06. 11. 2017

Gibanja na večini ključnih trgov so bila v preteklem tednu pozitivna. K pozitivnemu vzdušju so doprinesli predvsem dobri poslovni rezultati podjetij v ZDA in Evropi. Angleška centralna banke je po dobrem desetletju zopet zvišala temeljno obrestno mero.

V EURV zadnjem tednu (30.10.2017-3.11.2017)Letos (31.12.2016-3.11.2017)*
Svet - MSCI World* +0,79 % +8,43 %
ZDA - S&P 500* +0,84 % +6,81 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+0,57 %

+12,91 %

Japonska - Topix* +0,25 % +11,44 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +1,21 %

+21,34 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

V  preteklem tednu so se nadaljevale objave četrtletnih poslovnih rezultatov družb. Od skupno 500 podjetij, ki sestavljajo indeks S&P500, je rezultate objavilo približno 400 podjetij. Kar 77 % podjetij je preseglo pričakovanja analitikov in z rezultati pozitivno presenetilo vlagatelje. Najbolj so pričakovanja analitikov presegla podjetja iz tehnološkega sektorja in predelovalne industrije, dobički pa so najbolj porasli v panogi energija, kjer je 88 % podjetij poročalo o rasti dobičkov.

Med tehnološkimi družbami velja omeniti Apple, ki je v preteklem četrtletju prodal 46,7 milijonov mobilnih telefonov, kar je pomembno vplivalo na približno 24 % porast dobička na delnico v primerjavi z letom prej. Delnico so v urah po objavi dobrih rezultatov približno 3 % višje ponesle predvsem napovedi o prihajajočem praznično obarvanem četrtletju, za katerega Apple napoveduje prihodke v razponu med 84 in 87 milijardami dolarjev, medtem ko so analitiki napovedali 84 milijard dolarjev. Višjo prodajo pa naj bi dosegli predvsem na račun dražjega modela iPhone X ob deseti obletnici telefona, ki bo stal več kot 1.000 dolarjev. Analitike pa je na drugi strani razočarala družba Tesla, ki je v zadnjem trimesečju ustvarila rekordno izgubo v višini 619 milijonov dolarjev. Razlog tiči zlasti v težavah pri doseganju proizvodnih planov. Še julija letos je ustanovitelj Tesle, Elon Musk, obljubil 20.000 proizvedenih avtomobilov modela 3 v mesecu decembru, trenutno pa jim slabo kaže, saj so jih do sedaj proizvedli v nekaj mesecih skupaj zgolj 260. Delnica družbe je po objavi rezultatov v evrih izgubila približno 7 % vrednosti.

V petek so ZDA postregle z novimi podatki s trga dela, kjer je bilo v oktobru ustvarjenih 261 tisoč delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je upadla na 4,1 %, kar je najnižja stopnja v zadnjih 17 letih. Kljub vsemu so objave zaostale za pričakovanji analitikov, ki so po septembrskem mesecu, ko so po ZDA in trgu dela pustošili orkani, pričakovali, da bodo podjetja zopet pospešeno zaposlovala in ustvarila še več novih delovnih mest.

V Evropi so bile oči uprte v Veliko Britanijo in Španijo. Angleška centralna banka je na zasedanju prvič v zadnjem desetletju dvignila temeljno obrestno mero, in sicer z 0,25 % na 0,5 %. S tem ukrepom so centralni bankirji nakazali, da bodo kljub slabšim dolgoročnim gospodarskim pričakovanjem kot posledici Brexita z dvigi obrestnih mer zajezili rastočo inflacijo. Hkrati so bankirji nakazali, da prihodnji dvigi obrestne mere niso izključeni, saj je letna stopnja inflacije pri 3 % še vedno precej nad ciljno vrednostjo (2 %). Kot zanimivost, vlagatelji so bili očitno bolj osredotočeni na besede o znižanih srednje- in dolgoročnih gospodarskih pričakovanjih in sporočilo dojeli popolnoma drugače, zaradi česar je angleški funt v primerjavi z evrom izgubil približno 1,7 % vrednosti.

Tudi v Španiji oziroma  Kataloniji ostajajo napete razmere. Po razglasitvi katalonske neodvisnosti je namreč španska vlada Kataloniji odvzela avtonomijo in prevzela nadzor na vodenjem. Predstavniki katalonske vlade s Carlesom Puigdemontom na čelu pa so pobegnili v Bruselj, saj so v Španiji za njimi razpisane tiralice. Kljub napetostim na Pirenejskem polotoku stanje v evropskem gospodarstvu ostaja zelo dobro, kar potrjuje tudi ekonomsko zaupanje, ki je poraslo na najvišje nivoje v zadnjih 17 letih.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Matic Volf
Matic Volf

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja