NLB Skladi

Izračuni Tečajnica

Izbira vzajemnega sklada je pomembna odločitev. Pri finančnih odločitvah vedno upoštevajte svoje celotno premoženje. Koliko tveganja si lahko privoščite je odvisno tudi od tega, kakšna je vaša trenutna razporeditev premoženja (depoziti, nepremičnine, naložbe v druge finančne produkte, ipd.).

Pred izbiro optimalne kombinacije izdelajte svoj finančni profil, s pomočjo katerega boste ugotovili, ali sodite med bolj konservativne ali bolj dinamične vlagatelje. Pri tem vam lahko pomaga izkušeni finančni svetovalec.

Na finančni profil vplivajo zlasti:

  • finančni cilji, vključno z njihovo ročnostjo (daljša, ko je načrtovana doba varčevanja, večji delež premoženja lahko posameznik razporedi v vzajemne sklade in večji delež premoženja lahko razporedi v nadpovprečno tvegane vzajemne sklade, kot so delniški skladi),
  • finančne razmere posameznega gospodinjstva (bolj ko so ugodne, večji delež prihrankov lahko posameznik razporedi v bolj tvegane vzajemne sklade, kot so delniški, saj si lahko privošči več tveganja),
  • odnos do tveganja (osebe, ki se tveganja močno bojijo, naj bi v delniške vzajemne sklade razporedile nekoliko manjši delež prihrankov od oseb, ki imajo do tveganja racionalen odnos. Te osebe naj bi v nekoliko večji meri varčevale v obvezniških vzajemnih skladih),
  • izkušnje pri naložbah (osebe, ki so z varčevanjem v vzajemnih skladih in vrednostnih papirjih nasploh že pridobile izkušnje, lahko v vzajemne sklade razporedijo nekoliko večji del prihrankov od oseb, ki takšnih izkušenj še nimajo).

Pravilno se odloči tisti vlagatelj, ki pri naložbi prihrankov ravno toliko tvega, kot si lahko privošči. Vlagateljem, ki tvegajo preveč, se lahko zgodi, da nujnih finančnih ciljev ne bodo dosegli v potrebnem roku, v najslabšem primeru pa lahko zaidejo v resne finančne težave. Po drugi strani tisti, ki tvegajo premalo, navadno ustvarijo precej nižjo donosnost prihrankov, kot bi jo glede na objektivne okoliščine lahko. Pravzaprav tudi te osebe na nek način tvegajo: tvegajo, da bodo čez nekaj let ugotovile, da so privarčevale precej manj, kot bi lahko ob prevzemanju zanje povsem sprejemljivega tržnega tveganja.

Cilj je torej izbrati takšen podsklad ali kombinacijo podskladov, ki v največji meri ustreza finančnemu profilu vlagatelja. Ustreznost naložbe v posamezni podsklad pa je v največji meri odvisna od njegove naložbene politike. Ta naložbena politika je zapisana v izvlečku prospekta podsklada in v  Prospekt krovnega sklada z vključenimi pravili upravljanja , ki ju lahko brezplačno dobite na vseh pooblaščenih vpisnih mestih in na sedežu družbe. Več informacij o izgradnji portfelja lahko najdete tukaj.

O najustreznejši izbiri podskladov krovnega sklada NLB Skladi se lahko posvetujete z usposobljenim pooblaščenim predstavnikom banke na katerem koli izmed 70 vpisnih mest (NLB Poslovalnic) v Sloveniji, na NLB Privatnem bančništvu oziroma pokličite brezplačno modro številko 080 - 22 86 in se dogovorite za termin posveta z naložbenim svetovalcem.

 

 

Prijavite se na e-novice

Varnostna koda

Vaša privolitev je v skladu z Informacijo o varstvu osebnih podatkov v družbi NLB Skladi in velja do preklica ter jo lahko pisno prekličete kadarkoli na sedežu družbe NLB Skladi, upravljanje premoženja, d.o.o., Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana ali na elektronski naslov dpo@nlbskladi.si. Dokument Informacija o varstvu osebnih podatkov se nahaja na tej povezavi.

 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.