22. 10. 2018

Pretekli teden je na svetovnih kapitalskih trgih minil v znamenju objav prvih četrtletnih rezultatov in nadaljevanju v zadnjih mesecih že skoraj običajnih geopolitičnih napetosti. Čeprav so borzni tečaji zaključili blizu izhodišč, imajo vlagatelji za seboj ponovno razburljiv teden na borznem parketu.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (12.10.2018-19.10.2018)*Donosnost letos (29.12.2017-19.10.2018)*

Svet - MSCI World*

+0,34%

+4,44%

ZDA - S&P 500*

+0,42%

+9,69%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,66%

-4,24%

Japonska - Topix*

-0,60%

-0,75%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-0,51%

-10,35%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Kljub visoki nihajnosti je osrednji ameriški indeks S&P 500 teden zaključil le 0,34 odstotka nad izhodiščem, merjeno v evrih. Čez lužo je v polnem zagonu sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij, ki so kljub nekaterim negativnim presenečenjem do sedaj zelo dobri. V torek so rezultati investicijskih bank Goldman Sachs in Morgan Stanley ter podjetij iz zdravstvene panoge, UnitedHealth in Johnson&Johnson, presegli napovedi analitikov in prispevali k močni, 2,15-odstotni dnevni rasti indeksa S&P 500. Tudi družba Netflix je v zadnjem četrtletju, ko je dodala skoraj sedem milijonov novih naročnikov, pozitivno presenetila vlagatelje. Cena delnice je posledično po objavi močno narasla, a je, zanimivo, v naslednjih dneh upadla na nivoje pred objavo. Tečaj delnice družbe Netflix je namreč v letošnjem letu porasel za kar 80,59 odstotka, merjeno v evrih, kar kaže na to, da je bilo veliko dobih novic morda že zajetih v pričakovanja borznih udeležencev.

Po podatkih družbe FactSet je do konca tedna poslovne rezultate objavilo 17 odstotkov podjetij iz osrednjega indeksa S&P 500. Rast dobičkov je trenutno odlična; v povprečju so dobički 19,5 odstotka višji v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu, kar potrjuje trenutno izjemno dobro kondicijo ameriškega gospodarstva. 80 odstotkov podjetij je tudi preseglo pričakovanja analitikov, kar je bolje od 5-letnega povprečja, ki znaša 71 odstotkov. Obeti za naprej so prav tako dobri, saj za zadnje četrtletje analitiki pričakujejo 16,5-odstotno rast dobičkov.

Sreda je minila v znamenju objav pogovorov zadnjega zasedanja Odbora ameriške centralne banke za določanje monetarne politike (FOMC). Ne glede na povišano nihajnost na finančnih trgih kot posledica rasti obrestnih mer v ZDA ostajajo Jerome Powell in kolegi neomajni glede nadaljnjih dvigov temeljne obrestne mere. Trenutne obrestne mere so po mnenju centralnih bankirjev ob dobri kondiciji gospodarstva še precej oddaljene od nivojev, ko bi pričele zavirati gospodarsko rast.

Po odličnem vzdušju v prvi polovici tedna je v četrtek sledil preobrat. Na stari celini se je nadaljevala saga z italijanskim proračunom. Evropska komisija je opozorila populistično vlado v Rimu, da s predlaganim proračunom krši evropska proračunska pravila. Konkretno, v pismu italijanskemu finančnemu ministru Trii so bruseljski uradniki med drugim napisali, da je italijanska kršitev proračunskih pravil “najhujša do sedaj”. Barometer za tveganje, razlika med zahtevano donosnostjo 10-letne italijanske in nemške državne obveznice, se je povišal na najvišje nivoje po letu 2013. To je vneslo nemir na evropske in svetovne finančne trge. Kljub temu je indeks Stoxx Europe 600 teden zaključil z majhno rastjo.

V Aziji so tečaji kitajskih delnic zaradi skrbi vlagateljev glede upočasnjevanja tamkajšnje gospodarske rasti v četrtek upadli na štiriletno dno. Kitajska je v petek objavila podatke o stopnji rasti BDP, ki je znašala 6,5 odstotkov. Rast je nižja kot v predhodnem četrtletju in tudi nižja od pričakovanj analitikov. Pomiritev na trgih je prišla kmalu zatem, ko so predstavniki kitajskih regulatorjev obljubili stimulativne ukrepe v podporo delniškim tečajem. Kitajske delnice so tako v petek trgovanje zaključile 2,6 odstotka višje, kar pa ni preprečilo skoraj 2-odstotnega tedenskega znižanja v evrih.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Nino Jelenc
Nino Jelenc

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja