07. 05. 2018

Evropski makroekonomski podatki so še naprej solidni, a nakazujejo na umirjanje rasti. Po drugi strani podatki za ZDA nakazujejo na krepitev gospodarske rasti. Posledično je vrednost dolarja glede na evro v preteklem tednu porasla na najvišji nivo od začetka leta.

V EURV zadnjem tednu (27.4.2018-4.5.2018)*Letos (31.12.2017-4.5.2018)*

Svet - MSCI World*

+0,92 %

-0,18 %

ZDA - S&P 500*

+0,99 %

+0,11 %

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,62 %

-0,55 %

Japonska - Topix*

+0,17 %

-0,07 %

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-0,52 %

-1,44 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Nadaljuje se sezona objav poslovnih rezultatov ameriških družb. To so prve objave poslovnih rezultatov po znižanju korporativnih davkov trenutne vlade, zato so podatki pričakovano dobri. Še več, zaenkrat je rezultate objavilo 411 od 500 podjetij, vključenih v S&P 500, od teh pa je kar 315 podjetij preseglo pričakovanja analitikov. Pozitivno je izstopalo tudi trenutno največje podjetje na svetu po tržni kapitalizaciji, proizvajalec strojne opreme Apple, saj so rezultati pokazali na robustno rast prek vseh segmentov družbe. Še posebej veseli 14-odstotna rast prodaje pametnih telefonov  iPhone, saj je Apple s tem utišal kritike, ki so opozarjali, da se povpraševanje po njihovem najbolj prodajanem izdelku umirja. Tečaj delnice Appla je tako v enem tednu porasel za dobrih 13 %, h kateri je pripomogel tudi znani vlagatelj Warren Buffett, ki je prek svojega podjetja Berkshire Hathaway dokupil dodatnih 75 milijonov delnic in tako še utrdil družbo Apple kot največjo delniško naložbo v svojem portfelju. Ameriški trg dela se še naprej krepi. Potem, ko je ameriško gospodarstvo aprila dodalo 164 tisoč novih delovnih mest, se je stopnja brezposelnosti znižala na 3,9 %, kar je najmanj v zadnjih 18 letih. Povečevanje zaposlenosti v povezavi z zadnjimi znižanji davkov kljub rasti stroškov zadolževanja povečuje kupno moč Američanov, kar je pozitivno za prihodnje gospodarske obete. Nekoliko manj spodbuden je bil podatek o zmanjšanju rasti proizvodnje, saj je ta rast bila najnižja v zadnjih 9 mesecih. Kljub temu pa je potrebno poudariti, da je bila rast še vedno nad dolgoročnim povprečjem, pri čemer je bil to že 108. zaporedni mesec proizvodne ekspanzije.

Podatki instituta Markit so pretekli teden potrdili, da se je ekonomska aktivnost evroobmočja (merjena z anketnim indeksom proizvodne in storitvene aktivnosti) v aprilu že 58 zaporedni mesec povečala. Spodbudno je, da sta robustno rast prikazala tako storitveni kot proizvodni sektor. Kljub temu pa je nekaj nervoze med vlagatelje vneslo dejstvo, da se rast počasi umirja, saj je bila aprilska rast najpočasnejša po januarju 2017. Hkrati se umirja tudi rast števila novih naročil, ki je v storitvenem sektorju dosegla 8 mesečno, v proizvodnem pa 17 mesečno dno. Kljub vsemu so evrske družbe ob zapolnjenih kapacitetah in še vedno rastočih naročilih tudi aprila iskale nove delavce. Zaposlenost se je tako povečala v vseh državah evroobmočja, pri čemer je samo Španija zabeležila upočasnitev rasti.

Ob slabših gospodarskih podatkih za evroobmočje in boljših za ZDA je pretekli teden vrednost dolarja glede na evro porasel za 1,4 % na 1,196, kar je največ po koncu preteklega leta. Rast vrednosti dolarja je v kombinaciji z rastjo obrestnih mer v ZDA (zahtevana donosnost 2-letne je denimo prvič po avgustu 2008 presegla 2,5 %) sprožila selitev iz trgov v razvoju v razviti svet, kar je ključen razlog za negativno donosnost trgov v razvoju v preteklem tednu.

Še vedno sicer negotovost na kapitalske trge vnaša grožnje morebitne trgovinske vojno med ZDA in Kitajsko. Pretekli teden je ameriški predsednik Donald Trump zagrozil, da bo uvedel omejitve za kitajske telekomunikacijske družbe, hkrati so ameriški pogajalci zahtevali, da se bilateralni trgovinski primanjkljaj zmanjša za 200 milijard USD in da Kitajska odpravi nekatere subvencije domačim podjetjem. Po številnih ostrih besedah na obeh straneh so se pogajanja v petek zaključila, a praktično brez dogovora, razkorak med državama pa ostaja.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Brezigar
Rok Brezigar

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja