01. 10. 2018

Boj med družbama Comcast in 21st Century Fox za prevzem medijskega velikana Sky je zaključen. Po skoraj dveh letih zviševanja ponudb je končna cena za 125 odstotkov višja glede na ceno pred prvo prevzemno ponudbo. Manj navdušeni pa so delničarji Tesle, katere delnica je znatno upadla po objavi obtožbe ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) zoper tvitom ustanovitelja Elona Muska.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (21.9.2018-28.9.2018)*Donosnost letos (31.12.2017-28.9.2018)*

Svet - MSCI World*

+0,47%

+9,61%

ZDA - S&P 500*

+0,59%

+14,45%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,26%

+1,47%

Japonska - Topix*

+1,82%

+4,70%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,85%

-4,14%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Razburljiv začetek preteklega tedna so že v ponedeljek zaznamovale delnice britanske družbe Sky, ki so pridobile okoli 9 odstotkov vrednosti, potem ko je medijski velikan pozval svoje delničarje, naj takoj sprejmejo prevzemno ponudbo, ki jo je med vikendom zvišal ameriški Comcast (NBC, Universal Pictures). Zaključek prevzemnega boja med družbama Comcast in 21st Century Fox je potekal preko posebnega dražbenega postopka, ki ga je določil prevzemni odbor Združenega kraljestva. Na koncu je najvišjo ponudbo dal Comcast in s 17,28 funta za ceno ene delnice premagal 21st Century Fox, ki je ponudil 15,67 funta. Prevzemna cena pomeni tržno vrednost družbe Sky v višini 30 milijard funtov in predstavlja 125-odstotno premijo v primerjavi s ceno delnice z dne 6. decembra 2016, ko je bil zadnji trgovalni dan pred začetkom boja za prevzem družbe Sky.

Pretekli teden so pričele veljati 10-odstotne carine na uvoz 200 milijard dolarjev kitajskega blaga v ZDA. Če nadaljnja pogajanja s Kitajsko ne bodo uspešna, se bodo carine v začetku 2019 zvišale na 25 odstotkov. Peking na drugi strani napoveduje protiukrepe in se umika od pogajalske mize. Onkraj luže se je zgodil tudi tretji letošnji dvig obrestnih mer ameriške centralne banke (Fed) in vsaj delno preusmeril pozornost vlagateljev od napetosti med ZDA in Kitajsko. Temeljna obrestna mera se sedaj nahaja v območju med 2 in 2,25 odstotka. Pri 3 odstotkih pa zahtevane donosnosti ameriških desetletnih državnih obveznic ostajajo na najvišjih ravneh letošnjega leta. Navkljub kritikam ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede politike zviševanja obrestnih mer pa vlagatelji letos pričakujejo še eno zvišanje, in sicer na decembrski seji. Dvig obrestne mere je centralna banka pospremila s komentarjem, da se položaj ameriškega trga dela in gospodarstva še naprej izboljšuje, obenem pa je dvignila oceno gospodarske rasti ZDA v letošnjem letu z 2,8 na 3,1 odstotka.

Med pomembnejšimi regijami so edine teden negativno zaključile evropske delnice. Ključen za to je bil italijanski predlog proračuna za prihodnje leto, po katerem je ciljni primanjkljaj za trikrat višji od cilja prejšnje vlade in tudi višji od pričakovanj Evropske komisije, ki mora proračun tudi odobriti. Nezaupanje vladi so pokazali tudi vlagatelji, saj so opazno porasle zahtevane donosnosti italijanskih državnih obveznic in upadli tečaji predvsem delnic italijanskih bank.

Proti koncu tedna je epilog dobila tudi zgodba okoli Tesle in spornih tvitov Elona Muska. Musk, ki je ustanovitelj in izvršni direktor družbe, je dosegel poravnavo s SEC-om. Ta ga je obtožila goljufije za vrsto napačnih in zavajajočih tvitov o možnosti privatizacije in umiku Tesle z borze. Po sporazumu o poravnavi bo Musk ostal izvršni direktor (CEO) podjetja, vendar se mora za tri leta odreči vlogi predsednika upravnega odbora in hkrati plačati 20 milijonov dolarjev kazni. Tudi Tesla bo morala plačati 20 milijonov dolarjev kazni in v svoj odbor imenovati dva nova neodvisna direktorja. Na dogajanje je burno odreagirala cena delnice družbe, ki je v petek po objavi obtožbe SEC-a izgubila 14 odstotkov vrednosti.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Jaša Perossa
Jaša Perossa

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja