03. 05. 2016

Trgovanje na svetovnih borzah se je pretekli teden končalo v pesimističnem tonu. Krivec za to je nedvomno tudi tehnološki velikan Apple, ki so mu prvič po letu 2003 upadli četrtletni prihodki glede na leto poprej. Prejšnjo sredo je podjetje izgubilo več tržne vrednosti (43 milijard USD) kot znaša celoten letni BDP Slovenije.

V EURV zadnjem tednu (22.4.2016 - 29.4.2016)Letos (31.12.2015 - 29.4.2016)*
Svet - MSCI World* -2,79 % -4,56 %
ZDA - S&P 500* -3,13 % -4,02 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-2,00 %

-6,65 %
Japonska - Topix* -2,83 % -7,17 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -2,48 % +0,49 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Kdo lahko kontinuirano ponuja najbolj zaželene izdelke, če ne ravno Apple? Ali bo iPhone 7 lahko ustavil negativni trend prodaje in gibanje cene delnice? To se danes poleg velikih institucionalnih vlagateljev sprašuje tudi ogromno malih vlagateljev, saj Apple velja za zelo "ljudsko" delnico.

Je gnilo zgolj eno jabolko ali cela tehnološka košarica? Kapitalski trgi namreč niso prizanesli niti Googlu (Alphabet), ki ni dosegel lastnih napovedi o dobičkonosnosti. Teden se je podobno slabo končal za še enega velikana, Microsoft, katerega delnice so od začetka leta izgubile več kot 10 %. Twiter je objavil četrtletno izgubo v višini 80 milijonov USD, cena delnic pa je v preteklem tednu upadla za dobrih 15 %.

O okuženosti celotne košarice je preuranjeno govoriti, saj so na drugi pozitivno presenetila podjetja, kot so denimo Facebook, ki je ustvaril 52 % več prihodkov kot v prejšnjem četrtletju (cena delnice: + 6,35 % v preteklem tednu), in spletni trgovec Amazon, ki je pozitivno presenetil analitike z najvišjim četrtletnim dobičkom (513 mio USD) do sedaj. Glavni "krivec" za dobre rezultate pa ni spletna prodaja, ampak storitve v oblaku, ki jih ponuja podjetje. Na pozitivno presenečanje so se odzvali tudi delniški tečaji z nekaj več kot 5 % tedensko rastjo.

Poleg tehnološkega sektorja so veliko pozornosti zbudila tudi energetska podjetja. Ameriški ExxonMobil je prvič po letu 1950 izgubil najvišjo bonitetno oceno (AAA) in napovedal najmanjše povečanje dividende v zadnjih 34-letih. Oba dogodka imata skupni imenovalec - nizko ceno nafte, ki hkrati zmanjšuje denarne tokove in povečuje breme dolga podjetja. Delnice proizvajalca nafte iz Teksasa so kljub vsemu teden  končale z rastjo, saj je rast prodaje upadla manj od pričakovanj.

V deželi vzhajajočega sonca šesti največji japonski proizvajalca avtomobilov, Mitsubishi, tone vse globlje, saj na dan prihajajo vedno resnejše podrobnosti o goljufanju pri merjenju emisij škodljivih plinov in porabe goriva. Ob začetku škandala je vodstvo prepričevalo javnost, da so se nedovoljenih praks posluževali od leta 2002, sedaj pa se je pokazalo, da so to počeli kar 25 let. Glede na gibanje cene delnice, ki se je od začetka leta že prepolovila, lahko sklepamo, da bo Mitsubishi težje prebrodil težave kot nemški Volkswagen. Še posebej skrbi dejstvo, da to ni prvi večji škandal, saj je podjetje 20 let sistematično prikrivalo pritožbe kupcev, kar je pred 15-leti skoraj pokopalo podjetje.

Na valutnih trgih je odmevala odločitev japonske centralne banke, da trenutno ne bo povečevala obsega monetarnih vzpodbud. Odločitev je povzročila eno največjih rasti japonskega jena v zadnjem času, ki je v preteklem tednu pridobil dobrih 5 % proti ameriškemu dolarju.

Ob "valutnih igrah" ni odveč opozoriti, da je za razliko od varčevanja v delnicah ali vzajemnih skladih kupovanje valut za namene špekulativnega zaslužka igra z ničelno vsoto, kjer je lahko morebitni dobiček enega investitorja ustvarjen le na račun izgube drugega investitorja.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Simon Logar, mag.
Simon Logar, mag.

Direktor sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja