Svojo naložbo želijo dopolniti z investicijskimi skladi z ožjimi naložbenimi usmeritvami ali z naložbenimi usmeritvami, za katere ocenijo, da imajo še posebej ugodno perspektivo.

Več o dodatni ravni

Zato so ožje naložbeno usmerjeni podskladi lahko zelo koristno dopolnilo podskladom v naši temeljni in dopolnilni ponudbi, vendar pa je prav, da vlagatelj pri odločanju ohrani trezno glavo. To pomeni, da se o naložbah v posamezno ožje področje odloči na osnovi realnih pričakovanj o perspektivi posameznih področij, ne pa zaradi preteklih donosnosti in nekritičnih napovedi, ki se pogosto pojavljajo v javnosti. Specializacija podsklada je namreč navadno povezana z višjim naložbenim tveganjem.

Pomembna značilnost podskladov krovnega sklada NLB Skladi je, da tudi podskladi na dodatni ravni nudijo precejšnjo razpršitev in takšno kombinacijo naložb, ki ustvarja konkurenčno razmerje med pričakovano donosnostjo in naložbenim tveganjem. Specializacija podskladov po eni strani omogoča vlagatelju, da ima koristi od nalaganja v ožje usmerjeno področje, po drugi strani pa specializacija ni tako velika, da bi se naložbeno tveganje zelo povečalo.

Vsi podskladi na dodatni ravni lahko tvorijo koristen dodatek naložbam v podsklade na temeljni in dopolnilni ravni, večji, bolj poučeni vlagatelji in tisti s posebnimi zahtevami pa lahko svoje finančno premoženje, ki ga razporedijo v podsklade, oblikujejo tudi samo na osnovi podskladov na dodatni ravni. Podsklade krovnega sklada NLB Skladi na dodatni ravni predstavljajo:

Upoštevajte vaše znanje in izkušnje, pomembne za naložbe v investicijske sklade, dodatno pa pred izbiro posameznega podsklada preglejte tudi druge značilnosti podsklada, kot so višine provizij in stroškov, ki jih zaračunavajo, dodatne koristi, ki jih nudijo (na primer varčevalni načrti), način upravljanja premoženja podsklada in drugo.  

Priporočamo vam, da se o možnosti varčevanja v podskladih krovnega sklada NLB Skladi pozanimate v najbližji NLB poslovalnici, na NLB Privatnem bančništvu oziroma pokličite brezplačno modro številko 080 22 86 in se dogovorite za termin posveta. 

Prijavite se na e-novice

Varnostna koda

Vaša privolitev je v skladu z Informacijo o varstvu osebnih podatkov v družbi NLB Skladi in velja do preklica ter jo lahko pisno prekličete kadarkoli na sedežu družbe NLB Skladi, upravljanje premoženja, d.o.o., Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana ali na elektronski naslov dpo@nlbskladi.si. Dokument Informacija o varstvu osebnih podatkov se nahaja na tej povezavi.

 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.