03. 10. 2016

Pretekli teden kapitalski trgi niso navdušili vlagateljev, saj so delniški tečaji v povprečju upadli. Solidne gospodarske podatke ZDA in dogovor OPEC-a o prvi omejitvi obsega načrpane nafte vse od leta 2008 je zasenčilo dogajanje okoli finančnega zdravja največje nemške banke Deutsche Bank.

V EURV zadnjem tednu (23.9.2016 - 30.9.2016)Letos (31.12.2015 -30.9.2016)*
Svet - MSCI World* -0,20 % +0,44 %
ZDA - S&P 500* +0,20 % +2,66 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-0,70 %

-6,26 %

Japonska - Topix* -2,37 % -1,21 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -1,50 %

+10,10 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

V ospredju pozornosti vlagateljev je bila prejšnji teden največja nemška banka Deutsche Bank, potem ko je nemška vlada izključila možnost državnega posredovanja pri plačilu kazni, ki jo je ameriško pravosodno ministrstvo naložilo banki zaradi prodaje spornih hipotekarnih vrednostnih papirjev pred svetovno finančno krizo. Zaskrbljenost, da bo nepričakovana poravnava v višini 14 mrd USD, ki je skoraj primerljiva s tržno kapitalizacijo banke, ohromila njeno finančno moč, je vodila do znatnega padca tečaja delnice, ki se je v letošnjem letu več kot razpolovil. Delno pomiritev je vlagateljem prinesla odločitev vodstva banke o prodaji njihovega zavarovalnega posla v Veliki Britaniji, še bolj pa neuradna informacija, da naj bi ameriško pravosodno ministrstvo znižalo kazen na 5,4 milijarde dolarjev, kar zmanjšuje tveganje glede zagotavljanja kapitalske ustreznosti banke. Novici sta vsaj začasno prekinili padec tečaja delnice, le-ta je v petek poskočil za več kot 13 %, predvsem pa pomirili vlagatelje glede vpliva zdravstvenega stanja banke na celoten finančni sistem in svetovno gospodarstvo.

Razloge za zmanjševanje ohlapnosti ameriške denarne politike v prihajajočih mesecih in boljše razpoloženje na ameriškem delniškem trgu gre iskati tudi v dobrih ekonomskih kazalcih. V preteklem tednu je tako vlagatelje pozitivno presenetil popravek ameriške gospodarske rasti v drugem četrtletju leta. Rast bruto domačega proizvoda (BDP), prevedenega na letno raven, je tako namesto prej ocenjenih 1,1 % glede na preteklo četrtletje znašala 1,4 %, kar je bolje od prvotnih ocen. Medtem ko trg dela nadaljuje po poti okrevanja - v tednu, ki se je končal 24. septembra, je za nadomestila za brezposelnost zaprosilo le 254.000 Američanov, kar je manj od pričakovanj - je nasprotno razočarala objava podatkov o potrošnji gospodinjstev, ki je avgusta v primerjavi z mesecem poprej ostala nespremenjena. Spodbudne podatke beleži tudi storitveni sektor (anketni indeks PMI), ki predstavlja približno 80 % gospodarstva - aktivnost se je septembra okrepila za več kot pričakovano. Kljub nekaterim slabšim ostalim podatkom v zadnjem tednu pa je splošna slika ameriškega gospodarstva še vedno solidna in predvideva 3 % gospodarsko rast, prevedeno na letno raven, v tretjem četrtletju. To nakazuje tudi podatek o razpoloženju potrošnika (merjeno z University of Michigan in Conference Board kazalniki), ki so septembra izrazili večje zaupanje v trenutno in bodoče gospodarsko stanje.

Dve leti nižjih cen nafte so bile očitno zadosten razlog, da so članice Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC), ki ustvarijo tretjino svetovne ponudbe nafte, prvič po osmih letih le sklenile dogovor o omejitvi količine načrpane nafte. Na neformalnem srečanju v Alžiru so se namreč dogovorile, da zmanjšajo proizvodnjo z današnjih 33,2 na 32,5 do 33 milijona 159-litrskih sodov dnevno. Čeprav je predvideno zmanjšanje proizvodnih kvot dokaj zmerno, je dogovor, ki bo vplival na stabilizacijo cene črnega zlata, kljub temu pozitivno presenetil vlagatelje – cena sodčka Brenta je namreč poskočila nad 49 dolarjev in na tedenski ravni porasla za 6,7 %. Dogovor je najverjetneje med vsemi članicami OPEC-a najbolj razveselil Savdsko Arabijo, ki ji današnje cene nafte najbolj klestijo proračun. Pot do višjih cen nafte na svetovnih trgih bo kljub dogovoru po vsej verjetno še dolga, ne glede na to pa predstavlja prvi korak k višjim cenam nafte, kar ugodno vpliva tudi na poslovanje energetskih podjetij, ki so v prejšnjem tednu v povprečju pridobile na vrednosti (+3,88 % merjeno z MSCI World Energy indeksom).

Azijska regija v preteklem tednu ni beležila dobrih rezultatov, pri čemer izstopa Japonska. Medtem, ko je industrijska proizvodnja avgusta na letni ravni porasla za 1,5 odstotka, so vlagatelje razočarali podatki o visokem upadu potrošnje s strani gospodinjstev, cene življenjskih potrebščin pa so že šesti mesec zapored upadle, kar povečuje dvome vlagateljev v uspešnost Abenomike.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja