29. 06. 2015

Super donosen ponedeljek je na krilih lažnega upanja, da bo grški premier končno le sprejel ponujene pogoje kreditodajalcev, ponesel evropske delnice globoko v zelene številke. Negativno so izstopale le kitajske delnice, ki so od letošnjih vrhov upadle že za več kot 20 %, a kljub temu, če izvzamemo "ekstra" primere, kot je Venezuela, ostajajo najdonosnejša naložba v letošnjem letu.

RegijaV zadnjem tednu (19.6.2015-26.6.2015)*Letos (31.12.2014 - 26.6.2015)*
Svet - MSCI World* +1,74 % +12,68 %
ZDA - S&P 500* +1,26 % +10,71 %
Evropa - DJ STOXX 600* +2,92 % +15,86 %
Japonska - Topix* +2,88 % +24,48 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +2,30 % +11,22 %

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Tisti, ki premikov na borzah ne spremljate na dnevni ravni (priporočljivo), boste ob vseh "Grčija tu, Grčija tam" naslovnicah v medijih presenečeni, da so delnice minuli teden končale na višjih nivojih, kot so ga začele. Gledano na svetovni ravni, so izraženo v evrih delnice v petih koledarskih dneh pridobile 1,8 %, najdonosnejše pa so bile delnice evropskih izdajateljev. Upanje na kompromisni dogovor med Grčijo in njenimi upniki še pred pričetkom novega tedna, ki je se je izkazalo za preveč optimistično, je delniške naložbe v državah z evrom podražilo v povprečju za 4,5 % (izstopala so 4 največja gospodarstva v evroobmočju).

Kaj se je dogajalo med vikendom? Grški premier Alexis Tzipras je odločitev o sprejetju pogojev novega programa pomoči preložil na grške državljane, ki bodo na volišča pozvani v nedeljo. Odločitev je javnost in evropske voditelje presenetila posebej v luči dejstva, da mora Grčija do jutrišnjega dne Mednarodnemu denarnemu skladu (MDS) vrniti 1,5 mrd EUR posojenih sredstev. Pravila MDS ob tem narekujejo, da v primeru neplačanih terjatev s strani države dolžnice sklad take države ne sme financirati, vse dokler ne pride do poplačila celotnih finančnih obveznosti.

Ko se besede "počitnice" ne moremo veseliti. Grki so z namenom preprečitve množičnih odlivov vlog v potezi, označeni s terminom bančne počitnice, zaprli vrata vseh bank v državi, omejen je plačilni promet, prav tako pa se ne trguje na atenski borzi. Prihodnost Grčije bo sedaj visela v zraku do rezultatov nedeljskega referenduma, saj za sedaj nič ne kaže, da bi predstavniki trojke sami od sebe Grkom ponudili boljše pogoje posojanja denarja.

Kaj to pomeni za obstoj evra? Nič drastičnega, saj je danes politična slika v drugih evropskih periferijah precej drugačna kot v Grčiji, poleg tega pa Evropska centralna banka prek odkupovanja obveznic na trgu stoji v podporo evropskemu gospodarstvu. Resnih znakov nevroze na trgu državnih obveznic prav tako nismo opazili. Stroški zadolževanja so se denimo v Španiji v zadnjih 2 tednih v najslabšem primeru dnevno zvišali za 16 bazičnih točk (0,16 % točke), kar je občutno manj kot v letu 2012, ko je evropska dolžniška kriza dosegla svoj vrh. Znižal se je tudi razpon med donosnostjo nemške in španske državne obveznice, kar štejemo kot zmanjšanje tveganja za evropsko periferijo.

Ekonomski podatki iz evroobmočja se medtem še naprej rahlo izboljšujejo. Posojila, ki jih banke dajejo gospodinjstvom in podjetjem, so maja letos zrasla za največ v zadnjih 3 letih, zaupanje potrošnikov pa je v Italiji doseglo najvišji nivo v zadnjih 3 mesecih. Italijanski delniški indeks FTSE MIB je s 25 % prirastom od pričetka leta najdonosnejši evropski borzni indeks.

Pri pregledu donosnosti borznih indeksov v minulem tednu bode v oči 5 % znižanje tečajev delnic kitajskih družb, ki so s tem od letošnjega vrha izgubile že 20 % vrednosti. Posledično je centralna banka še četrtič v zadnjih osmih mesecih znižala ključno obrestno mero in stopnjo obveznih rezerv za banke, s čimer želi spodbuditi gospodarstvo.

Izmed vseh delnic, s katerimi so bili na evropskem borznem parketu sklenjeni posli, pa so "zmagali" lastniki delnic nemškega kemijskega podjetja K + S. Delnice slednjega so namreč po objavi nesovražnega prevzema s strani ameriškega velikana Potash porasle za 32 %.

Nazaj