02. 11. 2020

Po odličnih podatki o rasti BDP v tretjem četrtletju se v Evropi in deloma ZDA v zadnjem četrtletju leta ponovno obeta slabša gospodarska situacija. Visoka rast števila okuženih namreč polni bolnice v Franciji in Nemčiji, zaradi česar so bili voditelji držav prisiljeni v delno zaprtje gospodarstev. Ukrepi so danes manj omejevalni kot marca in posledično je tudi ocenjena gospodarska škoda za polovico nižja.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (23.10.2020-30.10.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-30.10.2020)

Svet - MSCI World*

-4,04%

-4,53%

ZDA - S&P 500*

-4,02%

-0,91%

Evropa - DJ STOXX 600*

-5,53%

-15,67%

Japonska - Topix*

-1,11%

-6,01%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,25%

-2,47%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

V tednu za nami se je nadaljevalo širjenje virusa v Evropi. Strah se je na trge naselil po predlogu nemške kanclerke Angele Merkel za enomesečno zaprtje barov, nočnih klubov in restavracij. 2. novembra so se v Nemčiji zaprle tudi telovadnice, gledališča, sejmi, koncertne in operne dvorane ter zabaviščni parki. Nemci so bili pozvani, da odpovejo nenujna potovanja, Nemčija pa je tudi zaprla hotele za turiste. V primerjavi z marcem ostajajo šole in vrtci odprti, hkrati bodo ostale odprte tudi določene nenujne trgovine, saloni in vsa ostala podjetja vključno s proizvodnjo. Ukrepi bodo posledično pomenili bistveno nižjo škodo za tamkajšnjo gospodarstvo. Hkrati je Angela Merkel sporočila, da je v pripravi predlog novih spodbud za omejitev negativnih vplivov. Nemška kanclerka je tudi pozvala vse članice, da naj se izognejo zapiranju mej, saj to zaradi prekinitve gospodarskih tokov pomeni dodatno gospodarsko škodo.

V delno enomesečno zaprtje gospodarstva so bili prisiljeni tudi v Franciji, kjer je situacija še slabša kot v Nemčiji. Poleg nemških ukrepov so Francozi vsa domača potovanja prepovedali, zaprli so tudi vse nenujne trgovine in pozvali vse delavce k delu od doma, kjer je to mogoče. Francoski finančni minister je ob napovedi ukrepov povedal, da je pričakovani upad gospodarske aktivnosti v času delnega zaprtja za polovico manjši kot v času polnega zaprtja marca in aprila letos. Kljub ocenjeni nižji gospodarski škodi se Francozom po napovedi ministra obeta višja državna pomoč kot aprila. Ob rasti števila okužb v Evropi se voditelji obračajo k hitrim testom, ki ob manjši natančnosti omogoča hitrejše rezultate. Celotna Evropa bujno spremlja slovaško potezo testiranja celotne populacije s poceni, a manj kvalitetnimi antigenskimi hitrimi testi. S testom, ki stane manj kot 5 evrov, bodo Slovaki rezultate v zapečateni kuverti prejeli v pičlih 30 minutah. Glavna težava omenjenega testiranja je, da testi ne prepoznajo 30 % okuženih in posledično bodo na Slovaškem s testom celotne populacije uspeli odkriti samo okoli 70 % dejansko okuženih.

Paniko na trgih so delno pomirili podatki o visoki 12,7 % gospodarski rasti v evroobmočju v tretjem četrtletju. Po zaprtju gospodarstev v drugem četrtletju je tretje četrtletje pozitivno presenetilo ekonomiste. Zaskrbljujoče je, da trenutni indikatorji prihodnje gospodarske slike že kažejo poslabšanje gospodarskega razpoloženja. Po drugi strani je ECB na tedenskem zasedanju že prepoznala povečano nevarnost recesije ter napovedala povečanje rekordnih stimulativnih ukrepov v decembru.

V ZDA pred volitvami kljub najvišji dnevni rasti števila okužb ni prišlo do težko pričakovanega novega paketa fiskalnih spodbud. Ameriški epidemiolog Anthony Fauci pa je izpostavil, da ne pričakuje odobritve cepiva za nujno uporabo pred decembrom letos. V preteklem tednu je namreč razočaral Pfizer, ki je ob objavi rezultatov izpostavil, da bodo rezultati študije o uspešnosti cepiva na voljo šele po ameriških volitvah.

Nazaj