21. 01. 2013

Vlagatelje so v minulem tednu razveselile dobre objave rezultatov poslovanja družb za zadnje lansko četrtletje. Tudi podatki o gospodarski rasti Kitajske so pozitivno vplivali na gibanje svetovnih borznih indeksov.

RegijaV zadnjem tednu
(11.1.2013-18.1.2013)*
Letos
(31.12.2012 - 18.1.2013)*
Svet - MSCI World* +0,74% +2,74%
ZDA - S&P 500* +1,24% +3,22%
Evropa - DJ STOXX 600* -0,02% +2,63%
Japonska - Topix* +0,72% +0,60%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +1,01% +1,47%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Napovedi Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) kažejo na izboljšanje gospodarskih obetov za večino razvitih držav. V najboljši kondiciji ostajajo ZDA, medtem ko OECD za evroobmočje v letošnjem letu napoveduje stabilizacijo razmer. Tudi iz poročila Svetovne banke, objavljenega v preteklem tednu, izhaja, da svetovno gospodarstvo ostaja ranljivo, vendar naj bi bila po ugotovitvah Svetovne banke najhujša kriza že za nami. Kot ocenjuje, je svetovni bruto domači proizvod (BDP) v lanskem letu porasel za 2,3 odstotka, letos pa bo rast za desetinko odstotka višja, kot je bila v preteklem letu. Napovedana rast je bistveno nižja od predhodnih pričakovanj o triodstotni rasti. Boljši obeti za krepitev gospodarske aktivnosti ostajajo v hitro rastočih gospodarstvih, vendar bo v teh državah gospodarska rast za eno do dve odstotni točki nižja kot v predkriznem obdobju.

K rasti tečajev v preteklem tednu je prispevala novica, da je kitajsko gospodarstvo v letu 2012 raslo po 7,8-odstotni stopnji, kar je sicer najnižja stopnja letne rasti kitajske v zadnjem desetletju, vendar se gospodarska rast v zadnjih četrtletjih zopet povečuje. Po razmeroma šibkem tretjem četrtletju 2012 je bila rast v zadnjih mesecih lanskega leta ponovno krepkejša, kar je posledica tako preteklih spodbujevalnih državnih ukrepov in rasti izvoza oziroma rasti povpraševanja preostalega sveta po kitajskih izdelkih.

Čez lužo je analitike v preteklem tednu negativno presenetil padec vrednosti indeksa potrošniškega zaupanja univerze Michigan, ki je zdrsnil na najnižjo raven od decembra 2011. Analitiki so pričakovali rast omenjenega indeksa na podlagi vse boljših podatkov s trga dela, novih gradenj in rasti prodaje stanovanjskih nepremičnin. Sicer pa se je v ZDA v minulem tednu nadaljevala sezona objav četrtletnih rezultatov podjetij. Vlagatelje je pozitivno presenetil internetni trgovec Ebay, ki je objavil boljše poslovne rezultate od pričakovanih in s tem povzročil rast borznih indeksov, medtem ko je največji svetovni proizvajalec čipov Intel v zadnjem četrtletju preteklega leta ustvaril nižji dobiček kot v enakem četrtletju 2011, kar je posledica slabše prodaje osebnih računalnikov. Veliko bolje se namreč prodajajo tablični računalniki, ki bodo letos prvič presegli število prodanih prenosnih računalnikov.

Zaradi političnih nesoglasij v ZDA je bonitetna hiša Fitch minuli teden opozorila, da bi neuspeh pri dogovoru med republikanci in demokrati glede pravočasnega dviga zgornje dovoljene meje ameriškega javnega dolga sprožil revizijo bonitetne ocene države. Naj spomnimo, da je bonitetna hiša Standard & Poor's oceno ZDA zaradi te politične debate že avgusta 2011 znižala za eno stopnjo. Kljub temu, da so se Američani v začetku leta z dogovorom o davčni politiki izognili t.i. »fiskalnemu prepadu«, pa so pogajanja glede zmanjšanja potrošnje države preložili najkasneje do konec februarja letos.

Večje domače politično tveganje povezano z objavo Komisije za preprečevanje korupcije in zagroženim odhodom treh strank iz vladne koalicije, kar bi povzročilo predčasne volitve, je v preteklem tednu imelo negativen vpliv na donosnost 10-letne slovenske državne obveznice. Slednji se je donosnost v torek ponovno zvišala nad pet odstotkov, potem ko se je od začetka letošnjega leta vztrajno zniževala.

Minuli teden so delnice čez lužo rasle že tretji teden zapored in pognale ameriški borzni indeks S&P 500 na nov petletni vrh. Razlog je v spodbudnih objavah četrtletnih rezultatov podjetij, saj je približno 72 odstotkov objav preseglo pričakovanja analitikov, poleg tega pa so vlagatelji veliko bolj optimistični glede okrevanja največjega gospodarstva na svetu.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Martin Podberšič

upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja