12. 10. 2020

Tekom tedna so na sentiment vplivala predvsem pričakovanja, povezana z dodatnimi fiskalnimi ukrepi v ZDA. Ob mešanih podatkih iz Evrope so za pozitivno presenečenje poskrbeli podatki iz Azije.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (2.10.2020-9.10.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-9.10.2020)

Svet - MSCI World*

+2,73%

+0,35%

ZDA - S&P 500*

+2,97%

+3,73%

Evropa - DJ STOXX 600*

+2,13%

-8,82%

Japonska - Topix*

+1,15%

-4,38%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+2,86%

-2,31%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Pozornost finančnih trgov je bila v preteklem tednu ponovno osredotočena na dogajanja v ZDA. Poleg odmevnih ameriških predsedniških volitev so na sentiment vplivale novice, povezane z zdravjem predsednika Trumpa, ter pogajanja v Washingtonu glede novega paketa fiskalnega stimulusa. Ob novici, da predsedniški kandidat Biden sodeč po anketah povečuje vodstvo v predsedniških volitvah, je bilo moč opaziti spremembo mnenja udeležencev finančnih trgov glede vprašanja, kateri kandidat bi bil boljši za finančne trge. Če je doslej veljalo, da bi izvolitev Bidena imela negativen vpliv na finančne trge, med drugim na račun pričakovanega povišanja korporativnega davka, je v preteklem tednu prišlo do spremembe mnenja. Ob zmagi Bidena bi namreč najverjetneje prišlo do maksimalnega obsega fiskalnih spodbud, kar bi bilo kljub višjemu davku neto pozitivno za finančne trge. Ponedeljkova novica, da Trump zapušča bolnico, kjer se je čez vikend zdravil zaradi posledic bolezni Covid-19, je v začetku tedna pozitivno vplivala na sentiment na delniških trgih. Za manjšo nervozo na borzah je v torek zvečer sicer ponovno poskrbel Trump z novico, da republikanci odstopajo od pogajanj glede fiskalnega stimulusa, pri čemer so v ZDA pomoči brezposelnim v času pandemije potekle konec julija. Padec sentimenta je bil le začasen, za okrepitev pričakovanj nove fiskalne podpore so poskrbeli podatki iz trga dela, v ZDA se je namreč število novih zahtevkov za brezposelnost povzpelo na 840.000, kar je bilo nad pričakovanim 820.000.

Za nadaljevanje povišane prevzemne aktivnosti v letošnjem letu je poskrbela ameriška banka Morgan Stanley z objavo prevzemne namere za upravljavsko družbo Eaton Vance za kar 7 milijard USD, kar je le nekaj dni po prevzemu ameriškega diskontnega borznega posrednika E*Trade. S prevzemom družbe, ki upravlja nekaj več kot 500 milijard USD, bo banka po končani transakciji upravljala nekaj več kot 1.200 milijard USD. Ameriški tehnološki gigant IBM je v preteklem tednu javnosti sporočil, da namerava odcepiti poslovni del družbe, ki se ukvarja z IT infrastrukturo. Po končani odcepitvi se bo družba osredotočila na oblačne storitve. Trgi so novico sprejeli pozitivno, tečaj družbinih delnic je po občutnem poskoku v četrtek teden v evrih končal dobrih 5 % višje.

Evropa je tudi v preteklem tednu poskrbela za vnovične skrbi, povezne z ponovno rastjo dnevnega števila obolelih s koronavirusom in mešanimi makroekonomski podatki. Med drugim je nemška industrijska proizvodnja avgusta na letni ravni upadla za 9,6 %, kar je bilo slabše od pričakovanih 8,7 %. Bolj pozitivno so presenetili podatki o prodaji na drobno v območju evra, ki so bili na letni ravni višji za 3,7 %, kar je bilo krepko nad pričakovanji 2,2-odstotne letne rasti. Odpornosti sentimenta v Evropi so pripomogli relativno robustni makroekonomski podatki preteklih mesecev, vnovičen zagon v pogajanjih za brexit in rastoči optimizem, povezan z novo sezono objav poslovnih rezultatov. Za bolj pozitivne novice je v zadnjem tednu poskrbela Azija, kjer je bilo moč opaziti nadaljevanje gospodarskega okrevanja. Pozitivno sliko domače potrošnje na Kitajskem so prikazali podatki glede t.i. kitajskega »Zlatega tedna« oziroma tedna kolektivnega dopusta v državi. Kljub omejitvam pri gibanju so turistični prihodki v letošnjem letu znašali med 70 in 80 % lanskih, dodatno so prihodki iz naslova kinematografov dosegli drugi najvišji nivo v zgodovini. Tajvanski proizvajalec polprevodnikov TSMC je v preteklem tednu poročal septembrske poslovne rezultate, ki so presegli pričakovanja in so bili na letni ravni višji za kar 24,9 %, v letu do septembra pa so bili na letni ravni celo za 29,9% višji.

Nazaj