11. 07. 2016

Ameriške delnice (merjeno z indeksom S&P 500 in vključujoč dividende) so petkovo trgovanje končale na novih rekordnih vrednostih. Razloge gre iskati predvsem v dobrih podatkih s trga dela, kjer so po majskem precejšnjem razočaranju podjetja v juniju na novo zaposlila 278.000 delavcev. To je preseglo pričakovanja celo najbolj optimističnih analitikov.

V EURV zadnjem tednu (1.7.2016 - 8.7.2016)Letos (31.12.2015 - 8.7.2016)*
Svet - MSCI World* +0,87 % -1,74 %
ZDA - S&P 500* +2,03 % +2,42 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-1,47 %

-10,51 %
Japonska - Topix* -0,92 % -7,41 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,51 % +2,59 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Ne samo za delnice, tudi za ameriške dolgoročne obveznice je bil teden rekorden. Donosnosti do dospetja obveznic dalje ročnosti so upadle rekordno nizko (1,36 % za 10-letne obveznice) oziroma njihove cene so porasle kljub temu, da so dobri podatki s trga dela ponovno nekoliko povišali verjetnost dviga ključne obrestne mere. Obrestna krivulja je postala še bolj položna, saj so obveznice s krajšim trajanjem z dvigom zahtevane donosnosti vseeno bolj pričakovano odreagirale na odlične podatke s trga dela.

Simultani rekordi na obvezniškem in delniškem trgu sicer navdušujejo vlagatelje, a je tudi vedno več kritik usmerjenih k centralnim bankam, ki naj bi z svojimi aktivnostim preveč vplivale na trg.

Vendar v tem primeru ne gre zgolj za prekomerne posledice aktivnosti centralnih bank, ampak tudi za vpliv izglasovanega Brexita na ameriški kapitalski trg. Glede prihodnjega statusa Združenega kraljestva in dinamike širjenja ali celo krčenja Evropske unije je še veliko ugibanj. In ravno v takšnih razmerah, ko je na trgih prisotna negotovost, vlagatelji kot že ničkolikokrat v zgodovini ponovno spoznavajo blagodejne učinke gospodarsko in politično stabilnih ZDA.

V tem tednu vlagatelji nestrpno pričakujejo objave četrtletnih rezultatov večjih bank in ostalih finančnih podjetjih v ZDA, in sicer bodo podatke razkrili JP Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo in BlackRock. Večini omenjenih bolj koristijo višje obrestne mere, kot jih trenutno dopušča ameriška centralna banka. Bančne delnice so namreč letos v ZDA zaradi zamika dvigovanja obrestnih mer v ZDA in negotovosti, povezane z Brexitom, med najslabše donosnimi v primerjavi z ostalimi sektorji.

V Evropi so tudi banke tiste, ki vnašajo strah na borzni parket. Kljub temu, da je dežurni krivec za vse slabo v zadnjem času sicer presenetljiva odločitev Britancev na referendumu, pa gre tu bolj ali manj kar za italijansko težavo, kjer imajo banke težave visokim deležem slabih posojil. Delež se je od leta 2011 podvojil in trenutno znaša okoli 360 milijard EUR. Kot kaže, se je italijanska vlada  preveč zanašala, da bo konec svetovne finančne krize pozdravil banke sam po sebi, zato se niso lotili potrebnega prestrukturiranj celotnega bančnega sistema. Negotovost pa dodatno vnaša tudi način reševanja bančnih težav.

V največjih težavah se je tako znašla tretja največja italijanska banka, Monte dei Peschi di Siena, ki je bila ustanovljena že daljnega leta 1472 in je najstarejša banka na svetu. Delnice banke kotirajo na borzi zgolj še pri desetini knjigovodske vrednosti. Strožja pravila reševanja bank pa preprečujejo uporabo davkoplačevalskega denarja za njihovo reševanje. Finančni trgi tako nestrpno pričakujejo 29. julij 2016, ko bodo razkriti stres testi za pomembne evropske banke.

Za konec še praktičen nasvet - če imate že dovolj negativnih novic v povezavi x Brexitom (eno pozitivno smo sicer zgoraj opisali v povezavi z ameriškimi delnicami), lahko izkoristite "10 % dodatni popust" zaradi padca britanskega funta kot posledico izida nedavnega referenduma. Unovčite ga lahko denimo pri spletnih nakupih v Združenem kraljestvu kar z domačega naslonjača. Carine in dodatnih davkov še nekaj časa ne bo, saj smo zaenkrat še vsi skupaj del velike srečne evropske družine.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Simon Logar, mag.
Simon Logar, mag.

Direktor sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja