24. 03. 2014

Prejšnji guverner Ameriške centralne banke (Fed), Ben Bernanke, si je zaradi izjave, da bo, če bo potrebno, dolarje metal tudi s helikopterja, prislužil ime Helicopter Ben. Na prvi tiskovni konferenci je nova guvernerka, Janet Yellen, nakazala, da prihaja začetek konca agresivne ekspanzivne denarne politike.

RegijaV zadnjem tednu (14.4.2014-21.4.2014)Letos (31.12.2013- 21.4.2014)*
Svet - MSCI World +1,51% -0,51%
ZDA - S&P 500 +2,14% +0,93%
Evropa - DJ STOXX 600 +1,76% -0,11%
Japonska - Topix -1,79% -9,62%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +1,53% -5,81%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Ben Bernanke je s svojimi dejanji dejansko upravičil duhoviti nadimek, ki so mu ga podelili udeleženci na finančnih trgih. Od leta 2008 dalje je Fed vzdrževal obrestno mero na praktično ničelni ravni, obenem pa je z intenzivnim odkupovanjem obveznic v gospodarstvo prelil 3 tisoč milijard dolarjev, vse z namenom pospeševanja gospodarske rasti in nižanja brezposelnosti. Prva tiskovna konferenca nove guvernerke Janet Yellen je bila tako posebej pričakovana, saj smo borzni udeleženci z zanimanjem pričakovali njeno usmeritev. Prve izjave guvernerke na žalost borznih udeležencev niso nakazovale nadaljevanja zelo ekspanzivne denarne politike, temveč njeno postopno umiritev in sčasoma opustitev.

Pričakovan del novinarske konference je pokazal nadaljevanje zmanjševanja programa odkupov obveznic, medtem ko je bila manj pričakovana novica, da namerava Fed z odkupovanjem prenehati jeseni, šest mesecev kasneje pa po besedah guvernerke lahko že pričakujemo postopno dvigovanje obrestne mere. Nepričakovana zavzetost za bolj restriktivno denarno politiko je tako v sredo pognala trge v rdeče polje ter na drugi strani okrepila ameriški dolar. Zaskrbljenost nad pričakovanim zviševanjem obrestne mere so znižale dobre objave  več gospodarskih objav podatkov tedna, ki so delniške trge dvignile. Tako smo lahko spremljali pozitivne vodilne indikatorje, ki nakazujejo na pospešeno pomladansko rast, ameriški trg dela (oz. število novih prijav za nadomestilo ob brezposelnosti) pa se približuje nivojem pred recesijo.

Pozitivna novica iz ZDA je v preteklem tednu prišla s področja bančnega sektorja, saj so vse večje ameriške banke z izjemo ene (Zions Bancorp) prestale zelo rigorozni stres test, ki ga je izvajala ameriška centralna banka. Banke so tako morale dokazati, da bi ostale kapitalsko ustrezne tudi v primeru ponovitve krize iz let 2007-2009. Predpostavke so bile tako 50 % padec delniškega trga ter propad najpomembnejšega partnerja.

Poleg prve tiskovne konference nove guvernerke Fed-a so bili svetovni finančni trgi v preteklem tednu osredotočeni na krizno žarišče, ki je nastalo zaradi spora Rusije in Ukrajine glede krimskega polotoka. Izjave ruskega predsednika, Vladimirja Putina, so tako v začetku tedna nekoliko pomirile zaskrbljenost glede možne širitve sporov med Rusijo in Ukrajino. Dejal je, da v ruskem interesu ni nadaljnja delitev Ukrajine z izjemo odcepitve večinoma ruskega krimskega polotoka. Kljub temu je konec tedna bonitetna agencija Fitch Rusiji znižala bonitetno oceno. Kot razlog so navedli potencialno škodo, ki bi jo lahko ruska ekonomija utrpela zaradi mednarodnih sankcij. Ameriški predsednik, Barack Obama, je tako že odredil sankcije za preko dvajset družb, ki pripadajo v t.i. Putinov notranji krog ter eno banko, ki ta krog financira. Potencialno znižanje bonitetne ocene so nakazali tudi pri bonitetni hiši Standar&Poors. Ruske delnice so v zadnjem mesecu izgubile že več kot 10 %.

Med korporacijskimi novicami so v preteklem tednu izstopale optimistične napovedi družbe BMW. Predsednik uprave, Norbert Reithofer, je dejal, da pričakujejo dobre poslovne rezultate za leto 2014. Prvič v zgodovini družbe naj bi prodaja presegla 2 mio vozil, v letu 2014 pa naj bi lansirali kar 16 novih oziroma prenovljenih modelov. Kljub zaostrenim pogojem naj bi se v letu 2014 povečala tudi prodaja motociklov. Tečaj delnice je zaradi teh obetavnih napovedi v preteklem tednu porasel za 10,28 %.

 

Nazaj