14. 01. 2013

Gospodarstvo evroobmočja še vedno kaže znake krčenja, stopnja brezposelnosti pa je novembra dosegla najvišji nivo v tem tisočletju. Po drugi strani nekateri podatki nakazujejo na boljše čase za gospodarstvo evroobmočja, ekspanzivni monetarni in fiskalni ukrepi drugega največjega svetovnega gospodarstva, Kitajske, pa že kažejo rezultate. Vlagatelje so razveselile tudi dobre prve objave rezultatov poslovanja družb za zadnje lansko četrtletje. Negativna donosnost delniških trgov v preteklem tednu je tako predvsem posledica rasti evra glede na druge pomembnejše svetovne valute.

RegijaV zadnjem tednu
(4.1.2013-11.1.2013)*
Letos
(31.12.2012 - 11.1.2013)*
Svet - MSCI World* -1,48% +1,99%
ZDA - S&P 500* -1,96% +1,96%
Evropa - DJ STOXX 600* -0,26% +2,65%
Japonska - Topix* -2,15% -0,12%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -2,77% +0,45%

 * Donosnost cenovnega indeksa v EUR

Vir: Bloomberg

Novembrska stopnja brezposelnosti v evroobmočju je z 11,8-odstotno stopnjo dosegla najvišji nivo od uvedbe evra leta 1999, kar negativno vpliva tudi na evropskega potrošnika. To potrjuje tudi maloprodaja v evroobmočju, ki se je novembra 2012 glede na november 2011 na letni ravni znižala že osmič zapored. Hkrati so se znižala tudi novembrska industrijska naročila v največjem evropskem gospodarstvu, Nemčiji, zato ne preseneča, da se gospodarstvo evroobmočja še vedno krči. Po drugi strani se ukrepi Evropske centralne banke, ki so močno zmanjšali negotovost in pesimizem glede morebitnega razpada evroobmočja, že odražajo v višjem potrošniškem razpoloženju, čemur bi lahko sledilo okrevanje evropskega potrošnika in s tem tudi gospodarstva evroobmočja. To nenazadnje nakazuje rast tečajev evropskih delnic kot enega izmed vodilnih indikatorjev pri napovedovanju prihodnjega stanja v gospodarstvu.

V Aziji in Oceaniji je pretekli teden zaradi pozitivnih presenečenj ob objavi kitajskih gospodarskih podatkov prevladovalo pretežno pozitivno vzdušje. Kitajski izvoz je decembra 2012 porasel precej bolj od pričakovanj, ob bolj ohlapni politiki kitajske centralne banke (PBoC) pa so decembra 2012 posojila gospodarstvu zrasla za skoraj 30 % glede na december 2011, kar bi tudi ob novih fiskalnih ukrepih lahko dalo nov zagon gospodarstvu, ki se že 7 četrtletij zapored umirja. Po objavi novice so zrasle cene industrijskih surovin, posledično pa je prišlo tudi do apreciacije avstralskega dolarja. Avstralija je namreč pomembna izvoznica industrijskih surovin, pri čemer večino izvozi ravno na Kitajsko. Dobro vzdušje je konec tedna sicer delno pokvarila objava višje decembrske inflacije od pričakovane, saj bi ta lahko omejila nove ukrepe za spodbujanje tamkajšnje gospodarske rasti.

Na vzdušje v Aziji je pozitivno vplivala tudi napoved o prvem resnejšem ukrepu novega japonskega predsednika vlade, Shinza Abeja. Ta želi z novim 116 milijard dolarjev vrednim paketom pospešiti okrevanje japonskega gospodarstva in končati dve desetletji trajajoče deflacijske pritiske. Kljub navdušenju vlagateljev nad ukrepi na Japonskem pa lahko nanje gledamo z določeno mero previdnosti. Japonska ima namreč že danes enega največjih proračunskih primanjkljajev, korist zaradi spodbujanje gospodarstva z dodatnim zadolževanje pa je ob več kot 200-odstotni zadolženosti srednje in dolgoročno gledano vprašljiva.

V središču pozornosti so bile pretekli teden tudi prve objave rezultatov družb, pri čemer so bile oči vlagateljev tradicionalno uprte v ameriško družbo Alcoo. Ta je objavila višjo prodajo od pričakovane, kar je predvsem posledica okrepljene rasti Kitajske v zadnjem četrtletju lanskega leta, in napovedala višje povpraševanje po aluminiju v letu 2013. Novica je razveselila vlagatelje po vsem svetu, saj se proizvodi družbe med drugim uporabljajo v gradbeništvu ter avtomobilski in letalski industriji, kar bi lahko kazalo na krepitev globalne gospodarske rasti v tem letu. Vlagatelje je razveselil tudi rekordni četrtletni dobiček ameriške banke Wells Fargo, ki naj bi ob solidni kapitalski ustreznosti zaprosila ameriške centralne bankirje za dovoljenje za povečanje dividend in nove odkupe lastnih delnic. Rekordni dobiček je delno posledica refinanciranja nepremičninskih kreditov, ki je povezan z odkupi nepremičninskih kreditov s strani ameriške centralne banke, kar pa se utegne že letos zmanjšali.

Ob mešanih objavah je bila mešana tudi donosnost delniških indeksov v lokalnih valutah. Negativna donosnost v gornji tabeli je tako ob odsotnosti pomembnejših novic in posledičnem zmanjšanju pesimizma v Evropi predvsem posledica približno 2-odstotne apreciacije evra glede na ostale pomembnejše svetovne valute.

       

Nazaj