06. 08. 2018

Pretekli teden se je zaključila saga o tem, kateri tehnološki gigant bo kot prvi presegel tržno vrednost 1.000 milijard dolarjev. Gospodarstvo evroobmočja tudi v tretjem četrtletju raste z upočasnjeno stopnjo. Trgovinski konflikt med Kitajsko in ZDA se stopnjuje.

V EURV zadnjem tednu (27.7.2018-3.8.2018)*Letos (31.12.2017-3.8.2018)*

Svet - MSCI World*

+0,54 %

+7,89 %

ZDA - S&P 500*

+1,35 %

+11,36 %

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,70 %

+2,71 %

Japonska - Topix*

-1,67 %

+1,78 %

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,13 %

-2,08 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Pretekli teden se je nadaljevala sezona objav poslovnih rezultatov za drugo koledarsko četrtletje, vlagatelji pa so s pozornostjo spremljali objavo največje borzne družbe Apple. Proizvajalec iPhonov, iPadov in Macov je v preteklem četrtletju z rezultati navdušil vlagatelje, saj sta rast dobička na delnico (+40 %) in prihodka (+17 %) glede na enako lansko obdobje presegla pričakovanja. Navdušenje analitikov in vlagateljev je dvignilo tečaj delnice družbe Apple, katere vrednost je proti koncu tedna porasla na prek 1.000 milijard dolarjev. Prva družba, ki je sicer presegla ta mejnik, je bila konec leta 2007 kitajska naftna družba PetroChina, a je njena vrednost z znižanjem cene nafte s skoraj 150 dolarjev na sodček pod 40 dolarjev hitro zopet upadla pod 1.000 milijard dolarjev. Kot zanimivost, po tržni vrednosti prvih 5 mest med borznimi družbami zasedajo podjetja iz tehnološkega sektorja, in sicer Applu za ovratnik dihajo po vrsti še Amazon, Alphabet, Microsoft in Facebook. Kljub novim mejnikom sta zadnja dva tedna vlagateljevem v tehnološke delnice povzročala tudi sive lase. Nedoseganje visokih pričakovanj je ob objavi rezultatov namreč prestrašilo vlagatelje v družbi Facebook in Tencent, katerih skupna vrednost je upadla za skoraj 300 milijard dolarjev.

Evroobmočje je tudi v tretje četrtletje vstopilo z upočasnjenim tempom. Ključna razloga za znižanje julijske vrednosti anketnega indeksa prihodnje proizvodne in storitvene aktivnosti sta v drugi najpočasnejši rasti novih naročil v skoraj 2 letih in posledičnem znižanju podjetniškega optimizma na 20 mesečno dno. Omenjeno kaže na krepitev negotovosti pri evropskih podjetjih zaradi zaostrovanja trgovinske retorike in morebitnih negativnih posledic na proizvodnjo. Kljub vsemu rast domačega povpraševanja nudi podporo evrskemu gospodarstvu. Upočasnitev rasti v evroobmočju je sicer potrdila tudi 0,3 % gospodarska rast v letošnjem drugem četrtletju, kar je najmanj v zadnjih dveh letih. Za zgrinjanje črnih oblakov nad Evropo je skrbela tudi Italija, kjer je zasedanje italijanskih ministrov, ki so debatirali o proračunu za prihodnje leto, krepilo nervozo med vlagatelji. Letna zahtevana donosnost 10-letne italijanske državne obveznice, ki je proti koncu tedna porasla nad 3 %, je po izjavi evru naklonjenega finančnega ministra Trie, da je z osnutkov proračuna zadovoljen, znova upadla pod to mejo.

Za krepitev negotovosti na kapitalskih trgih je poskrbelo tudi zaostrovanje trgovinske retorike med ZDA in Kitajsko. Kitajci so namreč pripravili seznam ameriških proizvodov v znesku 60 milijard dolarjev, ki bodo podvrženi od 5 do 25 % carinam, če bodo Američani uvedli carine na dodatnih 200 milijard dolarjev kitajskih proizvodov. Bolj kot same carine nervozo na kapitalske trge vnašajo povračilni ukrepi Kitajske na vsakokratno napoved ameriških carin, kar bi lahko vodilo v stopnjevanje konflikta med tema velesilama. V nemilosti vlagateljev so se znova znašle turške delnice, ki so v letošnjem letu izgubile približno tretjino evrske vrednosti. Turška lira je namreč po uvedbi ameriških sankcij upadla na zgodovinsko dno, letna zahtevana donosnost 10-letne turške državne obveznice pa se je močno približala 20 %.

Nazaj